Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Więcej niż hobby

Post »

Może kazdej nocy to nie, ale na pewno pracuje tam kilka osób, które się opiekują roslinkami.
I jeszcze im za to płacą! :;230
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeszło mi przez myśl, żeby złożyć tam swoje CV. :wink:

Zimno, wietrznie, mam nadzieję, że do południa zrobi się znośnie, bo to żadna przyjemność pracować w takich warunkach...

Obrazek

Przymiotno ogrodowe z zeszłorocznego siewu, w końcu się okaże, co to. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tej lawendzie coś chyba dolega...

Obrazek

A ta ma się dobrze i kwitnie.

Obrazek

Powojnik Rouge Cardinal

Obrazek

Rh znowu próbuje pokazać, na co go stać :D

Obrazek

Naprawdę jestem pod wrażeniem jego silnej woli, bo miał w zeszłym roku iść na kompost, to po raz pierwszy od lat zakwitł jesienią :shock: i teraz znowu. Będę go tylko musiała jakoś przyciąć, żeby się rozkrzewił i jeszcze będą z niego ludzie.

Sparkling burgundy

Obrazek

Aha, zapomniałam powidzieć, że w ogrodzie botanicznym zależało mi na zorientowaniu się, co teraz kwitnie, bo u mnie lekki zastój... No i okazało się, że kwitną piwonie ;:223 , irysy, dyptam jesionolistny (świetnie wyglada w duzych grupach, więc chyba nie mam dla niego miejsca), rh i na tym właściwie z grubsza koniec...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Zainspirowałaś mnie. Dzisiaj i ja wybieram się do ogrodu botanicznego. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja polecam Wojsławice.Pewnie byłaś, bo od Ciebie to o rzut beretem ;:138
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Witaj :wit ładnie kwitnie ci naparstnica, ja mam nasionka ale jeszcze nie wysiałam i chyba to już za późno ? :roll:
U mnie róże też szykują się do kwitnienia..
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :wink: :oops:
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Loki, z chęcią obejrzę zdjęcia z Twoich stron, bo ciekawa jestem, czy francuskie ogrody botaniczne jakoś istotnie się różnią od naszych. Miłych wrażeń życzę. :)

Jurku, Wojsławicace odwiedziłam w zeszłym roku po raz pierwszy i to nawet dwukrotnie, bo w połowie drogi mamy domek letniskowy, do którego trzeba czasem zagladać, choćby po to, by skosić trawnik. :wink: To właśnie jesienne widoki w tym arboretum zryły mnie tak, że nie wyobrażałam sobie dlaszego życia bez robienia zdjęć i po powrocie kupiłam swój pierwszy w życiu aparat. ;:172 Jak będzie taka piękna i ciepła jesień i w tym roku, to na pewno się tam wybiorę pooglądać miskanty. Wieczorkiem do Ciebie zajrzę, co tam za bajędy opowiedziałeś ostatnio. :)

A teraz idę coś podziałać, muszę zrobić rabate dla host i żurawek, ale nie wiem, czy mi się to dziś uda, bo niebo właśnie oblazły ciemne chmury. ;:202

Justynko, a jaką masz naparstnice? Jeśli to wieloletnia, to możesz śmiało teraz siać, zdąży Ci podrosnąć przed zimą i zakwitnie w przyszłym roku. Moje siałam chyba wcześniej, ale nie zajmowałam się w ogóle siewkami i po grunktu poszły dopiero jakoś na przełomie października i listopada. Mimo niewielkich rozmiarów przezimowały i najwidoczniej dobrze. :D I przylece na pewno, ale to też dopiero wieczorkiem. ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Moja naparstnica wysiała się i zeszła pomiędzy liliowcami i barwinkiem...te rośliny zawsze wyskakują tam gdzie nie powinny...raz wysiane w ogrodzie pojawiają się co roku. Ten nie rozwinięty kwiat wygląda mi na jeżówkę ;:108 Lawenda chyba ma mszyce, zobacz na samej górze w kącikach liści ;:218
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam takie miejsca, w których naparstnice utworzyły kożuch siewek :D Wyrywam niektóre, reszta rośnie i się sieje. Uwielbiam je w różach, ale jeszcze nie wszędzie rosną. Poprzesadzam :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Zdjęcia, mówisz? Szczerze mówiąc nawet ich jeszcze nie zgrałem. :-P W zeszłym roku wkleiłem ich parę do tego postu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=602

