Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Post »

Mój taras dobry na niepogodę a jak jest gorąco to siedzimy pod lipką Lilak rośnie daleko od domu ale muszę kupić i posadzić go przy tarasie niech ładnie pachnie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wandziu, masz śliczny widoczek z tarasu ;:63 . Mojemu Palibinowi zmarzły pąki kwiatowe przy okazji 'Zośki' i nie rozkwitnie, a tak na niego liczyłam, bo miał dużo kwiatostanów. Piękny jest ten Twój ;:224
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,mając takie widoki to nic dziwnego,że udajesz,że pracujesz.Czy lilak Meyera dłużej kwitnie niż te tradycyjne?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Wandeczko, będąc na działeczce czytałam wątki. Czasami zdjęcia mi się nie chciały otworzyć. Teraz nadrabiam zaległości.
Masz luksfery na tarasie, czy to jest ściana zewnętrzna ?
Lilak Meyera ma upojny zapach. Ślicznie masz w ogrodzie.
Pytałaś o orliki. Wyszły i te co zakwitły, to nie te które wybrałam zamawiając.
Ogólnie rozczarowały mnie. Może właśnie dlatego, że nie te kolory i nie te odmiany. ;:108
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

wanda7 pisze: Siedzę na tarasie i udaję, że pracuję.
To spędzasz dzisiejszy dzień tak, jak ja ... Miałam jakieś - tam ambitne plany, ale pogoda mnie zniewoliła kompletnie i wygrało lenistwo . A co tam ! Czas spędzony w ogrodzie nigdy nie jest czasem straconym , a słynne włoskie " Dolce far niente" to niegłupia filozofia na upalne i słoneczne dni , takie , jak dzisiejszy. :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Wandziu, ile lat ma ten lilak Meyera, czy on powoli rośnie?
Bo mam wrażenie, że mój to stoi w miejscu :?
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Jak ja bym chciała tak pracować ;:173
Te powiewające trawki ...cudne ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ewa-Gajowa. Twój lilak taki ogromny? Ale to chyba masz krzew, bo mój to jest forma pienna. Ma nóżkę i głowę i w zasadzie nie rośnie, bo go po kwitnieniu znowu formuję. Mam trzy sztuki. DWa przy furtce i jeden przy tarasie. Zapach obłędny.

Agness, zmieściłam to wszystko, bo trochę wczesną wiosną wywaliłam. POwoli rezygnyję z drobnicy na rzecz właśnie takich większych roślin jak hortensje i azalie. No i reszta u nich pod nóżki. Po prostu sił nie wystarcza na pielęgnowanie wymagających roślin. A azalie czy hortensje nie wymagają wiele, tak jak to zresztą sama zauważasz.

Stachu, tarasik to moje ulubione miejsce odpoczynku i pracy. Zimą do niczego tak bardzo nie tęsknię jak do niego właśnie.

Bożenko, dziękuję. Tak znowu leżeć to ja długo nie mogę, bo zawsze coś znajdę w zasięgu wzroku, co można by podciąć, usunąć, poprawić. Sama wiesz, jak to jest :D

Janeczko. Lipa to z pewnością także świetne miejsce do odpoczynku. I w ogóle duże drzewa.

Vertigo, ja mam takie trzy sztuki na nóżkach. Kwitną co roku. Jakoś "Zośka" nigdy ich nie tknęła.

Małgocha, no więc mnie się wydaje, że on chyba kwitnie dłużej i pachnie intensywniej niż zwykły bez. Co roku mam z tych moich lilaków dużo radości.

Majka, mówiłam ci kiedyś, że orliki nie powtarzają cech matecznych. Zamawiasz różowy, a kwitnie niebieski, na przykład. Tak już mają, nic nie poradzisz. Ale nie zniechęcaj się, zostaw im kwiatostany. Same się porozsiewają i w przyszłym roku będziesz z nich na pewno zadowolona. Ja swoimi pierwszymi też się nie zachwycałam.

