Ogródek AGNESS cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz. 11

Post »

Jejku, ten skalniak masz koncertowy ;:138 wszystko tam jest na swoim miejscu, i co najważniejsze - idealna proporcja kamieni do roślin :-) Bodziszki to naprawdę wdzięczne rosliny, tam, gdzie już nic sie nie zmieści, zawsze zmieści siebodziszek, ładnie sieprzeplatają z innymi roslinami.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko piękne robisz zestawienia kwiatów - bodziszki z zawciągiem, chabry z goździkami itd. Kolorystycznie i pokrojem świetnie do siebie pasują.
Co do irysa - syberyjski czy fałszywy (spuria)? Przewertowałem trochę stron, bo sam mam podobnego i Anabanana zmobilizowałą mnie do poszukiwań :) Może to jakaś odmiana spurii ale bardzo daleka od gatunku i trochę w to wątpię. Może to ochroleuca :?: Umaszczenie identyczne. U mnie jeszcze nie zakwitł więc nie pamiętam dokładnie szczegółów wyglądu.
Natomiast nie jest prawdą, że syberyjskie już przekwitły. Odmiany właśnie teraz osiągają szczyt kwitnienia. Gatunek - owszem już przekwitł ale nie odmiany 8-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś u mnie znów część bodziszków czeka na rozsadzenie :D Teraz gdy wpadłam w bodziszkowo-goździkowy szał widzę mnóstwo miejsc dla nich 8-) :lol:

Santio te kwiatuszki naprawdę warto mieć w ogrodzie, boleję nad tym, ze u mnie w ogrodniczych takie słabe zaopatrzenie.....
Tobie również życzę dobrej niedzieli :wit

Małgoś większość moich żurawek rośnie na patelni....jedynie te jaśniutkie żółto-zielone odmiany rosną w półcieniu.

Stokrotko miło mi bardzo, że podoba Ci się mój skalniaczek :D Bardzo żałuję, ze nie mam miejsca, aby go powiększyć, bo bardzo lubię ogródki skalne z tymi maleńkimi cudeńkami.....tyle jeszcze chciałabym posadzić, ale niestety kompletnie już nie mam gdzie....Marzyłoby mi się, żeby był ze 3 x większy....
Masz całkowitą racje co do bodziszków....u mnie ogród nieduży i ciasny.....wydawałoby się , że nic już się nie zmieści....ale na bodziszki widzę jeszcze mnóstwo miejsca ;:224 :;230

Jacku ja bardzo lubię takie malutkie krajobraziki roślinne :D Lubię zestawiać tak roślinki, żeby uzupełniały się i kolorystycznie i pokrojem, żeby pasowały do siebie, a jednocześnie podkreślały nawzajem swoje równice i aby ładnie wyglądały przy sobie również kiedy nie kwitną.....nie zawsze mi to wychodzi, ale się staram 8-) :lol: Bardzo sie cieszę, ze podoba Ci się to co powstaje z moich pomysłów :D
Jacku co do irysków... bardzo dziękuję, ze próbujesz je nazwać :D
Poproszę Cię również.....może mógłbyś wypowiedzieć się czy przymiotno, czy aster alpejski....na wcześniejszych fotkach....kupiłam jako przymiotno....
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

U mnie za ogrodzeniem rośnie jaśmin... Przyznam, że nic tak nie roznosi swojego zapachu, jak właśnie jaśmin. Czuć go w całym ogrodzie! ;:oj
Ta roślinka kwitnąca na biało (na zdjęciu pod jaśminami) jest bardzo ładna i przypomina mi trochę mój ślaz piżmowy.
Znasz może nazwę? ;:131
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Agnieszko, ostatnio wybrałam się do centrum ogrodniczego w Trójmieście, które znalazłam w Internecie. Z wielkim nastawieniem wybrałam się po pracy - w końcu dotarłam na miejsce, na peryferia miasta. I co? Centrum się rozpłynęło w niebycie, nikt o nim nie słyszał. Zniechęcona wypatrzyłam kierunkowskaz do OBI. Okey! Jadę! Piątek! Czas mam ;) Kolejny autobus i jestem na miejscu. Ceny jak z kosmosu, rośliny ledwo żyły. Miałam jeden z tych dni, w których chciałam kupić cokolwiek, na siłę, ale nic nie kupiłam. Wyszłam zmęczona i zrezygnowana. Wróciłam do domu i jeszcze raz sprawdziłam adres - zgadzał się. Niestety szkółki znajdują się pod Trójmiastem, fajna sprawa, o ile oczywiście ma się samochód. Ja korzystam z komunikacji miejskiej, więc raczej obejdę się smakiem, bo nawet nie wiem dokładnie jak tam dojechać... Jadąc autobusem raczej warto znać cel podróży ;)
Także rozumiem w czym rzecz... Na allegro lubię robić zakupy. Fajne jednak były na początku, gdy kupowałam kilkanaście krzewów. Teraz, gdy mam "smaka" na pojedynczą roślinkę, a przesyłka przekracza pięciokrotnie jej koszt, to już nie jest tak różowo.
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Konwalio biało kwitnąca roślinka to wielosił :D Długo kwitnie, pięknie się rozrasta.....i niesamowicie rozsiewa :lol: U mnie do tego nie dochodzi, bo zawsze obcinam przekwitające kwiatostany, ale w wielu ogrodach wędruje gdzie się do :lol:
Jaśmin faktycznie perfumuje cały ogród :D Uwielbiam takie pachnidła :D

