Ogródek KLEO

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek KLEO

Post »

U Ciebie jak w parku..jak mi sie podobają takie murki
ach :)
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu - dziękuję za gratulacje.
Ewiczka - ten zielono-żółty klonik nie przebarwia się wcale, cały sezon jest taki sam, natomiast pozostałe zmieniają kolory.
Peonie są prawdziwą ozdobą ogrodu, szkoda tylko, że kwitną tylko raz w sezonie. Ale za to jak!
Rysiek - takie odmiany bzu są dość rzadkie w sprzedaży, więc jak znalazłeś, to bierz!
Marika - dziękuję za pochwały ogrodu, aż mi serce rośnie!
Ewa - murki murowałam własnoręcznie, nie jest to wcale takie trudne. Natomiast z tym parkiem to nie przesadzajmy, najwyżej skwerek. :D

A to mój kwitnący mekonops!!!!!! Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Czy to ta różyczka pnąca , co to tą niedawno nabyłaś ?? Piękny kwiat i kolor, już Ci ją zidentyfikowali ?
A co do trawniczka , to zbyt idealne byś wszystko miała :lol: ale tak za chwilkę się zagęści i lukę zapełni ;)
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Simbi, to właśnie ta różyczka, prawda, że ładna? Niestety jeszcze nie jest zidentyfikowana, czekam na opinię znawców. A to druga z tych nn:

Obrazek
Awatar użytkownika
dorka2501
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 23:10

Post »

Witaj,zajrzałam po cichutku i Ja do Twojego ogrodu i i i szczęka mi opadła jest tak pieknie i kolorowo ze dech zapiera ,a takiej hosty to jeszcze nie widziałam jest cudna pewnie jakas nowa odmiana
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Witaj Dorka - miło mi, że zawitałaś do mojego ogrodu. Bardzo się cieszę z uznania, to bardzo miłe. A hosta to chyba jednak starsza odmiana, bo kilka lat już u mnie w ogrodzie rośnie ( jeśli piszesz o tej ogromnej oczywiście ). W tej chwili ma tak ze 2 metry średnicy i zapewne rosłaby dalej ale okoliczne rośliny ją ograniczają. Chciałabym aby urosła trochę do góry, bo posadziłam ją w mało widocznym miejscu i aby ją podziwiać muszę włazić w krzaki.

-- 1 cze 2012, o 22:52 --

Bo jeśli masz na myśli tę z przedostatniej strony, to faktycznie dość nowa odmiana, mam ją drugi rok.
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

Ładne odmiany trafiłaś, jak zidentyfikują to daj znać co to za perełki :)

Awatar użytkownika
dorka2501
100p
100p

Post »

Tak własnie mam na myśli z przedostatnie strony no jest cudna takie ma sercowate liscie ,rzadko spotykane,a hostę giganta to też posiadam tylko nie aż takich rozmiarów,moja troche mniejsza :D
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Simbi - też uważam, że niezłe mi się trafiły.
Dorka - faktycznie ta hosta ma wyjątkowo ładne kontrastowe kolory. Jest coraz więcej nowych odmian, więc jest w czym wybierać. Ja mam słabość do tych dużych. I do takich o zielono-niebieskich liściach.
Awatar użytkownika
dorka2501
100p
100p

Post »

Ja w mojej okolicy jeszcze nie spotkałam,a moze znasz nazwę to bym poszukała na allegro.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Kleo, pokazywałaś klonika palmowego, powiedz mi jak duży on jest i jakie ma wymagania (czy pasowało by mu: ciągłe słońce, gliniasta dosyć ciężka gleba, lekko kwaśna). Widziałęm wczoraj takiego w castoramie za przyzwoitą cenę i tak się zastanawiałem...
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Dorka - sprawdzę, mam gdzieś zapisane.
Remi - moje kloniki rosną w różnych warunkach, jeden w cieniu, ma słońce tak ze 3 godziny dziennie, pozostałe mają więcej słońca, w tym jeden rośnie w mocno nasłoneczninym miejscu. Najlepsze dla nich warunki ( moim zdaniem oczywiście, piszę to na podstawie swoich obserwacji) to spore nasłonecznienie, może niekoniecznie cały dzień, ale w cieniu rosną gorzej, nie mają tak intensywnych kolorów. Lubią glebę żyzną, może być lekko gliniasta, ale nie za bardzo, są trochę wrażliwe na zastój wody. Gleba może mieć odczyn kwaśny, u mnie rosną przy Rh. Jeśli chodzi o wymiary to musisz sprawdzać, bo są bardzo różne, niektóre osiągają wymiary drzew (kilka metrów wysokości). Jak byłam w arboretum w Rogowie koło Łodzi, oglądałam tam kolekcję klonów największą w Polsce.Specjalnie pojechałam w październiku, bo wtedy klony są najpiękniej wybarwione. Jest ich tam cała masa, od maleńkich do naprawdę sporych. Tak więc musisz przy zakupie sprawdzić jaka to odmiana i do jakiej wysokości rośnie. Ja w swoim ogrodzie mam nieduże.

Nastał czas peonii, ich urokowi naprawdę nie można się oprzeć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A o tym Rh pisałam, że mnie rozczarował, zwłaszcza jego kwiaty. W tej chwili odwołuję wszystko, jest naprawdę piękny. I tegoroczne przyrosty innego RH.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i rabata bylinowa wreszcie trochę "ruszyła"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit Kleo

Zaszłam do Ciebie i chetnie bym została, jest tak pięknie. Nie pamiętam czy wcześniej mówiłaś ile m.kw. ma Twój ogród? Wygląda na bardzo przestronny. Mam pytanie dotyczące dyptamów. Twoje są własnego chowu czy kupione? Ja dostałam siewki dwa lata temu i chociaz podrosły trochę(2-3cm), to wydaje mi się że powinny być juz większe. Obecnie mają 10-12 cm. Rosną jedne w pełnym słońcu, inne w półcieniu. Obie zachowują się tak samo. A może nie ma co czekać, bo jak w takim tempie będą rosły to moze za 10-15 lat doczekam kwiatka?
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Jolu jakie śliczne kolorki pokazałaś.Rh,Róże i te inne ;:333 ;:215
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

Mmmmmmm jakie kolorki śliczne :tan Peonie i rh cudne , bardzo ładne odmiany . No i co do kwiatów przy tym rh to z pewnością nie ma co narzekać ;)

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”