Kalarepka- wymagania,problemy
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kalarepa - uprawa
Olimp dzięki za odpowiedz, już chciałam ją wywalać. Ktoś jeszcze może coś poradzi?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 mar 2011, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

tak wyglądałą moja kalarepa po 2 tyg. od wysiania, była trzymana naparapecie w domu

a tak wygląda dziś, w nocy trzymam ją na oknie w garażu (ok. 10 stopni), a w dzień jak nie jest poniżej 8 stopni to trzymamm na dworzu.
Mam pytanie: czy jak się za tydzień ociepli to mogę ją wysadzić do gruntu?, a jak będzie przymrozek to w nocy nakryć ją plastikową doniczką?
- alina206
- 50p
- Od: 17 cze 2010, o 09:22
Ja kalarepkę sieję do wielodoniczek (pojedyncza ma ~3x3cm) po 2-3 nasionka do jednej.
Pikuję kiedy siewki mają 2 właściwe liście do pojemników np. po jogurcie lub większych wielodoniczek. Niezależnie czy są wybiegnięte, czy nie trzeba wsadzić po liścienie i od tego zależy wysokość pojemnika, nie zasypując miejsca wyrastania liści. Trzymam na oszklonym balkonie.
Do gruntu wysadzam w maju jak nie ma już przymrozków. Ale w tym roku kilka sztuk nie miałam gdzie upchać, więc wysadziłam do gruntu w połowie marca pod butelkami i zobaczę co bedzie
Kolejne wysiewy robię kiedy poprzednie nadają się do pikowania
Pikuję kiedy siewki mają 2 właściwe liście do pojemników np. po jogurcie lub większych wielodoniczek. Niezależnie czy są wybiegnięte, czy nie trzeba wsadzić po liścienie i od tego zależy wysokość pojemnika, nie zasypując miejsca wyrastania liści. Trzymam na oszklonym balkonie.
Do gruntu wysadzam w maju jak nie ma już przymrozków. Ale w tym roku kilka sztuk nie miałam gdzie upchać, więc wysadziłam do gruntu w połowie marca pod butelkami i zobaczę co bedzie

Kolejne wysiewy robię kiedy poprzednie nadają się do pikowania

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Kalarepę wysiewam do tunelu foliowego w połowie marca, w połowie kwietnia pikuję do gruntu na miejsce stałe, nie bawię się z sianiem w domu. Nie mam problemu z wybiegniętą rozsadą. Co roku mam ładną, dużą kalarepę. 

- alina206
- 50p
- Od: 17 cze 2010, o 09:22
Zastanawiałam się czy jest konieczne pikowanie, ale skoro jarson64 piszesz, że ładnie rosną bez pikowania, to znacznie upraszcza pracę 

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Też tak robię nie bawię się z "parapetowymi" sadzonkami
Sieję też prosto do gruntu na miejsce stałe,by mieć świeżą młodą to trzeba po kilka sztuk w różnym czasie
Sieję też prosto do gruntu na miejsce stałe,by mieć świeżą młodą to trzeba po kilka sztuk w różnym czasie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 maja 2012, o 12:58
Pęknieta kalarepa
Dlaczego peka mi kalarepa na ogródku?Od czego to zależy na 30 kalarep 5 jest peknietych juz takich rozwartych a sa jeszcze małe,zna ktos odpowiedz na to?
Re: Pęknieta kalarepa
Najpierw susza, potem deszcz, jednym słowem nierównomierna wilgotność.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2012, o 18:46
Re: Pęknieta kalarepa
U mnie też bardzo często pęka. Dzięki za odpowiedź 

Mam pytanie do znawców kalarepy- dzisiaj zauważyłam że niektóre rosną jakby w powietrzu ,już się zaczynają zaokrąglać ,czyżbym za płytko wsadziła je ,czy to normalne??, co powinnam zrobić??

Pozdrawiam Iwona 

-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Trudno tak bez zdjęcia jednoznacznie określić czy kalarepka została posadzona za płytko. Zgrubienie na niej zawsze jest nad ziemią, więc wygląda na to, że jest OK.
Pozdrawiam Jarek
Dzięki za szybką odpowiedż i pocieszenie, trochę ją dzisiaj podsypałam ziemią to mam nadzieje że będzie jej dobrze 

Pozdrawiam Iwona 

-
iwa3003
Kalarepa rośnie tak w powietrzu więc nic nie ruszaj
Kalarepa rośnie tak w powietrzu więc nic nie ruszaj
Niech mnie ktoś oświeci, bo posiałam w tym roku białą kalarepę (pierwszy raz w ogóle coś uprawiam) i właśnie zauważyłam, że na niektórych zgrubieniach i młodych liściach pojawiły się fioletowe przebarwienia. Czy to jest normalne czy jakaś choroba? A może czegoś jej brakuje?
-
waleriana
Wydaje mi się wszystko w porządku. ja aż tak się przyglądam każdej roślince, przygotowuje dore stanowisko .. badania gleby tylko ze mam hodowlę i obornik i daję te nawozy których brakuje
Wydaje mi się wszystko w porządku. ja aż tak się przyglądam każdej roślince, przygotowuje dore stanowisko .. badania gleby tylko ze mam hodowlę i obornik i daję te nawozy których brakuje