Ewelinko, ja myślę, że z wiekiem trzeba sobie coraz częściej pozwalać na takie "słodkie nieróbstwo". Ty z pewnością masz na nie więcej czasu, bo ogród masz już właściwie gotowy. Tylko siedzieć i się napawać. Ja jeszcze mam trochę do zrobienia, ale już zwalniam tempo i czasem uda mi się posiedzieć "przy pracy" i popatrzeć :D

Aniu, moje trzy lilaki mają siedem lat. Ale nie rosną, bo ja je po kwitnieniu formuję. To znaczy głowę im formuję, bo one są na nóżkach. Pewnie ty masz krzew, taki z ziemi wyrastający, a nie formę pienną. Wiesz, mnie akurat nie zależy, żeby rosly, bo obficie kwitną i nie zajmują miejsca. Pod nimi sadzę sobie na przykład róże. :D

Keetee, jak będziesz miała tyle lat co ja, to może też dane ci będzie pracować na tarasie. Początkowo było trochę nudno, ale się przyzwyczaiłam i teraz jest mi błogo jak w raju. A zimą nie mogę w domu wyrobić, tak mnie ciągnie do ogrodu.

Na razie, DOBRANOC, bo już się powoli zmierzcha i przychodzi noc. Idę oglądać TV.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zastanawiam się, co by było jakbym miała ogród przy domu :) No przecież chyba nigdy bym z niego nie wracała do domu przed wieczorem. A tak pojadę na działeczkę, popracuję, poleżę, pogadam z roślinkami, wskoczę na rower i do domu.

Wandziu - piękny widok z tarasu, ale zawsze tak masz. Udało się coś z kamieniami?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Oglądałam już dzisiaj Twoje zdjęcia "na leniucha" ale mnie wyrzuciło z powodu jakichś wirusów i programów szpiegujących.
Ogród z perspektywy leżaka wygląda też świetnie. Chciałabym tak pracowac w domu. Musisz miec silny charakter żeby się zmusic do pracy w takich warunkach. Mnie by się nie chciało. Leżałabym i kontemplowała.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

To, co piszesz o zmianie drobnicy na konkrety dowodzi tylko, że ogród to ciągłe zmiany :D Czy któreś hortensje już Ci zimowały?

Widoczki cudne ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z przyjemnością patrzę na orliki, swoim pozwalam siać się bez opamiętania, o ile nie przeszkadzają za bardzo na rabatach. Napatrzyłam się też na bratki, mam zamiar trochę posiać na przyszły rok :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

A moje orliki jakieś marne :roll:
No nic nasycę oczy Twoimi .
Fotki jak zwykle majstersztyk ;:180
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

zgadzam się z Aprilkiem ;:168 , że trzeba mieć swoją własną żelazną dyscyplinę, żeby pracować w domu. Ja po macierzyńskim robiłam papiery dla firmy w domu przez 4 mies, ale wolałam wrócić do pracy.
Jednak widok z tarasu i praca w domu zaczynają mi się bardzo podobać, tym bardziej jak patrzę na Twój ogród.
Bawiłam się w robienie rozsady i widzę, że druga z wysianych moich NN roślinek, to chyba dzwonek a nie malwa jak myślałam ;:173 , tak czy inaczej cieszę się, że w ogóle mi coś wyrosło- każda roślinka cieszy ;:108
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Czytam Wandziu, że powoli rezygnujesz z drobnicy, wiesz, że i ja też doszłam do tego samego wniosku. Po trzech latach dosadzania, a właściwie upychania wszystkiego czego jeszcze nie mam, stwierdzam, że za dużo mojej włożonej pracy przy ciągłym braku czasu. Ważna role pełnią również rośliny jednoroczne, ciesząc nasze oczy długim kwitnieniem. Wczoraj sprawdzałam plan zagospodarowania tereny miasta (aktualizowany), ku mojej radości ogród ROD "Paprotka" , bo tak się nazywa, nie znika z niego. Mogę dalej snuć swoje plany na przyszłość związane z tym miejscem.
Twoje zdjęcia są piękne, mimo zacienienia wszystko u Ciebie pięknie kwitnie.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”