Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Christin :wit Jak tu nie zagądać jak tyle pięknej bieli .Krysiu masz przepiękną tą działeczkę ;:138 Życzę aby wnusia szybko wyzdrowiała :D
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Kalina u mnie już przekwitła , zawilce białe tez kwitną a japońskie się ociągają ledwie wyszły z ziemi , może sobie poradzą i podrosną .. Powojnik cudownie ci kwitnie .. Moje dopiero wiążą pąki ,, pierwiosnek czerwony od ciebie też ładnie się rozrósł a kamasje u mnie już przekwitły , mam same jasne ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę Krysiu, że strat pozimowych masz niewiele. Tyle u ciebie rozmaitego kwiecia. Nawet zawilce ci przetrwały. Ja miałam ich cały wielki łan i zginęły co do jednego. Nie mówiąc już o innych roślinach. Ostatnie twoje zdjęcia niebieskich i białych kwiatuszków to miód na moje serce, bo właśnie te dwa kolory mnie ostatnio zachwycają i chcę mieć ich u siebie jak najwięcej.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Krysiu za info o kamasjach. Postaram się bardziej zadbać o nie (podłoże). Ciekawe, bo z cebulami nie ma problemu i jest ich coraz więcej, a kwiatów niet. Może za mało miały wody, bo nawet pąki zawiązały i nic.
Kroplik nie tylko zakwitł ale cały pokrył się kwiatami. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem i bardzo się cieszę :tan
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysieńko chciałam Ci się pochwalić, że kroplik który dostałam od Ciebie jest cały w pąkach. Lada dzień będę cieszyć się jego kwitnieniem.
Zaintrygowała mnie tiarella. Jest cudna.
Piszesz, że zawilec się rozsiewa. Mam tą roślinkę, ale jak do tej pory nie zauważyłam jej siewek. Chyba, że nie odróżniam ich od chwastów :oops: .
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Krysiu , biały ,to pewnie Twój faworyt. ;:333 Tirella oszałamia ilością , moja znacznie mniej po ciężkiej zimie. Pierwiosnki Siebolda z koronkowymi kwiatami zwracają uwagę. Wszystkie roślinki od Ciebie rosną i mają się dobrze ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja mam jedną kępkę tiarelli ,chyba dostałam ją zamiast żurawki bo nie zamawiałam ,, Już ma kilka kwiatów .. Już się cieszę że będę miała inaczej kwitnącą kępę wśród żurawek
Mój album
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

ilona2715 Kobietko przyjdzie czas to zaczniemy działać w temacie rozmnażania Powojników.
zawilec wielkokwiatowy tak czasami ma,że rośnie i pieknie kwitnie a potem jakby nigdy nic znika ... :;230 każda roslina potrafi nam zrobić taką niespodziankę.
Ilonko patrzyłam,że uda się z kępy odciąć więc masz je ode mnie.

ewamaj66 Ewciu z tym sianiem czy też siewkami bywa różnie.
Ja często zruszam całą ziemie na rabatach a szczególnie po opadach bo dość długo utrzymuje sie wilgoć i gleba paskudnie wygląda. Zruszenie napowietrza sie i likwiduje chwasty i czasami ... siewki.

marpa Maryniu mam nadzieję,że w następnym roku zakwitną Kamasje bo warto mieć po kilka cebul tej pięknej rośliny.
Własnie zaczyna kwitnąć kamasja o białych kwiatach - rozwinęły się pierwsze kwiatuszki.

Kamasja ALBA
Obrazek

Bardzo dziękuję za fotkę Hortensji - byłam i podziwiałam - kiedy u mnie coś takiego urośnie ???

Ewiczka52 Ewciu jak zwykle wpadasz i chwalisz wszystko - az mi głupio - dziękuję ;:196
Wnuczka w piątek wróciła do domu w dość dobrym stanie zdrowia i aż mi przykro się zrobiło bo chuchałam, dmuchałam , leki odmierzałam i noce nieprzespane a jak doszedł dzieciak do zdrowia to ... zabrali mi ją. Wiem,ze tak trzeba ale po tygodniu jej pobytu u nas tak nagle zrobiło się pusto.

maniusika Janeczko z tego co piszesz to spora róznica miedzy nami w terminie kwitnienia a jak patrze na mapę to niby niedaleko.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

wanda7 Wandziu faktycznie w porównaniu z innymi strat u mnie niewiele. A jeśli coś wymarzło w jednym miejscu a było w zapasie na innej rabacie to też nie narzekam bo odmiana ocalona. Niektóre rosliny tak mam jako zabezpieczenie.
U nas było dużo śniegu, długo leżał i chyba dzięki temu mniej strat.
Przeplatające sie kolorystycznie kwiaty w bieli i w róznych odcieniach niebieskiego lubię od zawsze ale z ich aranżacją bywało rożnie.
Sama wiesz jak to jest z nami ogrodnikami - niby wszystko wiemy a i tak gafy popełniamy... :;230 :;230

JacekP miło,że skorzystałeś z informacji o uprawie Kamasji.
A co do braku kwiatów u Ciebie to może niechcący pomyliłeś nawozy i poszło za duzo azotu a niewiele potasu i fosforu których kwiaty bardzo potrzebują ?
Kroplik bylinowy jest śliczny więc po co siać jednoroczne prawda ?
Zerknę do Ciebie bo mam nadzieję,że wstawisz jego fotkę.

hala67 jesteś kolejna osobą, która dostała ode mnie Kroplika i też czytam,że zadomowił się i lada chwila obsypie się kwiatami.

