Modraszkowa Łąka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Modraszkowa Łąka

Post »

Aktualnie na modraszkowej dominują róże i fiolety we wszystkich odcieniach, nawet "chwasty" się podporządkowały nowej modzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(tu przy okazji świetnie widać, jak ubywa wody w stawie ;:oj )

Spotkało mnie też miłe zaskoczenie - ta mała wariatka (ma "aż" dwadzieścia cm wysokości), wetknięta w ziemię w październiku, już postanowiła zakwitnąć:

Obrazek

Irys ostatnio był w pączkach, a teraz już pierwsze kwiaty przekwitły. Nie będzie miał zdjęcia w pełnej krasie.

Obrazek

Kolejny narcyz się otworzył na świat

Obrazek

i suchołuska też - wygląda jak wielkie, wybałuszone oko

Obrazek

gazania obok

Obrazek

Moje bardzo małe grejpfrutowe drzewka z curry

Obrazek

I rojniki po sąsiedzku - chyba jedyne rośliny, które naprawdę cieszą się z tej pogody, jaką mamy :wink:

Obrazek
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękną siedzibę sobie wybrałaś! Zielone ściany godne pozazdroszczenia. I ten domek wygląda jak przeniesiony z kolorowego ogrodu. I jeszcze te parki wokoło...
A modraszkowa, przez tę modę zrobiła się mniej modra :wink: to chyba przejściowe?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rzeczywiście letnie widoczki, wakacyjne. Aniu u mnie dzisiaj w ogrodzie był modraszek, nie miałam aparatu, zresztą byłby problem z dogonieniem go. Trzeba byłoby mieć specjalny obiektyw. Żeby mi tylko nie zrobili obszaru chronionego.
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Oglu, właśnie zrobiła się bardziej modraszkowa, bo wreszcie te małe motylki zaczęły krążyć... Będę wypatrywać niebieskich kwiatów podczas następnych zakupów, żeby kolorystycznie troszkę te różowatości zbalansować :wink:

Maśku, modraszek mi się kręcił koło nóg przez cały czas pracy, jakby doglądał, czy nic brzydkiego się nie pojawi na jego posesji. Też nie dałam rady go obfocić, uważam to za awykonalne, tak jak zrobienie ostrej fotografii lnianym kwiatkom - byle podmuch i tańcują! Widziałam też przecudnej urody jaszczurkę,wygrzewała się wśród wrzosów, ale aparat znajdował się wówczas idealnie po drugiej stronie działki, nawet nie poszłam po niego.

Ach, bo nie napomknęłam na dzień dobry, że Tat poczynił ostatnio piękne zakupy, zaszczyt posadzenia ich w udziale przypadł mi :lol: Nowymi przybyszami na łące są pięciorniki "Daydawn" (mój wymarzony), "Hopley's Orange" i "Tilford Cream", do tego róże okrywowe "Alba Meidiland" i "Yellow Fairy" oraz coś, co na metce ma napis "róża angielska" i po zdjęciu wnioskuję, że to Abraham Darby, ale to się okaże dopiero za jakiś czas, w tej chwili wygląda tak:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Daydawn - czyż nie jest uroczy? Muszę przyznać, że morelowy kolor uwielbiam, dlatego mam nadzieję, że ta róża faktycznie okaże się Darby'm. Będę wypatrywać innych roślin w tym odcieniu, u wiosennych kwiatów to raczej rzadkość, ale już u letnich niekoniecznie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Od razu wygooglowałam sobie Twoje nowości. Pytanie dlaczego ja nie ma pięciorników? coś jednego mam podobnego, ale rósł wśród wyższych braci i nie kwitł. Teraz go przesadziłam i może pokaże swoje prawdziwe oblicze. Ale ten Twój ulubiony jest nader urodziwy, chyba go uwzględnię przy najbliższych zakupach. A róże angielskie to moje najulubieńsze kupiłam parę w tym sezonie i czekam na kwitnienie. Okrywowe też lubię nawet próbowałam rozmnożyć, ale nie przezimowały.
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Maśku, ja je wszystkie w lipcu będę rozmnażać, robi się to bardzo łatwo podobno, więc się napaliłam :D
Jesienią Tat przywiózł dwa wielkie jałowce, jednemu złamał się czubek, więc go wetknęłam w ziemię, (jak byłam mała, robiliśmy sobie z kolegami na podwórku całą "szkółkę" iglakową z uszczkniętych gałązek). Śmiał się tylko ze mnie, a teraz to ja się śmieję, bo jego nabytek schnie na potęgę, a mój maluch rośnie :lol: Tat nabrał więc respektu i powiedział, że widocznie mam dobrą rękę...

