Ogródek KaRo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Grzegorz B

Post »

Krysiu, jak będziesz miała czas wpadniesz do mojego wątku, mam tam do identyfikacji tawułe. Wiem, że masz ich sporo, więc może uda się rozpoznać :D

Z góry bardzo dziękuję :wink:
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogród marzeń

Post »

KaRo obejrzałam dzis 3 część twojego ogrodu jestem pod wrażeniem Twoich kwiatów
i znajomości ich nazw i odmian . Ja od wielu lat mam ogród ale nigdy nie przywiązywałam uwagi do odmian ani do nazw łacinskich - muszę to nadrobić. Jak tylko wygospodaruję trochę wolnego czasu to z przyjemnością obejrzę wczesniejsze odsłony Twojego ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie KDanuta
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danusiu miło mi,że wpadłaś do mnie ... :D :D
Myśle,że na forum "zarazisz sie" jeszcze wieloma innymi pożytecznymi sprawami .
Tutaj dzieje sie bardzo dużo i do wszystkiego człowiek się zapala.
Świadomość tego co rośnie w Twoim /moim ogródku,co tak pięknie sie prezentuje jest pożyteczna.
Możemy szukać w "świecie" konkretnych roślin i zestawiać je sobą.
Kiedyś, całkiem niedawno prowadziłam swoje buchmacherskie zapiski ogrodowe w zeszycie,odręcznie,
to była przyjemność :roll: ,na szczęście nauczyłam sie "cywilizowanej techniki" . :D
Teraz jest OK.
Jednak problemem zaczyna być zapamiętanie tak olbrzymiej liczby nazw roślin.
Na szczęście komputer pozwala szybko odzyskać pamięć.
Lubie wiedzieć co i gdzie mam .
Zapraszam ,zapraszam do zwiedzenia moich wątków i oczywiście na pogawędki. ;:113
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wobec upływającego czasu pora na kolejne odsłony mojego ogródka.
Zapraszam Was serdecznie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Krysiu jakie ładne zdjęcia porobiłaś.Ślicznie wyglądają Twoje kwiatki.Widzę ,ze tez masz pragnię syberyjską.Bardzo lubię tego kwiatka.
U mnie pogoda zaczyna się psuć,ale mam nadzieję ,ze to chwilowe.Tobie zyczę duzo słoneczka :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Grzegorz B

Post »

Krysiu oj tak, już była pora na kolejne odsłony, bo u Ciebie jest tyle do pokazania, że trzeba się śpieszyć, aby do zimy skończyć :D Na drugim zdjęciu są fiołki a na trzecim również :?: bo ja białych nie widziałem, a może to coś innego :oops: Krysiu to różanecznik :?: piękna barwa, taka krwista. Super :D Pragnię pierwszy raz widzę, na początku myślałem, że to jakiś pięciornik. Ona jest na skalniaki, czy sadzi się ją wszędzie, gdzie się tylko da :?:
Oooo poziomki :shock: , ja wczoraj również wieczorem przyniosłem parę szczepek, jednak mam pytanie, czy one będą mi rosły w zwykłej ziemi :?:, bo wcześniej rosły w piaszczystym podłożu.
Tulipany wspaniałe, też mam takie :D

Pozdrowionki :wit
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Anulko u mnie też sie popsuła właśnie pogoda...
ale na dobrą sprawę ,deszcz u nas jest potrzebny ,moje języczki i prymulki już leżały wykończone na ziemi ,musiałam je już podlewać. Jest sucho,u nas nie padały deszcze ostatnio tak jak u Was na Pomorzu.
Byleby to były krótkotrwałe opady ...bo kto wie co nas czeka.
Anulko Wam , tam w zachodniopomorskiem niech świeci słońce ,niech Was grzeje jeśli macie taka potrzebę,
ale odrobina deszczu czasem tez niech spadnie. :D
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Piękna wiosna u Ciebie Krysiu :D, Kaczki sa urocze, ale musisz się ich pozbyć bo zniszczą Ci oczko i wszystko wokół, takie już są. A Redy się nie boją? Sasanki śliczne, a ja się cieszę bo zupełnie nieoczekiwanie też znalazłam je w swoim ogrodzie. Libię wysiewać takie mieszanki roślin, pewnie to z tej samej torebki co maki :D.

