ilona2715 Kobietko przyjdzie czas to zaczniemy działać w temacie rozmnażania Powojników.
zawilec wielkokwiatowy tak czasami ma,że rośnie i pieknie kwitnie a potem jakby nigdy nic znika ...

każda roslina potrafi nam zrobić taką niespodziankę.
Ilonko patrzyłam,że uda się z kępy odciąć więc masz je ode mnie.
ewamaj66 Ewciu z tym sianiem czy też siewkami bywa różnie.
Ja często zruszam całą ziemie na rabatach a szczególnie po opadach bo dość długo utrzymuje sie wilgoć i gleba paskudnie wygląda. Zruszenie napowietrza sie i likwiduje chwasty i czasami ... siewki.
marpa Maryniu mam nadzieję,że w następnym roku zakwitną Kamasje bo warto mieć po kilka cebul tej pięknej rośliny.
Własnie zaczyna kwitnąć kamasja o białych kwiatach - rozwinęły się pierwsze kwiatuszki.
Kamasja ALBA
Bardzo dziękuję za fotkę Hortensji - byłam i podziwiałam - kiedy u mnie coś takiego urośnie ???
Ewiczka52 Ewciu jak zwykle wpadasz i chwalisz wszystko - az mi głupio - dziękuję
Wnuczka w piątek wróciła do domu w dość dobrym stanie zdrowia i aż mi przykro się zrobiło bo chuchałam, dmuchałam , leki odmierzałam i noce nieprzespane a jak doszedł dzieciak do zdrowia to ... zabrali mi ją. Wiem,ze tak trzeba ale po tygodniu jej pobytu u nas tak nagle zrobiło się pusto.
maniusika Janeczko z tego co piszesz to spora róznica miedzy nami w terminie kwitnienia a jak patrze na mapę to niby niedaleko.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
wanda7 Wandziu faktycznie w porównaniu z innymi strat u mnie niewiele. A jeśli coś wymarzło w jednym miejscu a było w zapasie na innej rabacie to też nie narzekam bo odmiana ocalona. Niektóre rosliny tak mam jako zabezpieczenie.
U nas było dużo śniegu, długo leżał i chyba dzięki temu mniej strat.
Przeplatające sie kolorystycznie kwiaty w bieli i w róznych odcieniach niebieskiego lubię od zawsze ale z ich aranżacją bywało rożnie.
Sama wiesz jak to jest z nami ogrodnikami - niby wszystko wiemy a i tak gafy popełniamy...
JacekP miło,że skorzystałeś z informacji o uprawie Kamasji.
A co do braku kwiatów u Ciebie to może niechcący pomyliłeś nawozy i poszło za duzo azotu a niewiele potasu i fosforu których kwiaty bardzo potrzebują ?
Kroplik bylinowy jest śliczny więc po co siać jednoroczne prawda ?
Zerknę do Ciebie bo mam nadzieję,że wstawisz jego fotkę.
hala67 jesteś kolejna osobą, która dostała ode mnie Kroplika i też czytam,że zadomowił się i lada chwila obsypie się kwiatami.
Tadziu dobrze sie domyśliłeś - biel to mój ulubiony kolor w wielu dziedzinach zycia , nie tylko w kwiatach.
Tarella musi być spora aby miec taka chmurkę kwiatów nad liśćmi wtedy pokazuje swój prawdziwy urok.
Ślicznie i trafnie określiłeś budowę Pierwiosnka Siebolda"Snowflake" i zauważyłam,że kwitnie dłużej niz odmiana o różowych kwiatach bo rosnie obok wiec moge obserwować.
Nasionka zbiorę z białego .... co do jednego ...
To cudownie,że kwiaty ode mnie dobrze się zaaklimatyzowały.
maniusika wpadki wszędzie się zdarzają ale dobrze jeśli jest na plus dla nas.
Wstaw jej fotkę - wpadnę zobaczyć.
Na zakończenie parę ujęć z działeczki a głównie ala skalniaka pod Brzozami
- malutkie cudeńka tam rosną i ciężko uchwycić ich piękno aparatem dlatego sporadycznie je pokazuję
Marzanka wonna
Skalnica cienista ma sporo pąków kwiatowych - delikatne kwiatuszki bedą ale też mają swój urok.
Ożanka nierównoząbkowa w wiosennym wybarwieniu
Delosperma Basuticum White Nugget i Zawciąg nadmorski
Delosperma nubigenum