Ogród Edyty1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Edyty1

Post »

Edytko, piękna ta altanka ;:333 wyglada bardzo profesjonalnie, brawa dla M ;:63
Czy wybrałaś już pnącza na te boczne kratki?
Azalie cudowne ;:170 ja tez dostrzegam w tym roku ich wyjątkową urodę - wcześniej jakoś były u mnie 'przyćmione' przez RH, teraz grają pierwsze skrzypce ;:333
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Altanka profesjonalnie zrobiona- wielkie ;:138 ;:138 dla projektanka i wykonawcy. Plac zabaw też niczego sobie ;:180 . Nic tylko podglądać i papugować.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, dziękuję bardzo za pochwały ;:196 , przekażę M. Mam nadzieję, że kiedy zostanie już całkiem ukończona, będzie wyglądać jeszcze lepiej :D .
Kasiu, na kratki planuję róże i powojniki. Kupiłam już 'Beautiful Bride' i róże 'Eden Rose'85'. Mam jeszcze do przesadzenia powojnik 'Arabella' i też mogłabym go spożytkować. Nie wiem jeszcze jak to się dokładnie rozłoży - właśnie obmyślam ;:24 .
Jeżeli chodzi o azalie, to mam dokłądnie tak samo ;:128 . Myślę, że głównie wynika to - u mnie - z oglądania materiału szkółkarskiego. Rh juz w doniczkach prezentuje się dostojnie, a azalie, to często parę badyli zakończonych kwiatem. Urodę azalii doceniłam dopiero zeszłej wiosny, kiedy zobaczyłam w paru ogrodach pięknie rozrośnięte krzewy, całe obsypane kwieciem. Od razu kupiłam i do siebie ;:108 .
Marzko, dziękuję za słowa uznania ;:79 . Za 2 tygodnie mamy komunię i do tego czasu ma być wszystko skończone. Pochwalę się wtedy całościowym efektem :D . Jeśli ktoś ma ochotę papugować to bardzo proszę :D . Piaskownica sprawdza się bardzo dobrze. Ogromnie chwalę sobie to, że jakaś jej część jest zawsze w cieniu. Przy poprzedniej palące słońce było prawdziwą zmorą i w lato dzieciaki prawie z niej nie korzystały, bo się nie dało ;:185 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Edytko masz piękny ogród.
Wiosenne szaleństwo to normalka. :D
Dopada wszystkich ogrodników.
Grażyna.
kogro-linki
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Edytko :wit piękna altana i zakupy bardzo ładne, oby tylko zimy były łaskawsze, pierwisonki ząbkowane u mnie zmarzły, a tak mi się podobaly, może trzeba je okrywać? Azalie pieknie kwitną, wolę je od RH bo są bezproblemowe, posadzisz i rośnie i za to je lubię.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Edytko! Jakie postępy prac u Ciebie..! Ja również przyłączam się do gratulacji dla projektanta i wykonawcy altany i placu zabaw. Kiedy kratki obrosną pnączami będzie wspaniale.
Ja też kupiłam hortensję Coco - słyszałam od Babopielki,że jednak trzeba się liczyć z przemarzaniem , a liczyłam ,że u niej tego nie będzie.
Marzę o powojniku Beautiful Bride.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani,
Grażynko, dziękuję za miłe słowa ;:196 .

Lawendo, u mnie w tym roku nie zakwitł żaden pierwiosnek. Jeden dźwiga się po zimie, ale nie miał ani jednego kwiatka. Reszta zmarzła na amen :( . Miejmy nadzieję, że taka zima więcej się nie powtórzy ;:185 .

Tamaryszku, jestem bardzo zadowolona z tej altany, jest przestronna i wygodna.
Zmartwiłaś mnie trochę tą wiadomością o Coca. Wygląda na to, że będziemy musiały na nie dmuchać ;:224 .

Najwyższa pora wstawić jakieś zdjęcia, zanim się zdezaktualizują :lol: .
Altanka dalej na etapie wykańczania, ale tak to jest jak się robi samemu i to przy trójce maluchów :lol: .

Jedną z pierwszych róż, które zakwitły w moim ogrodzie jest Mary Rose. Piękna, kwiat zdecydowanie większy niż w zeszłym roku - widocznie krzew już się dobrze ukorzenił i w pełni pokazuje swoje piękno :roll: .
Obrazek

'Queen of Sweden' doskonale przetrwała zimę praktycznie bez okrycia, ale przeżywa istny atak wszystkich różanych szkodników jakie znam :evil: . Moje postanowienie o niestosowaniu chemii w ogrodzie trzyma się resztką sił. Robiłam już oprysk z EM-ów, wyciągu z pokrzywy i kupiłam mydło potasowe. To ostatnia próba. Jak się nie uda będzie Decis :evil: .
Obrazek

Przełom maja i czerwca to również czas piwonii.
Obrazek
Obrazek

I jaśminowców. Mój w zeszłym roku miał pojedyncze kwiaty (niezgodnie z odmianą). Jednak w tym roku już się poprawił ;-) :-D .
Obrazek

Swoje piękno pokazują także krzewuszki:
Obrazek

Obrazek

Zakwitła szałwia
Obrazek

I tojeść kropkowana
Obrazek

Bodziszek
Obrazek

Bardzo lubię tego perukowca 'Ancot'. Ma piękny kolor liści w sezonie, a jesienią przepięknie przebarwia się na pomarańczowo. W tym roku zakwitnie po raz pierwszy :D
Obrazek

A oto igła Kleopatry. Posadziłam ją 2 lata temu. Po posadzeniu pojawiła się na chwilę a potem znikła. Byłam przekonana, że już dawno przeszła do historii. A tu taka niespodzianka :shock: .
Obrazek