Santio faktycznie roślinne zakupy bez auta to prawdziwy problem....nie tylko trzeba wszędzie dojechać ale i taszczyć ze sobą krzaczory.... Ja również wiele roślin kupiłam przez allegro....ale zawsze mam obawę, w jakim stanie dotrą, jakie sadzonki, czy nie będzie pomyłek....nie ma to jak dotknąć, zobaczyć na żywo....ale cóż.......nie zawsze jest taka możliwość.....
Rozejrzyj się u mnie w ogródku, może masz jeszcze na coś ochotę, to dorzucę jak będę wysyłała kapuchy 8-) :D
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Teraz w ogrodach królują jaśminy,zapach niesamowity.Co robisz swoim gożdzikom,że tak pięknie rosną?.U mnie takie mizeroty,chyba chciałam im za bardzo dogodzić.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu u mnie nie najlepsza, piaszczysta ziemia i chyba to goździkom odpowiada :D
Zapachem jaśminu zachwycam się każdego dnia :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGNESS pisze: (...) ja bardzo lubię takie malutkie krajobraziki roślinne :D Lubię zestawiać tak roślinki, żeby uzupełniały się i kolorystycznie i pokrojem, żeby pasowały do siebie, a jednocześnie podkreślały nawzajem swoje równice i aby ładnie wyglądały przy sobie również kiedy nie kwitną.....nie zawsze mi to wychodzi, ale się staram
Aguś, to jest właśnie to, co w "ogrodowaniu" lubię najbardziej :D Mnie tez nie zawsze wychodzi, ale wtedy przesadzam i próbuję od nowa :lol:
Nie mogę się napatrzeć, jak ślicznie kwitną Twoje rośliny! Widać, ze niczego im nie brakuje :D
A moje goździki pierzastwe marnie kwitną ... Odreagowuja susze :?
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Aguś ślicznie i kolorowo u ciebie :D
u mnie też kwitną goździczki od Ciebie ;:196 ;:196
zawsze przechodząc nachylam się i je wącham , a mąż się ze mnie śmieje :;230
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Piękne kompozycje ;:138 Uwielbiam je oglądać.
Jaśminowiec a właściwie jego zapach to dla mnie symbol czerwca, muszę się rozejrzeć za tą pojedyńczą odmianą, bo mam tylko pełną, a ona tak mocno nie pachnie.
Aguś powiedz, kiedy można dzielić bodziszki?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Dzięki Agnieszko, w wolnej chwili w tygodniu napiszę, bo teraz już jest mega późno. Jeśli będziesz miała faktycznie nadwyżki to będzie miło, bo "sępić" nie chcę. Pozdrowienia, dobranoc i miłego tygodnia.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Co teraz mocniej pachnie w Twoim ogrodzie : jaśminowiec, czy goździki?
Jedne i drugie piękne.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś w przyszłym roku goździki na pewno się zrehabilitują i będą pięknie kwitły. Ja nie narzekam na kwitnienie, dały z siebie wszystko :D

Bożenko bardzo się cieszę, ze ładnie kwitną Ci goździki :D Ja też chodzę i wącham 8-) :lol:

Dorotko dziękuję, cieszę się, ze podobają Ci się moje kompozycje ;:196
Ja mam tylko pojedynczy jaśmin, stary wielki krzaczor...pachnie obłędnie :D
Co do dzielenia roślinek....to aż wstyd się przyznać, ale ja nie bardzo patrzę na terminy :roll: :lol: przesadzam po prostu jak nie kwitną.... wiosną zanim pojawią sie pąki, albo jak już przekwitną i aby nie w upał , zawsze przyjmują sie. Teraz nawet nie wytrzymałam, bo miałam pusty placek po wykopanej róży i podzieliłam kwitnącą kępę bodziszka :oops: ....i też się przyjął i rośnie :lol:
Ja również bardzo Cię pozdrawiam ;:196

Santio to czekam na Twoje chciejstwa. Pozdrawiam :wit

Olgo aż trudno mi odpowiedzieć....jedne i drugie pachną obłędnie :D Aż żałuję, ze niedługo przekwitną....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01