Fiołki afrykańskie - pielęgnowanie młodych sadzonek

Rośliny doniczkowe
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wyżej zamieściłem zdjęcie moich fiołków a raczej listków fiołka i mam jeszcze jedno pytanie. Czy one powinny być raczej w cieniu czy moga być na słońcu albo w ogóle czy powinny mieć jak najjaśniej? Póki co nie wiem jak się z nimi obchodzić i wystawiam je na słoneczny balkon na pełne słońce od godziny 13tej do wieczora. Czy robię prawidłowo czy nie powinny być na słońcu??
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Radku przede wszystkim, co to za pojemnik do którego posadziłeś listki?
Czy on ma zrobione otwory w dnie? No i jak możesz podlewać do podstawki, skoro nie widzę podstawki (a może tylko źle widzę?)
Ze zdjęcia widać, że mają za mokro (zielony nalot na ziemi) i dlatego gniją. Na listkach widać plamy, zapewne zmoczyłeś je przy podlewaniu, a tego bardzo nie lubią.
Część listków jest zielona, więc jest dla nich szansa.
Czekaj tak długo aż wypuszczą nowe listki.
Niestety może być też tak, że listki zgniją i nic z nich nie będzie, cóż też się tak zdarza.

Ja sadzę listki do maleńkich doniczek, każdy osobno, bo rzeczywiście mogą wytworzyć więcej niż jedną nową roślinę, i robi się ciasno.
Powodzenia, może jednak się uda. :D :D :D
radocha
200p
200p

Post »

Oczywiście że pojemnik ma dno dziurkowane oraz jest na zdjęciu na podstawce bo tak je trzymem. Podlewam przed podsiąkanie tylko nie wiem jeszcze czy powinny stać w cieniu czy mogą też stać na słońcu?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Moje stoją na południowym oknie. :D
Wszystkie bardziej zacienione miejsca już zajęte. :(
Gdy słońce przygrzeje mocniej, przeniosę je w inne miejsce, chociaż jeszcze nie wiem gdzie.
radocha
200p
200p

Post »

Aha czyli mogą stać w słońcu z tego rozumiem. To dobrze bo już myslałem że coś źle robię. Listki są mocne i sztywne oraz siedzą w ziemi bardzo mocno więc nie przypuszczam aby gniły. Jestem dobrej myśli tylko ile można czekać na młode roślinki ????
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Na bezpośrednim słońcu może je porazić, nie lubią tego !!

Powodzenia z listkami :D
radocha
200p
200p

Post »

No to ja już w końcu nie wiem w jakim świetle je trzymać czy w cieniu czy na słońcu, może jakis fachowiec się jeszcze wypowie w tym temacie??
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Można na słońcu :D byle nie na palącym .

Z obserwacji własnych fiołek woli półcień niż palące słońce.

A jak ci nic nie wyrośnie to podeślę ci młodego fiołeczka (jeśli zechcesz) 8)
radocha
200p
200p

Post »

Oj ja bym wolał te swoje bo wiem jakie będą kwiaty i takie właśnie chciałem ale za ofertę bardzo dziękuję to miłe :)
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

I z tego co pamietam co nie lubią miec mokrych lisci.
Ale mnie śmieszy Twój podpis :lol:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

radocha ja powiem tak weź te listki wyjmij z tego pojemnika tylko delikatnie wygrzeb je najlepiej łyżeczką z częścią ziemi bo pewnie mają już jakieś korzonki bo w tym pojemniczku tak posadzone - nie doczekasz się ładnych rozet fiołków, posadź każdego osobno na głębokość max 2 cm do doniczki o max 6 cm średnicy i 4-5 cm wysokości, zacznij regularne podlewanie na podstawek i jeśli stoją na południowym oknie to albo cieniuj ilość promieni słonecznych żaluzjami albo przestaw je na czas ukorzeniania i wyrastania młodych rozetek na północną stronę, już widać że stare listki są poparzone przez słońce a co dopiero jak wyjdą młode z ziemi odrazu je słoneczko spiecze. :D
radocha
200p
200p

Post »

Witaj Przemku, w końcu doczekałem się twojej odpowiedzi hehe. Wiesz boję się żeby nie uszkodzić korzeni bo ja nie wiem jak one się szeroko rozrosły ale rzeczywiście dobrze by było juz w końcu porozsadzać do osobnych doniczek. No i oczywiście nie będę już wystawiał je na słońce tylko zostawię w cieniu na parapecie okna zachodnio północnego.
radocha
200p
200p

Post »

A regularne podlewanie to co masz na myśli?? Co trzy dni czy jakoś rzadziej? No i jaka ziemia była by najlepsza dla nich? Myślę o torfowej ale nie jestem pewien.
radocha
200p
200p

Post »

Przemku mam pilną sprawę!!

Przesadziłem te listki fiołków do nowych doniczek osobno i do ziemi torfowej, ale przy oddzielaniu starej ziemi we wszystkich liściach korzonki się trochę pourywały!!! Widzę że większość ma już listki takie białe póki co ale nie wiem co teraz z tym będzie. Posłuchałem twojej rady a teraz zły jestem bo nie wiem czy to było potrzebne i czy teraz z tego coś będzie!! Powiedz jak myślisz czy wyrosną z tego nowe roślinki czy już nie ma szans.

Po wyciągnięciu z ziemi wyglądają tak:

Obrazek

Natomiast po wsadzeniu do doniczek osobno, wyglądają tak:

Obrazek

Na koniec podlałem wszystkie od góry z tego względu aby woda dostała się do korzeni bo od dołu jakbym podlał to mogła by nie podsiąknąć tak wysoko a rośliny muszą się teraz napić tylko nie wiem czy to im się uda skoro korzenie są uszkodzone :cry: no i moga przez to uschnąć teraz. Juz nic nie poradzę ale proszę o jakieś wskazówki i odpowiedź czy z nich coś jeszcze będzie??
radocha
200p
200p

Post »

Bardzo liczę że będzie dobrze i jeśli się roślinki ukorzenia ponownie to wtedy będą już mocniejsze i powinny wypuszczać szybciej listki no ale jak na złość to po tych poradach wszystkich wywiało gdzieś i nikt więcej nie potrafi mi p owiedzieć co z tym będzie dalej!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”