No, i jeszcze mój tulipanowiec 'Aureomarginatum'. Wiem, że to nic szczególnego - ot, ledwo widoczne drzewko, ale mnie zachwycają jego liście i bardzo się cieszę, że go mam dzięki Tamaryszkowi :tan . Dla mnie jest piękny, nawet bez kwitnienia :D .
Obrazek

A teraz po spacerze odpoczynek w altanie. Taki oto mam widok przed oczami:
Obrazek
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Edytko piękne widoczki.
Igła Kleopatry czyli pustynnik jak nazwa wskazuje zawsze znika po przekwitnięciu i wydaniu nasion.
Jeśli chcesz żeby się szybko rozrosła to zetnij pęd kwiatowy jak tylko skończy kwitnienie i zasil kompostem.
Zimą lubi sucho, więc okryj żeby cebule nie zgniły.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Edytko, dzieciaczki w ciągłym pędzie, ledwo udało ci się im zdjęcie zrobić :;230
No to podziwiam, podziwiam, że przy takich szkrabach masz czas jeszcze na prace ogródkowe.
Różyczek kwitnących szczerze zazdroszczę. Ja jeszcze ani jednego kwiatka nie mam. Nie wiem, dlaczego u was wszystkich kwitną, a u mnie jeszcze nie chcą. :(
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra pisze: Igła Kleopatry czyli pustynnik jak nazwa wskazuje zawsze znika po przekwitnięciu i wydaniu nasion.
Grażynko, tylko, że mój pustynnik znikał dotychczas przed kwitnieniem :;230 .
Dziękuję za wskazówki, co do uprawy, bo nie mam z nim żadnych doświadczeń :D .

Wandziu, na właśnie czasu niewiele, ale jak się coś kocha to jakoś się odrobinę go zawsze znajdzie :wink: .
A co do róż, to może jest to kwestia odmian? Może Twoje są z tych kwitnących później? Ja mam ok. 100-tu krzaczków a kwiaty otworzyło 5, może 6 :D . A może to kwestia Twoich dębów? Jednak zabierają część słońca i może przez to opóźniają nieco kwitnienie :?: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szybko wkleję zdjęcia bo zaczyna grzmieć :evil: .

Dobrze, że są niedziele. Kiedy nie można pracować w ogrodzie, to wreszcie można pstryknąć kilka fotek :;230 .
Moja nowa hortensja z grupy everbloom wreszcie powędrowała do gruntu:
Obrazek

Mary, och Mary... w tym roku prawdziwy popis ;:oj . Póki co, ze wszystkich moich, róż Mary Rose kwitnie tej wiosny najobficiej :heja .
Obrazek

Rozpoczyna kwitnienie 'Jazz':
Obrazek

oraz 'Jubile du Prince de Monaco' (jest piękna :roll: ):
Obrazek

A to jeszcze raz mój jaśminowiec 'Verginal':
Obrazek

A teraz coś na ząb. Niebawem będzie można skosztować pomidorków koktajlowych (sama siałam :heja ):
Obrazek

Na poziomki przyjdzie jeszcze poczekać, ale mam nadzieję, że przynajmniej nie będę miała dużo pracy z pieleniem :;230 .
Obrazek
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Twoje róże rzeczywiście zachwycają obfitością kwitnienia. :)
Perukowiec Ancot już teraz mi się bardzo spodobał, lubię atrakcyjne z liści krzewy...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No oczy mi wyszły na wierzch jak zobaczyłam twoje poziomki. ;:oj
Jak to robiłaś ?
Panienki róże śliczne.
Ciekawie wygląda ten Jazz.
Marysia jednak bije rekordy. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Bardzo spodobała mi się odmiana bodziszka, ma bardzo intensywny kolor kwiatów. A altana ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko, nie wszystkie róże dają taki popis, ale cieszę się z tych, które kwitną :lol: . A perukowca polecam :wink: .
kogra pisze:No oczy mi wyszły na wierzch jak zobaczyłam twoje poziomki. ;:oj
Jak to robiłaś ?
Grażynko, w zeszłym roku posadziłam w taki sposób truskawki i bardzo dobrze się to sprawdza (spróbuję jutro wstawić zdjęcie). Mało pielenia, ograniczenie potrzeby podlewania i nawet po intensywnych deszczach truskawki są czyste :D :wink: .
Poziomki sadziłam w miejscu dotychczas nie uprawianym, więc spodziewam się inwazji wszelakich chwastów. Agrotkanina znacznie ograniczy ich rozwój. Do wypielenia pozostanie jedynie maleńka przestrzeń otworu, w którym posadzony jest krzaczek :D . Sadzenie poziomek w ten sposób jest pracochłonne - trzeba powycinać te wszystkie otworki, potem posadzić każdy krzaczek i przysypać go ziemią (ja zasypywałam kupioną ziemią, żeby była bez chwastów co znacznie wydłużyło mi pracę, bo takie wsypywanie w te maleńkie dziurki jest bardzo niewygodne). Mam jednak nadzieję, że włożony wysiłek zaprocentuje ;:108 .
Cała moja rodzina kocha smak poziomek i lubimy mieć ich dużo :lol: .
Dziękuję w imieniu różyczek za miłe słowa ;:196 .

Olu, bodziszki mam 2 różne. Mi bardziej podoba się ten ciemniejszy, również dlatego, że krzew jest bardziej zwarty. Ten jaśniejszy bardzo się pokłada.
Przy altanie trwają jeszcze ostatnie prace i specjalnie jej ostatnio nie pokazuję. Mąż kończy kratkę a ja nasadzenia roślinne. Mam nadzieję, że wkrótce pokażę efekt końcowy :uszy .
Pozdrawiam - Edyta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”