Dlatego w tym sezonie będę mnożyć pięciorniki - mam też żółte NN, przywiezione od rodzinki ze Świętokrzyskiego, rosną w rewelacyjnym tempie. Jak tylko się ukorzenią i będą mogły pójść do paczki - wysyłam do Cię!

A róże angielskie uwielbiam też, miałam nawet cichą nadzieję, że ta żółta to będzie Graham Thomas, no ale jednak okazała się różanym dywanikiem. G.T. sobie sprowadzę kiedy indziej :D

Strzeliłam dla Ciebie zdjęcie wysp skąpanych w słońcu - gdyby nie woda w stawie, całość wyglądałaby jak Pustynia Błędowska! :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale za plaże może robić, Kosze , leżaki i plaża dla nudystów - wstęp 20 zł od osoby. A ja sobie GT kupiłam na FO. Pięciorniki chętnie, ale iglaków ;:185
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Jak nam tu w wakacje wjazd zrobi rodzinka, na turystów nie będzie już miejsca :lol: Nici z biznesu :;230 Iglaków nie rozmnażam, to by było już szaleństwo! Ta gałązka jałowcowa to wyjątek, bo naprawdę żal mi jej było...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu z przyjemnością napije się kawki w Twoim towarzystwie w takim ślicznym miejscu :D Rh przepiękny, wspaniale ukwiecony....a jeż to wspaniały gość. Do mnie przychodził przez kilka lat, ale od 2 lat już go nie widzę.....ale wieczorami latają nietoperze, zawsze ich wypatruję bo uwielbiam takie odwiedziny :D
Na modraszkowej naturalnie i cudnie.....ależ masz bajeczne miejsce na wypoczynek....po co jakieś wczasy.....
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

"Plaża, dzika plaża..."
A co do pięciorników to wyrazy uznania, że umiesz je rozmnożyć. Moja jedyna próba uschła. A roślinkę macierzystą załatwiły psy - używały go jak drapaka do pleców i się pięciornik z lekka załamał. Teraz nowego nie kupuję, bo obawiam się, że historyjka się powtórzy. Ale fajnie będzie poobserwować u Ciebie jak będą rosły.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Anabanana i ja zawędrowałam do Ciebie, a nie mam chyba tak strasznie daleko. Widzę że masz wielkie pole na realizację ogrodniczej pasji.
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Ogluś, jeszcze nie wiem, czy potrafię :lol: Do tej pory sukcesem był tylko jałowiec. No ale czemu niby miałoby się nie udać? Psiaków nie ma, jedyne co może im zagrażać, to nasi goście z lasu, ale myślę, że skoro żółte pięciorniki olewają, to i do nowych mordek nie przystawią.

Aguniu, kawka zawsze lepiej smakuje na świeżym powietrzu, prawda?
Nietoperze lubię bardzo, choć w tym roku jeszcze żadnego nie widziałam. Za to znajoma podobno owszem i tak oto wszyscy musieliśmy pakować się do samochodu i wracać do miasta :lol: Ja mam motylą fobię, ona nietoperzową, każdy ma jakiegoś bzika.
"A przecież to takie słodkie stworzenia"...

-- 28 maja 2012, o 16:53 --

Olu Bufo, też mi się wydaje, że nie masz daleko, bo kojarzę Cię z wątkiem Lusiowym, czyś też Kociewianką? Już Cię sprawdzam :lol:
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Ten modraszek już tu był tylko Marysia go spłoszyła, twierdziła, że boisz się motyli.
Obrazek

Różyczka i pięciornik w pięknym kolorze. Pięciornik mam biały i w ubiegłym roku ukorzenił mi się. Dobrze, że do Ciebie zajrzałam i przypomniałam sobie, że pięciorniki mają takie piękne kolory i długo kwitną.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Witaj
Piękny staw , wiem ile pracy to kosztowało , efekt niesamowity ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”