Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

One wyglądają jakby były nabłyszczone,tak lśnią. :wink:
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Dzięki Przemo, na pewno je przesadzę jak najszybciej i przestawię na wschodnie okno. Mam je zasilac nawozem do roślin kwitnących?

basga pisze:One wyglądają jakby były nabłyszczone,tak lśnią. :wink:

W sumie to na zdjęciach tak wygląda, ale ja nie stosuję żadnych tego typu środków :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zwykły nawóz do zielonych ale może być też do kwitnących lecz w mniejszej dawce. :D
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Dzięki. Dam znac co się będzie z nimi działo.

Pozdrawiam

kayah
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani!
Dzisiaj wyczytałam w książce "Rośliny pokojowe od A do Z" taką radę ogrodnika dot.Sępoli.
cyt.
"Sępolie będą kwitły nieprzerwanie , jeśli co kwartał wsadzimy do ziemi pigułkę antykoncepcyjną"

Co Wy na to?
Jagoda :P
x-C-j
---

Post »

Uważam że nawet jeśli to prawda (nie sprawdzałem) to jest to za duży wysiłek dla fiołków by cały rok kwitły powinny również odpocząć. :D
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

Trzymam kciuki żeby Twoje fiołki w końcu doszły do siebie :D ja też jestem miłośniczką tych ślicznych kwiatków :D
pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Kochani!
Dzisiaj wyczytałam w książce "Rośliny pokojowe od A do Z" taką radę ogrodnika dot.Sępoli.
cyt.
"Sępolie będą kwitły nieprzerwanie , jeśli co kwartał wsadzimy do ziemi pigułkę antykoncepcyjną"

Co Wy na to?
Jagoda Razz

Miluck
już Cię wyprzedziłam z tym tematem :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=#182864
izaka
50p
50p
Od: 9 mar 2008, o 18:47

Post »

Ja też lubię fiolki głównie za to,że nie sprawiają kłopotów w uprawie i pięknie i długo kwitną. Spróbuję pokazać fotkę kilku, które mam w domu. Obrazek
Izabela
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Milko powodzenia z tym fiołeczkiem, może tych robali wcześniej nie dostrzegłaś, a to one od początku nie dają mu rosnąć?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Usychające pączki

Post »

Witam,

ja również jestem tutaj nowa i jest to mój pierwszy post. Ponieważ temat jest o usychaniu pączków to wspominam także o moim fiołku i proszę o jakąś mądrą poradę :)

Kilka słów o moim fiołku afrykańskim.

Dostałam go w lutym i miał bardzo dużo fioletowych kwiatków. Po jakimś czasie płatki zaczęły robić się na brzegach ciemniejsze i zwiędły. Najpierw się wystraszyłam, ale potem gdzieś wyczytałam, że może przekwitły. Pojawiły się jednak małe pączki. Listki choć błyszczące (nie widać tego na załączonych zdjęciach), zaczęły mieć podłużne dziurki. Oglądałam dokładnie kwiatek ale nie zauważyłam żadnych nieproszonych zwierzątek. Pączki wyglądały na suche ale nie znam się na fiołkach bo to pierwszy mój fiołek więc pomyślałam, że może one tak zawsze wyglądają.

Po przeczytaniu wielu postów na forum postanowiłam przenieść fiołka z kuchni (północno-wschodnie okno) do sypialni (również północno-wschodnie okno ale bez takiej małej firanki zasłaniającej lekko światło). Skończył się również sezon grzewczy. Podlewam na podstawkę wodą z kranu ale odstaną w temperaturze pokojowej (1-2 razy w tygodniu w zależności od tego jak bardzo sucha jest ziemia). Nigdy nie zalałam listków. Od tego momentu (jest koniec kwietnia)wydaje mi się, że nie mają już więcej dziurek. Kwiatek jednak nadal nie kwitnie a pączki jakie były takie są. Przyglądałam się łodyżkom, na których są pączki i są bardzo cieniutkie (wyschły czy takie są normalnie?). Co powinnam zrobić? Chciałabym aby było mu dobrze, bo mi na nim zależy. Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam Forumowiczów i załączam kilka fotek. Nie są zbyt wyraźne ale mój telefon lepiej nie potrafi. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zuzek07
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2008, o 09:04
Kontakt:

Post »

witam wszystkie fiołkomaniaczki :D
na początek pochwalę się częścią mojej kolekcji

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

zdjęcia trochę przekłamują, ponieważ kwiaty nie są tak intensywnie jasno niebieskie, lecz w kolorze indygo.

Orsini,
jeśli do tej pory tego nie zrobiłaś przesadź fiołka! a potem go zasil nawozem do roślin kwitnących.
fiołki sprzedawane są w kwiaciarniach w torfie, który nie nadaje się dla fiołków, szybko wysycha i pewnie nie ma już w nim składników odżywczych. podlewaj jak podlewałaś, do podstawki, bo inaczej gniją listki i korzenie
marcia2003
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2007, o 17:47

Post »

no nie ,ten 3 jest piękny
Awatar użytkownika
zuzek07
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2008, o 09:04
Kontakt:

Post »

dopiero zaczął powtarzać kwitnienie, ale w pełnej krasie to dopiero wygląda! BAJECZNIE :shock:

poluję teraz na pełny bladowróżowy, ale jak dotąd nic. jak znajdę albo pełny z obramówką zakwitnie na poważnie :D wrzucę zdjęcia.
x-C-j
---

Post »

Orsini jeśli łodyżki z pączkami kwiatowymi są wyschnięte powyrywaj je wszystkie, pozwól roślinie odpocząć ok cztery tygodnie podlewając samą wodą a następnie przesadź go w szerszą ale nie głębszą doniczkę zacznij regularnie co tydzień nawozić a zobaczysz jak szybko pokażą się kwiaty, jak zawiązują się pączki kwiatowe nie wolno dopuścić by ziemia w doniczce całkowicie przeschła lepiej czasami jak jest ciepło i sucho w pokoju podlać nawet dwa razy w tygodniu niż stracić kwiaty. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”