Szachownica cesarska (Fritillaria imperialis) cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
basia.t
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2008, o 15:47

Post »

bardzo dziękuję za odpowiedzi Ewab123 i Erazm ,za link ,faktycznie za płytko powsadzałam , :shock: no cóż będę , wykopywać :evil: ,pozdrawiam
pozdrowia z mazowsza...Basia
Marzenna
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 12:07

Post »

I ja dziękuję - korony już przesadzone
:)
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych :)
hanka_zewsi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2007, o 13:47

Post »

Marzenna pisze:I ja dziękuję - korony już przesadzone
:)
jak to??już teraz przesadzone, a nie jesienią??
alnis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 maja 2008, o 12:02

Nie kwitną...

Post »

Kilka lat temu posadziłem 2 korony cesarskie /ok. 6 lat/ i niestety jeszcze ani razu nie zakwitły. W każdym roku ładnie wschodzą, rosną lecz nigdy nie wypuszcają kwiatu, po obsychają i tak do następnego roku. Dodam jeszcze, że rozmnażają się w ziemi i żona nawet je przesadziła w inne miejsce lecz nic nie pomogło. W tym roku sytuacja się powtórzyła. Na zimę ich nie wykopujemy. Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Za pomoc sedeczne dzięki. :roll:
Awatar użytkownika
alutka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2008, o 23:05

Post »

Hej! Macie jakies fotki kwitnących juz koron? Z chęcią bym sobie pooglądała... i poupajała się :) :wink:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256 pod tym linkiem znajdziesz Szachownicę cesarską która kwitła w moim ogrodzie. Mam nadzieję, ze Ci sie spodoba.
Awatar użytkownika
Kubaa7
50p
50p
Od: 21 cze 2008, o 12:58

Post »

Z tego co wiem korony cesarskie dobrze spryskiwać wodą, naparem z młodych pokrzyw.
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

Mam kilka zdjęć cesarskich koron zaraz je poszukam
czerwona
Obrazek Obrazek
i pomarańczowa
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Szachownica Cesarska

Post »

Bardzo chciałbym mieć w ogrodzie choćby jeden okaz tej rośliny, ale u mnie gleba ciężka i gliniasta. Czy powinienem zrobić jak piszą tutaj:
"Jeśli gleba jest słabo przepuszczalna, w tak głębokim dołku mogłaby zalegać woda (czego cebule bardzo nie lubią). Dlatego w takim przypadku warto wysypać dno warstwą gruboziarnistego piasku lub żwiru."
Czy powinienem wykopać dołek, nasypać tam żwirku, posadzić cebulkę i przysypać ziemią? Czy warto szachownicę posadzić do ażurowego pojemniczka? No i jeśli sadzić to chyba już teraz?...
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Tak możesz zrobić.
Ja pomimo że nie mam gliniastej ziemi, do dołka sypię gruboziarnisty piach.
Do koszyczka sadzić nie trzeba - tego nornice nie lubią, chyba że chodzi Ci o łatwiejsze wykopywanie.
A sadzić już można.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ważna uwaga, aby ładnie kwitła każdego roku latem musi mieć sucho.
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Wykopanie dołka danie drenażu nie zawsze rozwiązuje problem przy sadzeniu tych pięknych kwiatów . Woda będzie zalegała w dołku powyżej drenażu . Proszę rozważyc taką opcję .
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Moja hodowla szachownicy zaczęła się rok temu. Miałem całkiem odmienny problem. W miejscu, w którym posadziłem szachownicę cesarską żółtą ziemia była lekka i bardzo sucha. Nie zraziło mnie to i wykopałem dołek, na dno dołka wsypałem odrobinę ściółki (igieł sosny i świerka) oraz zmieszałem ziemię dla kwiatów i torf odkwaszony. W takim podłożu posadziłem cebulę i nim ją przysypałem.

W Twoim wypadku wykopałbym dołek a na jego dno (tak jak myślałeś) wysypałbym garść żwiru, na to nasypałbym mieszankę torfu, ziemi ogrodniczej i żwiru. Dopiero potem wsadziłbym cebulkę i zasypał tą samą mieszanką. Jeżeli chodzi o termin sadzenia to wrzesień jest jak najbardziej odpowiedni.

ps. Ludzie mówią że zapach szachownicy jest nieprzyjemny, a dla mnie jest on tylko "specyficzny". Natomiast jeśli chodzi o odstraszanie nornic to jest to mit. Po prostu nornice nie jedzą tych cebul bo są dla nich trujące (tak jak narcyzy i żonkile), ale jeśli obok nich rosną tulipany to one zawsze będą zagrożone (u mnie w tym roku tulipany zostały zjedzone mimo, że rosły 5 cm od szachownicy).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

Mam szachownicę od 15 lat. W tym czasie kwitła tylko 2 razy. Rozmnożyła się z jednej cebulki w 13 cebul. Jakie warunki powinny być zapewnione aby częściej kwitła? Z poprzednich postów już wiem że musi mieć sucho w lecie. Ma to zapewnione. Czego jeszcze potrzebuje?
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Ja również nie umiem sprostać jej wymaganiom :oops:
Po kilku nieudanych próbach poddałam się chociaż bardzo mi się podoba ta roślinka 8)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”