Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Jolu, niestety, niektóre hosty rosną wolno, a nawet bardzo wolno... Jakie masz odmiany?
Udanej niedzieli :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit Jolu

Trafiłam w końcu do Ciebie, bo u mnie tak samo szał ciał, tak jak u Ciebie. Karteczki na pamięć nie pomagają bo trzeba je ze sobą zabierać a przede wszystkim pamiętać co się z nimi zrobiło. Ja dwa tygodnie temu straciłam komórkę z wszystkimi przypomnieniami więc nie bardzo wiedziałam jak się nazywam. To była prawdziwa szkoła życia. Kiedyś nawet pokusiłam się i zakupiłam BILOBIL ale problem był taki że nie było nikogo kto by za mną chodził i przypominał że trzeba go zażywać. W zeszłym roku załamałam się dosłownie po rozmowie z taką panią 87letnią o imieniu Balbina. Widząc jak zeskoczyła z dość wysokiego łóżka mówię do niej
-Pani Balbino, ależ Pani się dobrze trzyma, jest Pani taka sprawna....a ona do mnie...
-Oj siostro, to już nie to...zapomnieć mi się zdarzy... ;:202
-Pani Balbino, ja mam 42 lata i zapamiętać mi się zdarzy... ;:oj
Czujecie to, Pani zapomnieć się zdarzy!!!!!!!!!!!!!no zostawię to bez komentarza, ja nigdy tego nie zapomnę.

A ogród wygląda coraz bardziej superowo ;:196
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Świetnie wyglądają donice na tych pieńkach :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jule, nie wiem co z Twoimi Anabelle, może im towarzystwo nieodpowiada. U mnie są przy azaliach, pod sosnami, mają sporo cienia i nieszczególnie dobrą ziemię, tyle co dołek wymieniony reszta piasek. Limelight mam na razie jedną ale próbuję ukorzenić patyczki z wiosennego cięcia choć nie wyglądają już żeby były żywe :oops:
Beato, to będziemy obserwować, może będą dalie. Zdjęcia porób, na pewno ktoś pomoże.
Magdo, niezły pomysł, muszę się zastanowić. Tylko kto mi to wydrąży ;:224 Twarde to jak diabli. Zostało bo piła spalinowa nie dawała rady i łańcuch się tępił.
Gosiu ja też cierpię na brak czasu niemal już chronicznie. Dopiero wczoraj wysadzałam pomidorki miniaturki część do donic a resztę do gruntu. A mojej koleżance siewki które dałam już zakwitły, bo przesadziła wcześniej. ;:223 Ja niestety w weekend niewiele zrobiłam, no zajęłam się domem bo już można było nogę złamać :;230 i trochę tylko chwastów wyrwałam. Udało się posadzić limonkę?
Zeberko, tak bratki to miniaturki ale na jakichś bardzo długich pędach ;:224 Tam jest cień więc się wyciągają do słoneczka. A hosta którą uważałam że przemarzła właśnie wyszła. Chciałam już wykopać i posadzić nową a tu niespodzianka. Lubię takie niespodzianki.
Monia niestety pogubiłm zawieszki host, to było przed FO ;:145 Jedynie Patriot pamiętam. Nie znam się na nich zupełnie.
Jolu, mam wrażenie że piszesz o mnie, nie tylko imię i pesel ten sam ale i stan głowy podobny. Uśmiałam się niesamowicie czytając Twój wpis. Dziękuję Ci za to. Jestem dziś tak spięta i mam tak dużo trudnych zajęć że bardzo mi się to przydało. Generalnie BEZ KOMENTARZA :heja
Izuniu, dziękuję, to przypadkowo wyszło, pomysł mojego M w trakcie cięcia.

Zdjęcia robiłam ale mizernie wyszło, coś za bardzo ustawiłam ostrość w środku a boki rozmyte. Ale dzielnie się uczę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Białe astible wystartowały

Obrazek
Obrazek Chyba obudziła sie azalia którą miałam za straconą
Obrazek Gęsiówka miała być biała, ale i tak jest słodka
Obrazek Bratki na tarasie zmaltretowane przez wiatr
Obrazek I niespodzianka, doczekam się chyba kwitnienia mojej najstarszej juki. Uwielbiam je.
Obrazek A tu przydałaby mi się pomoc. Mam wąską rabatę do wykośczenia. Te kępy to hortensje ogrodowe ale chyba na wylocie bo nie chcą kwitnąć oraz tawuła lekki róż płaskie kwiaty. Nie wiem jaka odmiana. Muszę coś tu dosadzić ale takie co się za mocno nie ukorzeni bo pod spodem drenaż od oczyszczalni. Może trawy? Słońce jest w południe potem thuje zasłaniają.
Obrazek
Obrazek
Obrazek Bardzo proszę o pomysł i podpowiedź
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Jolu urzekła mnie gęsiówka . Słodkie maleństwo ;:167
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Chwila nieuwagi, a u Ciebie 2 strony do nadrobienia. Oj, Jolu, Twoje rabatki to już dorosłe w porównaniu z moim pagorem. Śliczne zdjęcia nam zaserwowałaś. Jestem pod wrażeniem Twoich nasadzeń i znajomości gatunków. Ja tego jeszcze nie ogarniam, żeby tak nazwami operować...
Dopiero robię ramy z drzew i krzewów, a Ty możesz już wypełniać kwiatami.
No i doczekałam się deszczu. wczoraj wieczorem zaczęło padać, a momentami nawet mocno. Ciekawe jak pomidorki sobie poradziły, bo nie mają jeszcze palików.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, śliczna jest dlatego tylko jej nie wywaliłam. Miała być biała więc jest na północnej białej rabacie. Muszę przesadzić na różową ale ona jeszcze w powijakach.

