Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Post »

Ilonko, pięknie skomponowałas rabaty i powojnikowo-różane zestawienia. Juz nie moge się doczekać kwitnienia tych kompozycji ;:173 krzewuszka piękna juz wyrosła, lubię takie duże plamy kolorów na rabatach ;:333 Multiblue i Andomeda juz są na mojej liście..a roze Graham Thomas juz posadzilam ;:65 na razie nie jest okazem piękna, bo późno wsadzone, ale daje radę :uszy
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilona cudne fotki Twojego pięknego ogrodu ;:167
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Ja też powtórze za koleżankami, że ogród wygląda przepięknie. Taras z donicami bardzo mi się podoba, a widok z niego naprawdę zapiera dech. Super prowadzona jest żółta pęcherznica, u mnie nie mają ani jednego kwiatka :?
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dzięki Agnieszko ;:196, super, że Ci się podoba, z tym uporządkowaniem, to nie wszystko tak jest jakby sie chciało, ale co ja bym wówczas robiła :;230. U nas też strasznie sucho, codziennie pod wieczór staram się wszystko choć troszkę zrosić, włączam zraszać i "latam" z nim po całym ogrodzie, niestety nie mam studni, więc juz widze ten rachunek na wodę ;:223

Kasiu mój Graham dość ładnie się wziął, ale czy zakwitnie w tym roku, to nie mam pojęcia, co do clemków, to sama się ich nie mogę doczekać, wczoraj gdy poszłam zobaczyć jak wygladają, zauważyłam niestety złamany pęd Andromedy z trzema pączkami ;:145, ale inne też mają, więc może zobaczę jakiegoś kwiatka. To, co się ułamało wsadziłam eksperymentalnie do wody, może akurat się ukorzeni, nie mam doświadczenia z clematisami więc nie wiem czy to ma w ogóle sens, ale zobaczymy. U mnie są straszne wiatry, więc jak na razie nie mają za ciekawych warunków, ale mam nadzieję, że z czasem to się zmieni, ciągle ktoś się buduje więc będą nieco ograniczone, a clemki same w sobie też się wzmocnią.

Aguś dzięki ;:196 , ale do Twojego to jeszcze mi daleko, no i trawki to już nigdy takiej nie bedę miała z moimi czworożnymi i liczną chodzącą rodzinką :;230

Aniu cieszę się, że wpadłaś i że Ci się podoba, donice na tarasie zrobił w zeszłym roku mój M, tak sobie wymyśliliśmy i się sprawdzają zamiast balustrady, trzeba kombinować jak funduszów za mało, co do pęcherznicy to nie uwierzysz, w zeszłym roku ktoś się jej pozbył, a mój syn ją przywiózł z pytaniem czy chcę, nie powiem za ciekawie nie wyglądała, ale teraz się odwdzięczyła, prowadzona już tak była, a że nam się to podobało, prowadzimy ją tak dalej.

I znów troszkę kolorków

zakwitł mój jeden jedyny w tym kolorze irys bródkowy, bodajże That Jazz, na drugim petunia pełna
Obrazek Obrazek

w korytku wraz z goździkami bylinowymi, które po przekwitnieciu pójdą do ziemi
Obrazek

mój Błękitny Anioł odbija :heja , jednak nie zmarzł zupełnie
Obrazek

tu szykuje mi się niespodzianka, pierwszy raz widzę, a właściwie dopiero zobaczę kwiaty szałwii srebrnej
Obrazek

pelargonia angielska ładnie się rozrasta
Obrazek

a w skrzynkach na tarasie

niecierpki własnego siewu, troszkę wybujały będąc w domu, ale dają radę, poza tym są w pełnym słońcu,
więc nie wiem czy nie przyjdzie mi jeszcze ich przesadzić
Obrazek

kapusta ozdobna również z własnego siewu
Obrazek

i szczawiczki od Krysi ;:196
Obrazek

pierwsze różyczki zaczynają (te starsze, zeszłoroczne i tegoroczne za chwilkę) tutaj krzaczasta nn i jej kwiatek w zbliżeniu
Obrazek Obrazek

dwukolorowa nn i na razie jeden z jej kwiatków
Obrazek Obrazek

a ta to już w ogóle pociecha, w zeszłym roku kupiłam na pniu (już trzecią i chyba ostatnią), bo oczywiście też zmarzła, pozostał suchy badyl, który widać i który zaczął puszczać liście (nawet miałam zamiar spróbować zaszczepić trzmielinę, ale nie zdążyłam tak się wzięła) jak myślicie bedzie z tego róża czy dzikusek? obok borówka amerukańska
Obrazek Obrazek

jeszcze raz krzewuszka
Obrazek

trzmielina
Obrazek

sadziec i dalia, przy której mam etykietkę My Love (powinna byc biała) chyba, że coś sama pokręciłam :;230 , zobaczymy jak zakwitną inne
Obrazek Obrazek

pączek Andromedy
Obrazek

i pączek Rooguchi, mam nadzieję, że dadzą radę, bo u mnie strasznie wieje, a one jeszcze takie delikatne
Obrazek

i taki widoczek
Obrazek

a tutaj moi kochani, niespodzianka od dzieci na Dzień Matki, wspominałam ostatnio, że choruję na żółtą azalię i zobaczcie co dostałam, bardzo, bardzo się cieszę :tan,

roduś GoldKrone
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Ilonko, potwierdzam, kalina to Roseum a i orlik ten sam - Nora Barlow.
Solidarność często wychodzi raczej fioletowa niż bordowa :roll: , teraz poluję na naprawdę czerwony powojnik ale kiepsko mi to idzie :lol: .
Zachwyciły mnie białe irysy :shock: ;:167
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ilonko,u ciebie za chwile bedzie spektakl różany,a u mnie około 15 sztuk wymarzło,niektóre coś tam puszczają od dołu,ale czy urosną,żeby zakwitnąć i czy nie będą to dziczki?Piekny kolor pelargonii,w ubiegłym roku miałam o cieniowanych liściach,ale mi nie przetrwałą.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy krzewuszka, to jeden krzew taki wielki? ;:oj No jak moja takiego rozmachu złapie, to mi się na rabatce nie zmieści :;230
Strasznie mi się podoba pomysł z donicami na tarasie, chyba będę papugą i na kawałku zrobię podobnie ;:224 Mam nadzieję, że się nie pogniewasz? :D
Bardzo się cieszę, że masz niespodziankę w postaci odbijającego powojnika :tan, Miałam podobną z Beautiful Bride ;:333
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ilonko u Ciebie , pięknie, kolorowo i pomysłowo . U mnie wszystko zatrzymało się w miejscu, nie dość ze susza to jeszcze zimno się zrobiło ze strach. Żarnowca sadziłam czwartego i bidulek padł i nie wiem dla czego , znaczy się chyba coś robię nie tak jak trzeba, ale nie wiem co.
Awatar użytkownika
elorek
50p
50p
Od: 4 kwie 2012, o 19:48

Post »

Ilonko u Ciebie jak zawsze kolorowo. A nowy nabytek w postaci azalii cudny :)
pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Piękny i dorodny ten prezencik, teraz niech zdrowo rośnie!

Tak podpatrzylam u ciebie,że niektóre liliowce wielkością podobne do moich to jakoś mi ulżylo bo martwiłam się ,że jeszcze takie małe jakieś. U mojej ciotki będą niedlugo kwitły te pomarańczowe takie,a u mnie zaledwie jeden zabiera się za siebie i chce pokazać buzię.

