Witajcie Kochani,
Grażynko, dziękuję za miłe słowa

.
Lawendo, u mnie w tym roku nie zakwitł żaden pierwiosnek. Jeden dźwiga się po zimie, ale nie miał ani jednego kwiatka. Reszta zmarzła na amen

. Miejmy nadzieję, że taka zima więcej się nie powtórzy

.
Tamaryszku, jestem bardzo zadowolona z tej altany, jest przestronna i wygodna.
Zmartwiłaś mnie trochę tą wiadomością o Coca. Wygląda na to, że będziemy musiały na nie dmuchać

.
Najwyższa pora wstawić jakieś zdjęcia, zanim się zdezaktualizują

.
Altanka dalej na etapie wykańczania, ale tak to jest jak się robi samemu i to przy trójce maluchów

.
Jedną z pierwszych róż, które zakwitły w moim ogrodzie jest Mary Rose. Piękna, kwiat zdecydowanie większy niż w zeszłym roku - widocznie krzew już się dobrze ukorzenił i w pełni pokazuje swoje piękno

.
'Queen of Sweden' doskonale przetrwała zimę praktycznie bez okrycia, ale przeżywa istny atak wszystkich różanych szkodników jakie znam

. Moje postanowienie o niestosowaniu chemii w ogrodzie trzyma się resztką sił. Robiłam już oprysk z EM-ów, wyciągu z pokrzywy i kupiłam mydło potasowe. To ostatnia próba. Jak się nie uda będzie Decis

.
Przełom maja i czerwca to również czas piwonii.
I jaśminowców. Mój w zeszłym roku miał pojedyncze kwiaty (niezgodnie z odmianą). Jednak w tym roku już się poprawił ;-)

.
Swoje piękno pokazują także krzewuszki:
Zakwitła szałwia
I tojeść kropkowana
Bodziszek
Bardzo lubię tego perukowca 'Ancot'. Ma piękny kolor liści w sezonie, a jesienią przepięknie przebarwia się na pomarańczowo. W tym roku zakwitnie po raz pierwszy
A oto igła Kleopatry. Posadziłam ją 2 lata temu. Po posadzeniu pojawiła się na chwilę a potem znikła. Byłam przekonana, że już dawno przeszła do historii. A tu taka niespodzianka

.
No, i jeszcze mój tulipanowiec 'Aureomarginatum'. Wiem, że to nic szczególnego - ot, ledwo widoczne drzewko, ale mnie zachwycają jego liście i bardzo się cieszę, że go mam dzięki Tamaryszkowi

. Dla mnie jest piękny, nawet bez kwitnienia

.
A teraz po spacerze odpoczynek w altanie. Taki oto mam widok przed oczami: