Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Puste miejsca i mnie do szału doprowadzają, chociaż po roku już są troszkę mniejsze. April, szyszki to by mi się przydały jako ozdoba do słoika ozdobnego na jesień ;:224, albo do kosza przed wejściem. Wiewiórki są cudne, czasem wracam na pierwsze strony twojego wątku żeby pooglądac te cudaki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rety, jestem dziś tak zarobiona że nie wiem w jakiej kolejności co robić.
Więc żeby mi głowa z nadmiaru nie pękła to szybciutko zaglądam i w dwóch dosłownie słowach:
Wando u mnie brzozy też się rozsiewają, może nie bardzo ale troszkę ich jest, poprzesadzałam we właściwsze wg mnie miejsca. U mnie najwięcej rozsiewają się dęby ale to też przydatne bo mam zielono w niższych partiach lasu i zupełnie zasłaniają dom od drogi.
Ja mam sporo pustych miejsc a z korą to nie wyrabiam. Wywrotkami można by przywozić a i tak marne efekty bo igły wszystko przykrywają. Ślimaków też mam niewiele, takie raczej migrujące razem z roślinami jak od kogoś z ogródka. U mnie potem nie dają rady - za sucho, porzucają domy i w nogi :;230
Każdy ogród ma swoje zalety ;:224 no i niestety wady ;:145

Piotrze, mam już oba drzewka w donicach, stoją na tarasie w cieniu i osłonięte od wiatru bo się przewracają. Zakopię je w takim razie na razie razem z doniczkami gdzieś w cieniu a jak skończę rabatę za tydzień czy dwa to je posadzę. Klon z pewnością miejsca nie będzie zmieniał więc dostanie duży dołek z dobrą ziemią. Buczek w takim razie dostanie większą doniczkę i w niej zostanie dopóki mi się nie wyklaruje. Rok posiedzi w niej na pewno. Dzięki za cenne rady. ;:180

Marzka, Ty to dopiero robisz eksperymenty, 8 lat w donicy to nawet domowe powinno się co jakiś czas przesadzić. chyba. W domu mam tylko storczyki ;:224 Mam nadzieję że uniknę takich doświadczeń.

Magdo jak chcesz szyszek to zapraszam do lasu na zbieranie, ale to takie zwykłe małe szyszki. Do ozdób syn mi przywoził szyszki z Włoch, takie duże. Jak się pootwierały i wysypały nasiona to je nawet sadziłam. Po 2 latach wysadziłam do gruntu i niestety zmarzły wszystkie tej zimy ;:174 A tak się ładnie zapowiadały. Muszę w wolnej chwili sprawdzić jakie zdjęcia są na początku bo jeszcze parę mam to wstawię może jutro.

Teraz do pracy, do pracy...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

oj tam, oj tam... zapomniałam, że on w donicy siedzi. Pamiętasz rok, góra, a potem totalnie zapominasz. No przynajmniej ja tak mam, bo skleroza u mnie galopująca.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Też miewam takie kryzysiki i dołki. Trudno wszystko pogodzić. Ogród mnie cieszy i lubię w nim pracować, ale pochłania całkowicie. Też przyłapuje się na tym, że przez ogród cierpi moje życie rodzinne i towarzyskie. Oj, też marzę o emeryturce, a tu jeszcze nam wiek emerytalny wydłużają :(
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć Jolu... jak samopoczucie dziś? ochłodziło się :roll:
Wczoraj wieczorem, po wytężonym dniu pracy, zaczęłam mieć poczucie, że kontroluję to, co robię - to dobry znak... uda się :)
Spróbuję dziś wyjść odrobinę wczesniej - mam do posadzenia hortensję pnącą od Jule i cleome kupione przez Kasię-magentę... oby pogoda dopisała.
Miłego dnia!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko na chwilkę bo pożaru ciąg dalszy. Ze zdjęć wczoraj nici bo wróciłam bardzo późno a bateria w aparacie nie naładowana ;:124 Może dziś wieczorkiem. Posadziłam tylko do donic 5 lili African Quinn. To już ostatnie lilie w tym roku. W chwili wolnej polecą na rabatkę razem z donicami.

Marzka ja nie wiem co się dzieje ale ja też coraz więcej rzeczy zapominam. I ciągle karteczki "ku pamięci" i ciągle je znajduję po czasie :;230 bo zapomniałam gdzie wsadziłam ;:224

Izo ale co jak takie dołki przekształcają się w kaniony a górka staje się wyjątkiem? Jak to się mówi ogród to "zazdrosny kochanek" wymaga całego czasu dla siebie i mści się jak go zaniedbasz ;:120

Aguniu, ja jeszcze nie na tym etapie żeby cokolwiek ogarniać. To jeszcze potrwa. A nowych obowiązków w pracy właśnie przybyło bo koleżanka odchodzi na czas jakiś. Ja dziś spróbuję za długo nie siedzieć, zresztą wieczorkiem to i tak myślenie "nieobecne" ;:224 wolę przyjść wcześniej. Byle do weekendu to odpoczne przy pieleniu.
W nocy trochę popadało :tan
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Farciara, popadało u Ciebie....A u mnie susza od 12 maja, ani kropelki. Wszysko zaczyna diabli brać, a mnie najbardziej
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Jolu, dzięki za odwiedzinki u mnie, zazdroszczę deszczu, ale prognozy mówią o reszcie tygodnia deszczowym więc może i mi troszkę skapnie. Wolałabym żeby padało całą noc a w dzień było ładnie ale niestety nie ma nigdy tak jak się chce :) A deszczyk potrzebny dla roślinek bo u mnie sucho jak na pustyni. Mimo że nie mam lasu to warunki gruntowe podobne do twoich bo same piaseczki...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jolu, z jednej strony nie cierpię dębów, bo to okropne śmieciuchy- z drugiej zaś polubiłam, bo to najlepsze sąsiedztwo dla rh :lol: Zauważyłaś, jaka wokół dębów jest żyzna ziemia?
Las to permanentna walka :lol: Na poskrzypkę liliową (czerwone świństwo) dobrze działa Mospilan :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, pada od wczoraj :tan Próbowałam wieczorkiem trochę popielić ale ulewa mnie wygoniła ;:215 Dziś to pewnie już wszędzie ogrody podlega "góra". :heja Zaraz zajrzę do Ciebie czy też się załapałaś.

Justyno, i jak? skapnęło? nie wiedziałam że tak będę się cieszyć na deszcz, ja przecież tak uwielbiam ;:3 Niestety piaseczek to trudny teren, nawet jak podlewasz to przeleci i z głowy. Zostawiłam dziś na deszczu sadzonki pomidorów. Mam nadzieję że ich nie obtłucze ;:224

Monia, ja dęby mam w części leśnej gdzie poza paprociami i konwaliami nic nie sadziłam (no i zakopałam kota) A ponieważ las jest wysoki i nie zasłania w pełni od drogi, to te dęby bardzo się przydają bo teraz już zupełnie nic nie widać poza ścianą zieleni. Może z czasem i tam dojdę ;:224
Zapisałam sobie tes Mospilan ale może się okazać że nie będzie potrzebny. Jak ukatrupiłam to co widziałam to potem czymś owadobójczym pryskałam ale nie pamiętam czym bo to zostało mi z zeszłego roku. I na razie nie ma ;:333 może się zniechęcą. A moje lilie wyglądają już tak:
Obrazek
Dalie też już wychodzą z ziemiObrazek
I stał się cud, Nova Zembla zakwitła jednym kwiatkiem. Nie wykopałam wcześniej bo nie mialam czasu a ona walczy Obrazek
I peonia jest biała :heja :heja :heja
Obrazek szkoda że druga się nie przyjęła ale przynajmniej ta jedna zgodna z oczekiwaniami. Zakwitła szałwia
Obrazek
Obrazek zdjęcia niezbyt dobre bo prawie padało. I zakwitła niebieska ostróżka Blue Bird
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Jest przy siatce która miała być dla milinu ale zmarzł.
Zaraz anabelki rzucą kwieciem Obrazek
Obrazek
Kompozycja z calibrachomy w donicach. Były malutkie a niedługo będą się zwieszać
Obrazek Obrazek Bratkom najwyraźniej podoba się miejscówka
Obrazek

A oto zakwitł zielony perukowiec Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Joluś, ale śliczny perukowiec, mam czerwonego, na zielonego poluję.
Lilie :shock: Anabelka piękna, moja ucierpiała od przymrozków.
Deszczyk i do mnie dotarł :tan
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te paskudy czerwone usmiercam na bierzaco mechanicznie hihi ale u mnie nie jest ich duzo. Sasiadka 2 domy dalej musiala chemicznie zadzialac, bo u niej bylo zatrzesienie kolo takiego starego jesionu. Nie lubie ich, paskudnie wygladaja blee
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April, lilie już ogromniaste ;:oj Anabelle u mnie też gotowe do kwitnienia, będzie burza kwiatów ;:173 U mnie deszczyk pada od wczorajszego wieczora, powietrze rześkie aż miło ;:138
Bratki mnie przekonały do siebie w tym roku, choc wcześniej podchodzilam do nich sceptycznie. Myślę, ze to kwestia dobrze dobranych kompozycji i mogą być urokliwe...najbardziej lubię błekitne jak Twoje ;:63
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

reniuniek pisze:Joluś, ale śliczny perukowiec, mam czerwonego, na zielonego poluję.
A kiedyś było tak pięknie ;:173 same zielone polowało się na czerwone , później na żółte a teraz znowu zielone są poszukiwane bo najładniej zawiązują peruczki :D
w Borach też pada więc odbyło się wielkie przesadzanie i lokowanie nowości :D

uzupełnionko:
teraz zobaczyłem że zakupy już widziałaś, kolkwicja - nie zastanawiaj się :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jolu, nie mam pojęcia, dlaczego obsychają brzegi liści Twojej hortensji. Wg mnie to najlepsze pnącze- wytrzymałe, bezproblemowe, kwitnie i w pełnym cieniu. Wygrała nawet z brzozą!! Pewnie masz młodą roślinę- dosyć długo (2-3 lata) aklimatyzuje się w ogrodzie. Później szybko przyrasta. Moja ma kilkanaście lat, teraz już cały rok tylko cieszy oczy. Jej pedy ozdobne są nawet zimą :)
Jestem ciekawa, jak będą rosły u Ciebie piwonie? U mnie na razie się nie sprawdziły... Od pięciu lat mam dwie drzewiaste i jeszcze ani razu nie zakwitły :roll: Może spróbuję z bylinowymi :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”