Pozdrawiam wiosennie

Anu-La
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Grzesiu ,nie ma strachu - zdążymy do następnej wiosny obejrzeć nasze ogródki. ;:112
Pragnia syberyjska to roślina raczej cienia i półcienia oraz wilgotnego podłoża,ale dobrze rośnie pod orzechem przy kamieniu i przy fundamencie domu.
Faktycznie przypomina pięciornik. :D
Poziomki rosną w normalnej ziemi ogrodowej i każdej wiosny podsypuję garsteczkę obornika ,
ja nie mam wielkiej plantacji to zaledwie trzy kępki ale owocują do zimy i to wielka przyjemność móc podejść i skubnąć na zmianę smaku .Bywało i tak,że nazbierało się jednorazowo kubeczek . :D
Fiołek motylkowy "Albiflora" - to ten biały rozrasta sie szalenie ,po kwitnieniu tnę ,więc kwitnie jeszcze raz w sezonie.
Ten o ciemnych liściach to Fiołek labradorski 'Purpurea' - u mnie przyrasta wolno ,może dlatego,że rośnie na podwyższonej rabacie?
Nie wiem,na razie jednak nie będę go dzielić i przenosić ,niechże się rozrośnie ,chociaż tak nie lubię czekać....ale nie chce go stracić zmieniając mu warunki uprawy.

W tulipanach to ja jestem "słabiutka" Grzesiu. :roll:
Jakoś nie miałam nigdy natchnienia by je mieć ale fakt,sa to kwiaty wiosny i ogród z nimi wygląda radośnie i bogato.
Trzeba mieć jakieś tulipany ...no więc mam :tan
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Anulo - kaczki odfrunęły definitywne. ;:113
Jak co roku szukały miejsca na gniazdowanie jaj.
Jednak byliśmy wytrwali - znalazły więc sobie inne miejsce....
Reda owszem goniła je ...jak już były w powietrzu... :D
i dobrze bo nie chciałabym krwawych scen w moim ogródku.Moja czerwona sasanka jest wyjątkowo póżna dopiero w pełnej krasie podczas gdy pozostałe kolory właśnie przekwitają ... :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zapraszam na ciąg dalszy mojej sesji zdjęciowej w ogródku.
Dziś jest już typowo wiosennie ,widać nareszcie kolory,którymi nie moge sie wręcz nacieszyć...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Obrazek

Piękne jest to założenie !
I Rh, już u Ciebie kwitną Krysiu ? :P
A sasanki takie gigantyczne moga być?
Czy to może odmiana giganteum... :shock:
Grzegorz B

Post »

Krysiu dziękuję za informacje, poziomki posadzone, zrobiłem trzy kępki, ciekawe czy się przyjmą. Ja też lubię spacerując, coś sobie skubnąć tak dla degustacji :D
KaRo pisze: W tulipanach to ja jestem "słabiutka" Grzesiu. :roll:
Jakoś nie miałam nigdy natchnienia by je mieć ale fakt,sa to kwiaty wiosny i ogród z nimi wygląda radośnie i bogato.
Trzeba mieć jakieś tulipany ...no więc mam :tan
Krysiu, nie jest tak źle, masz nawet postrzępione :shock: :shock: :shock:, te to już z górnej półki :wink:

Ja mam troszkę tulipanów, część zakupiona, część to dar od ludzi, jednak muszę przyznać, że tulipany, jak i inne cebulowe hamują moje zapędy twórcze, ponieważ, nie mam pamięci do tego gdzie co posadzone, więc nie mogę za bardzo szaleć, bo nie chcę niszczyć cebulowych, które gdzieś tam siedzą, w zeszłym roku troszkę ich zniszczyłem :oops:

Krysiu u Ciebie jak zawsze, barwnie i obficie :D. Moją uwagę przykuła roślina ze zdjęcia nr 5, co to za delikatne cudo :?: i jeszcze różowe pąki ze zdjęcia 9 :?:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Haniu jeszcze jest ładne bo wiosna,jeszcze pustawo w ogrodzie ale już z każdym dniem robi sie ciaśniej , za to przytulniej.
Te patyki, które widać pokryją się niebawem liśćmi większymi od talerzy bo to Paulownia,która jeszcze śpi.

Sasanki to najzwyklejsze sasanki jedynie w odmianach kolorystycznych ,są u mnie drugi rok i jak widzisz nie wszystkie ładnie rosną.Mizerna jest biała która już przekwitła i niewielka czerwona ,której dopiero wczoraj zebrało sie na pełne kwitnienie.
Obiecuję sobie nie ruszać ziemi wokół nich,poczekać na siewki ale jestem taka niecierpliwa,nie wiem czy mi się uda. :)
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

KaRo pisze:...Obiecuję sobie nie ruszać ziemi wokół nich,poczekać na siewki ale jestem taka niecierpliwa,nie wiem czy mi się uda. :)
Krysiu, może lepiej zebrać nasienniki i nasionka posiać w wybranym miejscu? Ja mam sasanki wychodowane w ten sposób przez małżonkę.

Pozdrowienia
Mietek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”