Róże, róże, róże... - Asia - 2012

Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2012

Post »

W ogrodzie też ładnie sobie radzą a na Cornelię nie mogę się doczekać. ;:65
Paul Ricault to bardzo słaba sadzonka i ciągle jest na granicy życia i śmierci, siedzi w donicy w dość sporym półcieniu i liczę na to że jednak jakieś życie się w niej tli. :uszy
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko to taka drobniutka różyczka a jak czaruje ;:108 Oby tylko nie przemarzała, to będzie udany zakup.

Justynko Twoja Cornelia też niedługo zakwitnie, na szczęście to odmiana powtarzająca, więc jak nie teraz to latem będziesz miała kwiaty.

Izo masz rację, że zapach Rose de Resht jest ponad wszystko, nawet po deszczu silnie pachnie. Jakby co, to wiesz, ja też mogę przesłać Ci patyczki. Ukorzeniać jeszcze nie potrafię. Wydaje mi się, że Graham T. ma trochę intensywniejszą barwę i nieco inny kształt kwiatu. Nie mam tej róży u siebie. Obie - GT i YR są chyba bardzo ładne. Moja yellow Romantica ma jeszcze dużo pąków, to jest jej pierwszy kwiat w tym roku. La France wydaje u mnie sporo kwiatów, jesienią łapie tylko trochę plamistości ale pachnie bardzo przyjemnie i mocno. Cornelia jest parapetowa, bo trzymam ją w donicy na parapecie w warszawie - tak wyszło, róże otrzymałam wiosną, kiedy ziemia w ogrodzie była jeszcze zmarznięta i tak zostało mi parę róż.

Krysiu wybierasz się do Powsina? Byłaś tam już, jeśli tak to jak wrażenia? To wspaniałe, co piszesz, że masz jeszcze miejsce na duże róże ;:138 Chodzi Ci o takie meszki... znam. Myślałam, że masz na myśli jakieś różane szkodniki o których jeszcze nie słyszałam.

Majeczko skoro Paul Ricault żyje, to może najgorsze już za nim... ;:108 Też masz Cornelię, to super :tan

Z :tan ostawiam wczorajsze zdjęcia z OB UW - Kutno ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie - chciałam kiedyś kupić róże Kutno - niestety nigdzie jej nie dostałam. Ładne zdjęcia Asiu.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu myślę, że taka róża poradziłaby sobie na własnych korzeniach, można by ją ukorzenić. Co o tym myślisz? Tylko wolałabym zapytać odpowiednią osobę, nie chcę kraść z OB :wink: Może się uda w ten sposób?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - z tymi różami jest problem bo mam podobne dwie - jedna ma kwiaty różowe, a druga białe - kiepsko zimują. Oczywiście można spróbować ukorzenić - po zapytaniu odpowiedniej osoby.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu chcesz powiedzieć, że róże na własnym korzeniu, właśnie takie małe, okrywowe wymarzają? No cóż, ja na własnym mam tylko stare dwie miniaturki z marketu i muszę przyznać, że mi z roku na rok marnieją. Przecież okrywówki rozmnaża się właśnie przez sadzonki na dużą skalę... :?

Można już zamówić nowy katalog Austina, ja właśnie to zrobiłam :tan

Jeszcze trochę wczorajszych fotek z OB UW - Rosa moyesi wciąż kwitnie i zachwyca oraz przyciąga mnóstwo pszczół i trzmieli. Chciałabym mieć tę różę u siebie ale jest naprawdę ogromna, potrzebuje kawał pola, zdjęcia nie oddają jej wielkości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nadal kwitnie Rosa spinosissima Aicha.

Obrazek

Nie ma tabliczki ale to pewnie Maxima ;:108

Obrazek

Obrazek

Rosa roxburghii Normalis - cały krzew chyba krótko kwitnie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, ja miałam taką miniaturkę o podobnych kwiatach ale była szczepiona i jedna z nich padła, a druga ledwie się pozbierała - to ta tzw Muttertag. One są do siebie bardzo podobne.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Asiu, co jest w tej różyczce, ona każdego zachwyca, mówię o Cornelii. Urocza i kolejna piękność już w pączku Eden Rose. ;:108 Jestem bardzo ciekawa jak rozkwitnie ;:215
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu może Kutno będzie lepsze? Kiedy będzie najlepsza pora na pobranie patyczków? Muszę udać się do pani opiekunki kolekcji.

Majeczko skoro Cornelia tak Ci się podoba, to pokażę jak wygląda w tej chwili - płatki ma podkulone na noc.

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonki zielne pobiera się od maja do początku lipca, zaś zdrewniałe od października do grudnia.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Przecudna ta róża Kutno. Ciekawe czy Państo Choduń jej nie mają w swojej kolekcji. Może mają róże których nie produkują na sprzedaż? Spróbuj może do nich napisać?
Pozdrawiam Ida
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu dzięki, właściwie to już się upewniłam. Może zgłoszę się po pierwszym kwitnieniu, szkoda by było tych pąków.

Lemeczko do Rosarium jeszcze nie pisałam w tej sprawie ale muszę to zrobić. za dużo mam spraw na głowie innych ale i tych różanych, jeszcze nie zdążyłam pokazać masy zdjęć z Powsina z niedzieli.

Tak przy okazji przypomniało mi się, byłam dziś w Empiku i przeglądałam ogrodowe czasopisma. W Garden&Garden jest obszerny artykuł p. Choduna o sadzeniu róż oraz artykuł Tomka K. o różach Harknessa a także parę zdjęć Kamili... Wszędzie ładne różane widoki ;:108 Było też jakieś niemieckie czasopismo, chyba o nazwie Garden i tam były pokazywane prywatne ogrody z wielkimi różami w roli głównej, sporo tego było. W ogóle dużo w tym czasopismie było róż, widziałam zdjęcie Roseninsel, jakieś podobno nówki Austina - pomarańczki, jakieś przepisy z różą i piękne kompozycje z różami.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Asiu piękne róże,a może warto kupić te gazety dot. prawidłowego sadzenia
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu :wit może jak jeszcze kiedyś mi wpadnie w ręce ta gazetka, zobaczymy...

Dziś znów wyjeżdżam do moich różyczek. Zostawię jeszcze parę Cornelia zakwitła drugim kwiatem.

Obrazek

Ze starego kampusu - wyjątkowo duży i pełny kwiat Frühlingsduft.

Obrazek

Obrazek

Z OB UW rozkwitająca Zephirine Drouhin

Obrazek

i ogromna multiflora :shock:

Obrazek

Obrazek

Caniny w Łazienkach Królewskich - myślałam, że znajdę jakieś okazy historycznych ;:223

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też myślałam, że w Łazienkach jak będą to jakieś szlachetniejsze.
Zawiodłam się....... :?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”