U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Helenko, ja mam kamyki o średnicy 16 - 32 mm. Udeptałam je, więc leżą dosyć ciasno koło siebie i mogę z nich delikatnie zamiatać liście, przynajmniej z grubsza. Ja dzisiaj podcinałam wrzośce na rabacie rh i żeby obcięte gałązki nie powpadały między korę, zrobiłam z kawałka starego prześcieradła pelerynę i okryłam wkoło, jak u fryzjera :wink:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu, widok z ławeczki masz bardzo ładny ;:oj
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Perspektywa na ta rabate wyglada calkiem-calkiem ;:108 tak-tak, ciekawie to wyglada.
Biale pelne gozdziki tez juz mam zaklepane, jak przekwitna, to sobie wykopie ;:167
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Jule, cieszę się, że wam się podoba :D
Zwykle jak coś zrobię nowego to zaraz zaczynam kombinować, że można było inaczej, lepiej... a tym razem jestem zadowolona.

Ci którzy odwiedzali mnie w pierwszej części wątku wiedzą, że ten rok w moim warzywniku jest Rokiem Pomidora ;:172
Po raz pierwszy sama wyhodowałam sadzonki z nasion. Mam 8 krzaków pomidorów w 7-litrowych donicach i 20 krzaków w gruncie. Wszystkie kwitną, a na dwóch są już pomidorki wielkości czereśni.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Większość miejsca przeznaczyłam na pomidory, ale są i inne warzywka: buraki, rzodkiewka, kalarepa, brokół, kilka odmian sałaty, fasola.
Brokół ma duże liście, mam nadzieję, że niedługo zacznie zawiązywać różyczki. Dzisiaj pokazała się fasola. posiałam ją tydzień temu, wcześniej moczyłam ją przez dobę w wodzie. Ostatnie dni były bezdeszczowe i gorące, więc przykrywałam poletko folią, żeby miała wilgotno.

Obrazek Obrazek

Sałatę podskubujemy od dwóch tygodni, to ta z rozsady hodowanej w domu. Kilka dni temu wysiałam jeszcze raz, tym razem na grządce.
Na ostatnim zdjęciu miechunka pomidorowa, to eksperyment, jeszcze jej nigdy nie uprawiałam, więc wysiałam tylko kilka sztuk.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu,widzę,że pieknie macie juz zagospodarowane i trawa soczyście zielona.Chyba deszczyk u was był,bo u mnie od ponad miesiąca susza .
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Małgosiu, nie musisz się spieszyć z przesadzaniem rh- aż tak szybko nie urosną :)
Czy te donice już docelowe dla pomidorów? Kupowałaś rozsadę? Pytam, bo może i ja zafunduję sobie taka uprawę :)
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Sądząc po ilości krzaczków, latem na stole bedzie królował pomidor. :wink: Też mam w ogrodzie trochę takich kamyków i planuję dokupić znacznie więcej, bo postanowiliśmy się poddać w walce o piękny trawnik pod wschodnią ścianą domu i dla poprawy zdrowia psychicznego sypniemy tam takich kamoli i nawsadzam roślin, które lepiej niż trawnik zniosą niedobory wody. :roll: Hehe, plus jest taki, że o ten kawałek trawnika nie musiałam się wcale wykłócać. :wink:
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Gosiu ale masz fantastyczne grządki,takie profesjonalne.Muszę się uczyć do Ciebie Pomidorki wspaniałe ;:63 ;:333
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

wow ;:oj ależ wypieszczony warzywniaczek :wit

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Gosiu piękne zdjęcia :) Azalia i różanecznik teoretyczne to jedna rodzina, ale azalie gubią liście na zimę Różaneczniki mają bardziej skórzaste i błyszczące oraz większe liście niż azalia. Te Twoje wyglądają na tą samą odmianę różanecznika..i kwitną wspaniale. Zdaje się że niektóre byliny poduszkowe (w tym i część goździków), aby odmłodzić wykopuje się (na jesieni) i dzieli. Wydaje mi się że przycinanie w celu zwiększenia gęstości chyba nic nie da - taka ich uroda :) Warzywniczek pierwsza klasa.
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Ależ Ci pomidory wystrzeliły :shock: wyglądają zdrowiutko i są takie wielkie ;:215 Cały warzywniak wygląda jak wyjęty z jakiegoś czasopisma.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu warzywniak pierwsza klasa, zwłaszcza biorąc pod uwagę rozmiary Twojego ogrodu.
No i widzę kamole ;:3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosieńko jesteś szczęściara bo nam sporadycznie udaje sie zobaczyc wylot pisklaków z budki lęgowej - zawsze przy tym jest sporo smiechu i wielka frajda.
Tym bardziej,że zarówno sikorki jak i rudziki które u nas najczęściej zasiedlają budki w czasie wylotu sa niezdarne i nie umieją jeszcze latać.
Po wylocie po 3 dniach kolejne 2 pary mają powtórne składanie jaj i już siedzą a budek mam 4 sztuki.
Ogród rewelacyjny, wszystko przemyślane i wypielęgnowane. Zaskoczyła mnie wielkość pomidorów czyli szybciej będziesz mieć owoce.
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

;:oj ;:oj wow...piękny warzywnik.. ;:215 szacun
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, mam gliniastą glebę i trawa tak szybko nie wysycha.

Monia, pomidory pierwszy raz sama siałam. Namawiam cię na uprawę pomdorów, takie prosto z krzaczka wspaniale smakują. Donice są docelowe, siedmiolitrowe, ale im większe tym lepsze, łatwiej będzie utrzymać wilgotność ziemi.

Edytko, mój M też nie broni już tak zażarcie trawnika jak na początku, może powoli nudzi się naszym M koszenie? :wink:

Gosiu, Jolu , bardzo sobie chwalę ścieżki w warzywniku. Nie ma obawy, że podczas deszczu glina pochłonie buty :;230

Olu, zawierzyłam etykiecie na roślinie i byłam święcie przekonana, że to azalia. W zeszłym roku nie kwitła.

Aniu, pomidory do donic sadziłam w drugiej połowie kwietnia, są większe od tych, które rosną w gruncie.

Ewa, warzywnik jest dla nas dosyć ważny, dlatego zajmuje znaczną część ogródka.

Krysiu, sikorki opuściły gniazdo w sobotę rano, kiedy byłam w domu. Widziałam trzy pisklaki, ale sądząc po hałasie w budce jaki robiły pod koniec musiało ich być więcej. Pomidory siałam 28 lutego a w drugiej połowie kwietnia rosły już w donicach. Trochę się nabiegałam z donicami, liczę na wcześniejsze owoce niż z gruntowych.

Witaj Julka :wit
Cieszę się, że podoba ci się warzywniak. Zaraz biegnę do ciebie z rewizytą :D

krzewuszka w pełni rozkwitu i zaczęła kwitnąć żurawina

Obrazek Obrazek

powojnik Piilu rozwinął pierwsze pąki

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”