Leszczyna - rozmnażanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daj jeszcze raz zdjęcia. Może sama zlikwidowałaś pomyłkowo albo fotosik ...?. Ja tego postu z 15,22 nie widziałem.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzięki , teraz są, tylko u mnie wyświetla inną godzinę niż aktualna(o godzinę później)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wycięłam wszystkie drobne gałązki, zostawiłam 3 główne, myślisz, że można je zapleść w warkocz :) czy raczej zostawić jeden - tylko który?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym na Twoim miejscu prowadził orzechy w formie drzewka. "...w niektórych miejscach widać o wiele grubsze pąki na końcach gałązek..." - to chyba oznaka, ze ruszyła ich wegetacja - wzrost. Wygląda jakby wypuszczały listki.
aguskac pisze:... czy raczej zostawić jeden - tylko który?
Jeden - ten najsilniejszy.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tu właśnie mam dylemat, bo one wszystkie wyglądają mniej więcej jednakowo, żaden nie wygląda na najsilniejszy
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten najlepiej rozgałęziony i idący pionowo do góry. :lol: Jak dalej masz trudności to zostaw według swojego uznania. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Andrzejku za pomoc. Skopiowałam ten link, ale będę wdzięczna jak mi powiesz kiedy pryskać. Jak mówiłam orzechów było dużo, ale większość z dziurkami.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1731 tu jest trochę o formowaniu drzew leszczyny.
Co do zwalczania szkodnika Słonkowca orzechowca - to opryski zaczynamy w połowie maja, gdy chrząszcze rozpoczynają składać jaja. Do oprysku wykorzystujemy preparaty takie jak Fastac 10 EC, Mospilan 20 SP lub Karate 025 EC, ... . Oprysk powtarzamy po około dwóch tygodniach a w sierpniu zbieramy i niszczymy robaczywe orzechy, które opadły z gałęzi.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo ciekawy materiał, dzięki :)
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Andrzejku. Zanotowałam. Mam nadzieję, że w tym roku orzeszki nie będą dziurawe ;:112 .
Awatar użytkownika
sylwka555
50p
50p
Od: 28 kwie 2008, o 14:49

Leszczyna - rozmnażanie

Post »

Na jesień wcięłam cienkie odrosty z leszczyny i włożyłam je do ziemi . Podlewałam od czasu do czasu , z tych patyków zaczęły wypuszczać listki. Czy jeśli okaże się, że patyki puściły korzenie mogę je włożyć już do grunty w miejsce stałe?Czy będę miała leszczyny? Ktoś mi powiedział, że będa to dziczki.Czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie? Z góry dziękuję.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Sylwko, nie ruszaj ich, jeżeli w ogóle maja korzonki, to malutkie, poczekaj do jesieni. Mój ojciec leszczynę zawsze rozmażał przez odkłady. Odpowiednio wysoki ale nie zdrewniały odrost naginał, ale tak żeby nie złamać, kawałek tego pędu przykopywał płytko ziemią. Obciążał to miejsce jakimś kamieniem albo cegłą, żeby ten pęd nie wyskoczył z tej ziemii. Pod koniuszek tej gałązki też podkładał jakiś kamień aby go skierować do pionu. I tak to sobie rosło do następnej wiosny, wtedy odcinał sekatorem ten pęd od leszczyny"mamusi" ale wykopywał dopiero jesienią i przesadzał na stałe miejsce. Zawsze mu się to udawało, dlatego do dziś wokół mojego rodzinnego domu są szpalery dorodnych leszczyn o liściach zielonych i czerwonych.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

aha, zapomniałam Ci napisac, że te leszczyny bardzo szybko owocują. Zresztą zobaczysz jesienią, jeżeli na leszczynie zaczną sie pojawiać takie kotki (męskie kocury - tak to nazywał mój ojciec). to bardzo wczesna wiosną - żeńskie. Jest jeden warunek, leszczyn musi być co najmniej dwie, muszą sie wzajemnie zapylać. Pozdr.
Awatar użytkownika
mchmiel52
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lut 2008, o 10:05

Leszczyna - uprawa

Post »

Kupiłam leszczynę -taka bardzo pokręconą , proszę o radę w jakiej ziemi ją posadzić, i czy wymaga jakiejś specjalnej pielęgnacji :?:
Pozdrawiam
Marta

zapraszam do mojego ogrodu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11486
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”