Dorka - sprawdzę, mam gdzieś zapisane.
Remi - moje kloniki rosną w różnych warunkach, jeden w cieniu, ma słońce tak ze 3 godziny dziennie, pozostałe mają więcej słońca, w tym jeden rośnie w mocno nasłoneczninym miejscu. Najlepsze dla nich warunki ( moim zdaniem oczywiście, piszę to na podstawie swoich obserwacji) to spore nasłonecznienie, może niekoniecznie cały dzień, ale w cieniu rosną gorzej, nie mają tak intensywnych kolorów. Lubią glebę żyzną, może być lekko gliniasta, ale nie za bardzo, są trochę wrażliwe na zastój wody. Gleba może mieć odczyn kwaśny, u mnie rosną przy Rh. Jeśli chodzi o wymiary to musisz sprawdzać, bo są bardzo różne, niektóre osiągają wymiary drzew (kilka metrów wysokości). Jak byłam w arboretum w Rogowie koło Łodzi, oglądałam tam kolekcję klonów największą w Polsce.Specjalnie pojechałam w październiku, bo wtedy klony są najpiękniej wybarwione. Jest ich tam cała masa, od maleńkich do naprawdę sporych. Tak więc musisz przy zakupie sprawdzić jaka to odmiana i do jakiej wysokości rośnie. Ja w swoim ogrodzie mam nieduże.
Nastał czas peonii, ich urokowi naprawdę nie można się oprzeć.
A o tym Rh pisałam, że mnie rozczarował, zwłaszcza jego kwiaty. W tej chwili odwołuję wszystko, jest naprawdę piękny. I tegoroczne przyrosty innego RH.
No i rabata bylinowa wreszcie trochę "ruszyła"