Tadziu dobrze sie domyśliłeś - biel to mój ulubiony kolor w wielu dziedzinach zycia , nie tylko w kwiatach.
Tarella musi być spora aby miec taka chmurkę kwiatów nad liśćmi wtedy pokazuje swój prawdziwy urok.
Ślicznie i trafnie określiłeś budowę Pierwiosnka Siebolda"Snowflake" i zauważyłam,że kwitnie dłużej niz odmiana o różowych kwiatach bo rosnie obok wiec moge obserwować.
Nasionka zbiorę z białego .... co do jednego ... :;230
To cudownie,że kwiaty ode mnie dobrze się zaaklimatyzowały.

maniusika wpadki wszędzie się zdarzają ale dobrze jeśli jest na plus dla nas.
Wstaw jej fotkę - wpadnę zobaczyć.

Na zakończenie parę ujęć z działeczki a głównie ala skalniaka pod Brzozami
- malutkie cudeńka tam rosną i ciężko uchwycić ich piękno aparatem dlatego sporadycznie je pokazuję

Obrazek

Obrazek

Marzanka wonna
Obrazek

Skalnica cienista ma sporo pąków kwiatowych - delikatne kwiatuszki bedą ale też mają swój urok.
Obrazek

Ożanka nierównoząbkowa w wiosennym wybarwieniu
Obrazek

Delosperma Basuticum White Nugget i Zawciąg nadmorski
Obrazek

Obrazek

Delosperma nubigenum

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

dalszy ciąg maluszków
EPIMEDIUM Sulphureum
Obrazek

Tu pięknie przebarwione liście
Obrazek

Kwiaty w delikatnym wybarwieniu i trudno uchwycić ich rzeczywisty kolor
Obrazek

Chiastofil naprzeciwlistny - Jim's Pride szykuje się do kwitnienia
Obrazek

I na zakończenie Piwonia majowa na tle Lilaka Meyera ?Palibin?

Obrazek

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, od dawna podziwiam Twój ogród i często po cichutku zaglądam :)
Cudne zawilce!! Niestety, akurat z tymi musiałam się pożegnać po tegorocznej zimie...
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczna drobnica pod brzozą .. ,delosperma mi padła więc jej nie kupuję do trzech razy sztuka ,ożenka i skalnica ładnie się rozrastają a piwonia i lilak też ładnie dekorują mój ogród .. Trochę popadało więc odeszło podlewanie .. Widzę że i twoje rabatki obłożone są kamieniami ..
Mój album
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Krysiu epimedium to chyba nowa roślinka ? u mnie epimedia już dawno przekwitły..Chiastofil miałam ..dawno..i już go nie ma po którejś zimie .Uwielbiam od bardzo dawna miniaturowe kwiatuszki wszelkich skalnic ;:173 .To one towarzyszyły mi w czasie zakładania mojego ogródka :D . Pewno dlatego mam do nich wielki sentyment i wręcz uwielbienie ! Delospermy masz cudne ! u mnie się nie sprawdziły i powiedziałam im ;:185 :!:
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Christin :wit Ja chwalę dlatego bo jest przepiękna działeczka .Ja chciałabym taką zadbaną i z taką ilością kawiatów mieć-marzenie.Podobno marzenia się spełniają :;230 Co do kochanych wnuków to tak już jest ,że jak potrzeba do do babci a póżnej do rodziców .Ja mam 22 letnią córkę na studiach w Krakowie to jak trafi się choroba to do mnie a jak dobrze to wystarczą pieniądze. Ale cóż dobrze,że się uczy na 2-ch uczelniach ,nawet w jednej ma stypendium naukowe za wyniki. Nie należy za dużo wymagać ,bo niewiadomo jakie czasy te dzieci czekają .Chociaż nam nie było łatwo .Spokojnej nocki ;:19
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Epimedium sulphureum kwitło i u mnie :D Tak mi się to spodobało, że zamierzam jeszcze kilka dokupić, jeśli wpadną mi w ręce. Zaczęły kwitnąć powojniki wielkokwiatowe wcześnie kwitnące :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Christin :wit Mam taką roślinkę o nazwie żyworódka pierzasta i robię z opadających zaszczepków sadzonki - ciekawe czy coś z tego będzie . Jest to lecznicza roślinka .Jeśli byłabyś zainteresowana to jak ukorzenią się zaszczepeczki to bym Ci wysłała.Poczytaj sobie o niej w internecie. :heja Jak znajdziesz czas :D
Pozdrawiam Ewula
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”