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

O jej u Ciebie to dopiero jest pięknie. Śliczności - gratuluję :D
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Różyczki zaraz zakwitną ;:138
Ja jeszcze muszę czekać, pąki są ale prawie wszystkie pozamykane jeszcze.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Ja też lubię monotematyczne skrzynki.U mnie króluje pelargonia zwisła,niektórym może wydawać się opatrzona,ale dla mnie niezawodna.A co do Twoich zmian,tak to jest już,człowiek napoci się przy jednym a za rok to psuje,bo chce czego innego :;230 Oby nam pomysłów nie zabrakło ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Bardzo jestem ciekawa, jak będzie wyglądała rabata gdzie były schodki.
Próbowałam wysiać sobie jeżówki, długo nie wschodziły, a kiedy już pojawiło się kilka siewek, to w krótkim czasie padły. Nie pomyślałam o tym, żeby obejrzeć chwaściorki na rabacie, może same się wysiały.
Doniczkowe kompozycje już gotowe? Ja mam monotematyczną doniczkę z bratkami.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Aniu, na zdjęciu jest przymiotno ogrodowe, sama siałam, ale nigdy nie widziałam chyba tej rośliny na żywo, stąd ciekawość. :) Pewnie masz rację, że to mszyce, bo pełno ich u mnie. A naparstnice podobno kiedyś tu rosły, ale co najmniej od trzech sezonów się nie pokazują. Teściowa musiała je któregoś razu skutecznie eksterminować. :lol:

Ewo, kożuszek siewek też naprodukowałam i nie wiem, gdzie to rozsadzić. :) Powtykam chyba tam, gdzie znajdę kawałek przestrzeni, a później może przesadzę...

Loki, dzięki za zdjęcia. :D

Asta, witaj. :wit I dziękuję, staram się, jak mogę. :oops:

Remi, jedna już by pewnie kwitła, ale kilka dni temu zbaczyłam ściętego :?: pąka. :evil: Może jakiś kot odgryzł, tak czy inaczej bezczelność.

Mirko, mam nadzieję, że nie będzie mi się to zdarzać za często. :wink: Zresztą pilnuję się, by koncepcję przed realizacją przetrawić, a gdy się dokona to nie myślę po chwili, co by tu zmienić. :lol: A pomysłów nie powinno zabraknąć, w razie czego jest forum. ;:4 :tan

Skoro mowa o koncepcji. ;:224 Zamierzam się wziąć za poważniejsze tematy, mianowcie wybieranie i sadzenie krzaków... Oczywiście problem z wyborem niemały. Przede wszystkim najpierw muszę znaleźć coś ozdobnego pod północną ścianę. Podobno jaśminowiec wonny czy pełny świetnie sobie w cieniu radzi. Możecie mi coś podpowiedzieć? Może jest coś ozdobne z liści i atrakcyjne przy małym nasłonecznieniu? Albo zimozielone (nie różanecznik :wink: )? Pochwalić się proszę, co Wam ładnie rośnie na północy. ;:65

edit: Gosiu, ta rabata na obecną chwilę pozostanie niedokończona, bo czekam za dzielenie irysów, a i od forumków kilka nowych przyjedzie. :heja Doniczki gotowe, ale niestety jeszcze nie wszystkie kwitnące... Postanowiłam troszke pokombinować, np. z tytoniem ozdobnym, nemezją, barwinkiem jednorocznymi, ale nie wiem, jaki będzie efekt, bo nie znam tych roślin. Kompozycji mono z petuniami nie brakuje również. :wink:
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj ładnie to już chyba nie będzie... Trudno, idę się wziąć za jakieś mało absorbujące zajęcia, które w każdej chwili można przerwać na wypadek deszczu. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”