Ogrody botaniczne, parki, itp.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrody botaniczne, parki, itp.
Czy ktoś może powiedzieć, kiedy można wybrać się do ogrodu japońskiego we Wrocławiu, by zobaczyć kwitnące rododendrony i azalie. Chcemy zrobić sobie ze znajomymi wycieczkę, a nie chcemy jechać na darmo. Planowany termin to 19 maja. Czy będą już wtedy kwitły?
Pozdrawia Urszula.
Ja byłam 05,05, w botanicznym i rododendrony i azalie już kwitną:-) może jeszcze nie wszystkie ale kwitną. W zeszłym roku byłam w Japońskim 15 maja i kwitło wszystko przepieknie, także myślę, że 19 ze spokojem możesz przyjechać:-)
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
Iga123ana dziękuję za informację. Termin wyjazdu przesunie się o tydzień. Mam nadzieję, że różaneczniki będą jeszcze kwitły, zwłaszcza że ten tydzień jest chłodny.
Pozdrawia Urszula.
A oto nasze Łazienki, które przechodzą rewitalizację i już widać zmiany-nowe ławki w stylu angielskim i rośliny kwitnące w odcieniach pasteli

Bogatka naprawdę ślicznie, dziękujemy
Ciąg dalszy niezapominajek z Łazienek

- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne, dzięki 
A masz też zdjęcia z odtworzonego ogrodu różanego i parterów barokowych z tyłu pałacu? Zastanawiam się czy już warto jechać na oglądactwo.

A masz też zdjęcia z odtworzonego ogrodu różanego i parterów barokowych z tyłu pałacu? Zastanawiam się czy już warto jechać na oglądactwo.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2

- irminka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Piękne te Łazienki, byłam tam w ubiegłym wieku, w latach osiemdziesiątych. Ale niedawno oglądałam rewelacyjny film Marcelego Łozińskiego "Wszystko się może zdarzyć' (dostępny także na YouTube), gdzie w tle są cały czas Łazienki i poczułam ogromną ochotę, by je powtórnie zobaczyć, tym bardziej, kiedy dowiaduję się, że są rewitalizowane. Na razie jednak zadowalam się pięknymi zdjęciami Bogatki 

Parterów barokowych z tyłu pałacu?LaViol pisze:Śliczne, dzięki
Czy nie pomyliłaś Łazienek z Pałacem w Wilanowie?
W Łazienkach został zmodernizowany "Ogród Modernistyczny"-niestety mnie nie zachwyca.
Obecnie rewitalizację przechodzi w Łazienkach"Aleja Chińska"-otwarcie w czerwcu b.r.
- LaViol
- 500p
Masz rację, pomyliłam
Dzięki za zwrócenie uwagi

"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."

- mar33
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Wczoraj zwiedziłam arboretum w Wojsławicach i chciałabym się podzielić pięknymi widokami
na zakończenie bociany

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Pięknie, dziękujemy za relacje 

- LaViol
- 500p
Piękne widoki, dzięki 

W czwartki zwiedzanie parku za Pałacem w Wilanowie jest bezpłatnneLaViol pisze:Masz rację, pomyliłam![]()
http://www.wilanow-palac.pl/ceny_biletow.html
Polecam również i ten park po rewitalizacji
W ogóle na plus zmieniają się nasze polskie parki.
Wprawdzie do angielskich nam daleko ale...
Czekam z niecierpliwością na rewiztalizację Ogrodu Krasińskich-w tym roku ma powstać ogrodzenie(podmurówka i ręcznie kuty płot).
A tak wyglądał Ogród Krasińskich przed I Wojną Światową wg projektu Franciszka Szaniora http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2 ... 0&dirids=1
Konkurs na koncepcję rewitalizacji wygrała firma Abies http://www.abies.waw.pl/ogrod_krasinski ... szawa.html
- LaViol
- 500p
Nasze parki mocno cierpiały przez wojny, a i PRL dołożył swoje ;)
Też się cieszę, że są rewitalizowane. Jedną z lepszych przeszedł Park Dreszera
O rewitalizacji Ogrodu Krasińskich to wiem
Szkoda, że te plany takie małe. Ale widzę, że będzie w stylu kaligraficznym 
Do Wilanowa wybieram się jak sójka za morze
W Wilanowie planowane jest także wybrukowanie dziedzińca przywracając mu barokowy charakter dziedzińca honorowego oraz nowe oświetlenie frontu pałacu - w tej chwili znajduje się w końcowej fazie projektu
Też się cieszę, że są rewitalizowane. Jedną z lepszych przeszedł Park Dreszera

O rewitalizacji Ogrodu Krasińskich to wiem

Do Wilanowa wybieram się jak sójka za morze

W Wilanowie planowane jest także wybrukowanie dziedzińca przywracając mu barokowy charakter dziedzińca honorowego oraz nowe oświetlenie frontu pałacu - w tej chwili znajduje się w końcowej fazie projektu