Marzenko, nauczysz się nazw. Ja też się zachłystuję jak dziewczyny rozmawiają o rożach. Nie wiem o co chodzi :oops: Ale te rośliny co mam u siebie to mam spisane i opisane, zawsze coś w głowie zostało. Ale nie wszystko pamiętam. Czasy przed Fo mnie do tego nie dopingowały. U mnie dziś też pada. :heja
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Aprilko, na kwitnienie gęsiówki już chyba troszkę późno... "To różowe" nią z całą pewnością nie jest, ma podobny, poduchowaty pokrój, ale zupełnie inny kształt liści i kwiatków. Może to być portulaka, chociaż głowy nie dam. A białą gęsiówkę pewno odnajdziesz gdzieś... przyszłej wiosny :wink:
Nie mogę się doczekać, kiedy rozkwitną u Ciebie lilie, będę podglądać, uwielbiam je!
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje pierwsze jałowce czy tuje sadziłam 7lat temu, ale bez żadnej wiedzy co to, było to na zasadzie podoba mi się. Potem matka natura weryfikowała moje wybory i niewiele zostało. Teraz też sadziłam, ale dopiero tak jak piszesz FO dopinguje do znajomości odmian i gatunków.
A pokażesz nam swój skalniak, czy gdzieś był i go przegapiłam :?:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoją jukę mam osiem lat. Nigdy nie kwitła i w tym roku chyba też nie będzie. Ale jeśli ty się doczekałaś, to może i ja się wstrzymam z eksmisją mojej. Znaczy się, jest jednak nadzieja :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ana witam Cię w moim lasku. Wiesz to różowe to kupiłam jako sadzonki białej gęsiówki, to nie było siane ani zeszłoroczne. Nie wiem jak wygląda portulaka, muszę poczytać. Tak czy siak z tej rabaty to wylatuje. A liliom przyglądam się każdego dnia. To moje pierwsze więc emocje sięgają zenitu że w ogóle coś wychodowałam z cebulki :;230

Marzenko, ja teraz też często ulegam emocjom, kupuję bo mi się podoba i dopiero potem szukam miejsca. Ale sadziłam też rośliny które teoretycznie powinny się wysiać nawet w takich warunkach jak u mnie np łubin czy naparstnica a ich nie ma ;:185
A mój skalniak to górnolotne określenie, bo na razie to górka z roślinkami bez kamieni bo nie mam czasu przywieźć :;230
Właśnie sprawdziłam zasoby i rzeczywiście nie robiłam zdjęć. To mało atrakcyjne miejsce. Na początku wątku był zając pod kosówką to właśnie kosówka na skalniaku :;230 Nie ma co pokazywać póki co. Tylko cykałam fotki lobelii bo tam posadziłam. ;:224

Wando, moja juka też kilka lat u Rodziców na działce bez kwitnienia i dwa lata u mnie bez kwitnienia. Teraz wygląda że ma chęć, no chyba że to nie kwiaty ale jakieś nowe pędy, a ja się podniecam. Nie wiem jak wyglądają puszczające sie juki, nigdy nie miałam ;:223 Swoich nie wyrzucaj, one są takie ciekawe nawet tylko z liści. ;:333
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

puszczające się juki :;230 , Jola, Ty to masz hasła ;:138 ;:138 ;:138 . mają w środku taki basior, który potem kwitnie. jadąc do pracy mijam stary ogródek, w którym alejka jest obsadzona jukami i masz rację, one nawet z samych liści są atrakcyjne. Podobno w wieku 5lat i starsze kwitną.
Moje ledwo zimę przeżyły, ale żyją i chwała im za to :tan
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja znowu czytalam kiedys ze rozeta yucci kwitnie co trzy lata, tz yucca zakwita i musi wytworzyc nastepna rozete i dopiero ona kwitnie... a tamta starsza czeka swoje latka i tak dalej i tak dalej.
Cos w tym moze byc, bo w zeszlym roku dostalam od sasiadki dziecko duzej yucci i kwitlo mi odrazu po posadzeniu. Dziwnie to wygladalo, bo rozetka miala moze z 10 cm srednicy a kwiat z metr wysokosci :lol:
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

A ja juki nie mam, bo przerażają mnie te jej ostro zakończone liście. Juka jest piękna, ale taka najeżona. Mam niewidomego pieska, który sobie sam po ogrodzie chodzi - strach pomyśleć co by było gdyby sie dostał w szpony juki. Mam co prawda strasznie kolczastą glediczję, ale dla bezpieczeństwa otoczyliśmy ja płotkiem.
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

:wit Jola.
Juka Ci się puszcza? :;230 Jak ma w środku coś co rośnie,to na pewno. :D
A nazwami się nie przejmuj,ja zaczęłam zapisywać co kupuje, teraz tylko zapominam, gdzie to posadziłam. ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”