Glicynia - uprawa,problemy Cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
figlik76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 paź 2011, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Glicynia - uprawa i pielęgnacja

Post »

Mam pytanko czy odrosty korzeniowe zachowują cechy rosliny matecznej ???? Ta zmarznięta bidula kwitła w zeszłym roku , czy jak puści od korzenia to ma szansę zakwitnąć w tym ?????
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lorrie - cieszę się, że mogłem pomóc :)

Figlik76 - odrosty zachowają cechy matecznej o ile glicynia nie była szczepiona (słyszałem, że się tak czasami robi, ale to raczej mało prawdopodobne). Z całą pewnością nie zakwitnie na wiosnę jeżeli puszcza od korzenia - pąki kwiatowe u wisterii zawiązywane są już na jesieni. Teoretycznie możliwe jest aby zakwitła w lecie jeżeli jest to odmiana której się to zdarza (np. chińska "Prolific"), ale nie liczył bym jakoś specjalnie na to. Nawet jeżeli, to kwitnienie letnie jest bardzo słabe w porównaniu z wiosennym.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
figlik76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 paź 2011, o 11:32

Post »

lesioc , dzięki za wyczerpującą odpowiedź , nie liczyłam na ten rok (żle napisałam :) ale nie chciałabym czekać latami aż zakwitnie :)) niestety nie wybija od korzenia, milin już puścił , chyba czeka mnie kolejny zakup ale się uparłam że będę miała glicynie w ogrodzie i będę :)
Sosek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2012, o 19:10

Post »

Szanowne grono forumowe,

Przychodzę z nietypowym problemem i prośbą o pomoc. Mianowicie na przełomie marca i kwietnia kupiłem w centrum ogrodniczym dwie glicynie w odmianie floribunda. Przy zakupie pytałem, jak długo mogę przechowywać je w "doniczkach" w których je zakupiłem - miały one zwieńczyć ławkę z pergolą, której jeszcze się nie dorobiłem. Sprzedający powiedzieli, że w sumie, jeśli będę je podlewał, to mogą tak w sumie i cały rok stać. Podlewałem, przed mrozem chroniłem. Zastanawiam się, czy powinienem się niepokoić tym, że nie wypuściły dotychczas nawet jednego listka. Sadzonki mają około 60 cm wysokości i wyglądają prawie jak uschnięte (przełamałem jedną z mniejszych gałązek i była w środku zielona. Czy jest szansa, iż jeszcze "nie ruszyły", gdyż nie zostały wsadzone do ziemi?
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja niestety w tym roku bez kwiatów, ale na szczęście nie zmarzła ;:138 Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
eclair
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2007, o 18:27

Post »

Moją glicynię mam czwarty sezon. Każdej zimy przemarza, każdej wiosny startuje od nowa, odbija od dołu :| Oczywiście z tego powodu nie kwitła jeszcze :( Tej zimy pod koniec stycznia było ocieplenie, pąki jej nabrzmiały a potem przyszedł siarczysty, ponad 30-stopniowy mróz i padła, na szczęście odbija bidulka znowu od dołu. Straciłam już nadzieję, że kiedykolwiek doczekam kwiatów :(
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sosek pisze:Zastanawiam się, czy powinienem się niepokoić tym, że nie wypuściły dotychczas nawet jednego listka. Sadzonki mają około 60 cm wysokości i wyglądają prawie jak uschnięte (przełamałem jedną z mniejszych gałązek i była w środku zielona. Czy jest szansa, iż jeszcze "nie ruszyły", gdyż nie zostały wsadzone do ziemi?
Moim zdaniem ,to ,że Twoje glicynie rosły w doniczkach nie miało wpływu na ich kondycję.O tej porze powinny już coś zielonego wypuścić.Nie chcę odbierać Ci nadziei ,ale duże jest prawdopodobieństwo ,że Twoje glicynie po prostu zmarzły.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11

Post »

eclair pisze: pod koniec stycznia było ocieplenie, pąki jej nabrzmiały a potem przyszedł siarczysty, ponad 30-stopniowy mróz i padła, na szczęście odbija bidulka znowu od dołu. Straciłam już nadzieję, że kiedykolwiek doczekam kwiatów
Przesadź ją w cieplejsze miejsce, mocno nasłonecznione w ciągu lata i blokujące zimne wiatry zimą. Wiele osób sadzi je blisko ścian domów a wtedy raczej nie przemarzają. Ja mam na otwartej przestrzeni i ostatnia zima skróciła ją o 2/3 (było -25 C przez tydzień) ale teraz szybko nadrabia i czuje że na jesieni będzie ogromna :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Moja 15-to latka zaskoczyła mnie w tym roku jednym kwiatkiem ;:108 .1/3 od północy zmarzła.Zawsze była obsypana kiściami.Jeszcze nigdy nie dostała tak popalić jak tej zimy.

Pozdrawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Moja Glicynia zaczyna dostawać jasnożółtych liści, wygląda jakby poplamiona czy ktoś mi powie co to może być?
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

no właśnie moja też , liście robią się jakby przezroczyste i żółkną ;:oj
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Moje też mają żółte plamy a potem schną ale tylko z jednej strony- od południa.
Nie dość że zima jej zaszkodziła,to 18 maja wszystkie listki zmarzły to teraz jeszcze coś.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Liście mojej nie schną, widzę nawet miej tych żółtych, chyba zzieleniały :)
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Ja swoją już chyba pożegnałam definitywnie.
Nic nie wybija od korzenia nawet.
Awatar użytkownika
vojtekk1993
50p
50p
Od: 22 maja 2012, o 19:50

Post »

Witam
Niedawno kupiłem sadzonkę i chciałbym się dowiedzieć jaki nawóz będzie dla niej najlepszy ;:218
Obrazek
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”