No i irysa masz prześlicznego ;:167 ;:215
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś ostatnio brakuje mi czasu (jestem tu codziennie, ale raczej czytam, oglądam i czytam) teraz szybciutko piszę, bo rano znów muszę wcześnie wstać

Agatko, dzięki znów znam nazwy dwóch moich roślinek ;:138, clematis Solidarność już u mnie zakwitł, co prawda dwoma małymi kwiatkami, ale w kolorze bordo (postaram się zrobić zdjęcie i wstawić). Iryski do tej pory miałam tylko żółte, ale pod wpływem forum, oczywiście zachorowałam na inne, te które pokazuję są w większości wsadzane na jesień, oprócz tej kępy bordo, a że sama nie pamiętałam jakie zamawiałam też robiłam takie oczy ;:oj

Gosiu żal różyczek jak i wielu innych roślin, paskuda była ta zima, do tej pory też nigdy nie miałam, aż tylu strat, z róż co prawda wypadła mi jedna (wsadzona jesienią), ale oczywiście ta na której najbardziej mi zależało Hokus Pokus. Do tej pory miałam ich niewiele, ale i mnie dopadło więc troszkę przybyło, ale te nowe są dopiero w pąkach i znam ich nazwy w przeciwieństwie do tych starszych. Co do pelargoni, to jeszcze nigdy nie udało mi się jej przezimować, ale próbować będę nadal ;:108

Madziu, tak ta krzewuszka, to jeden krzak, rzeczywiście jest ogromna i jak dla mnie mogłaby być troszkę mniejsza, ale za każdym razem, kiedy ją tnę, żal mi zrobić to bardziej drastycznie. Donice oczywiście możesz odgapić na pewno się nie pogniewam, a wręcz przeciwnie uważam, że po to wymieniamy się pomysłami, zdjęciami, nowościami, aby łapać nowe inspiracje.

Danusiu do nas też doszło to zimno, ale chociaż troszkę pada, tak naprawdę to od dłuższego czasu nie ma u nas już prawdziwych wiosen, co do żarnowca, to nic Ci nie podpowiem, sama nie wiem jak to się dzieje, że rośnie i kwitnie jak szalony (odpukać). Jak zobaczyłam jaki to bezproblemowy krzak, dokupiłam dwa razy czerwonego i z tymi już tak łatwo nie poszło, też wymarzły.

Elorek, Madziu ten różanecznik to prezent, więc tymbardziej cieszy, powiedz kochana, kiedy założysz swój wątek?

Sara, dzięki ;:196 prezencik rośnie, zdjęcie poniżej, co do liliowców, to zależy kiedy były wsadzone, w tym roku raczej nie wszystkie mi zakwitrną, te co widziałaś to też jeszcze młodziki, ale myślę, że one już pokażą swe kwiatki ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Troszkę, zdjęć, których wczoraj nie dałam już rady wkleić

różyczka nn
Obrazek

i jej kwiatek w zbliżeniu
Obrazek

kwitnący bodziszek na tle żółtego chabru, który lada dzień też pokaże swe kwiatki i truskawki
Obrazek Obrazek

wiąz ala bonsai, a za nim jodła koreańska, na drugim zdjęciu jukki przygotowujące się do kwitnienia
Obrazek Obrazek

ostróżki i moja gigantyczna krzewuszka
Obrazek Obrazek

uratowana skimia i kwitnący bucik :;230
Obrazek Obrazek

goździki
Obrazek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rany ale wypasiony grill! ;:oj
a ja się ostatnio zastanawiałam czy krzewuszkę da się ukorzenić? bo jest tu, u mnie na działkach kilka kolorków których nie mam i może by się dało taką gałązkę ukorzenić......hmmmm ;:224
ale masz krzewuszkę - olbrzymkę......cudna! :D ;:196
zakochałam się w bodziszkach ;:173 ;:167
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ilonko, ta krzewuszka robi wrażenie :shock: Intensywny kolorek, miód-malina ;:63
Różyczki zaczynają festiwal, będzie co podziwiać..ba, już jest ;:138 Rooguchi wystratuje, daj mu chwilę. Mój już w pełnym rozkwicie, ale to straszy egzemplarz. Wbrew pozorom nie jest tak podatny na uszkodzenia, choć wyglada na mało elastyczny. U mnie wieje mocno, a z niego 'zbudowałam' kurtynę w środku pergoli i daje radę :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”