U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Gosiu powojniczki już kwitną ;:215 Moje tylko 2 żyją ale masz ład w tym ogródku i prawie lato ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Aniu, witaj w drugiej części :wit
Do piękności to temu murowi duuuużo brakuje, cieszę się bardzo, że jest wreszcie zasłonięty.
Jak twoja rzodkiewka, zajadasz już?

Elu, dzisiaj w nocy miałam prawie zimę, zapowiadali 0 stopni i możliwość przymrozków, ale chyba nie było na minusie, bo żadne rośliny nie ucierpiały. Teraz ma już być cieplej.
Ja mam 5 powojników, na razie kwitnie tylko jeden, dwa dorosły do końca drabinki i mają pączki, a dwa dopiero niedawno posadziłam, ale widać że się przyjęły, bo puszczają nowe listki.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Pamiętam, jak zakładałaś swój pierwszy wątek. Twój ogród zmienił się niesamowicie. Jestem pod dużym wrażeniem. Ogromne zmiany :D Gratulacje ;:63 Ciekawe rozwiązanie z tymi kołami w rabacie. Warzywnik użytkowy i ozdobny jednocześnie. Super!
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powojniczek wygląda cudnie, jak ja je ;:167 moja kolekcja powiększyła się w tym roku do 10szt ;:224 i już się nie mogę doczekać kwitnienia. Pozostałe kwiecie też cieszy oczy kolorami. U mnie był dzisiaj szron na dachu :? , ciekawe jak to zniosły moje pomidory.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Pięknie rozpoczęłaś nowy wątek ;:138
Widzę że u ciebie zdecydowanie cieplej niż u mnie ! Kwitną irysy, czosnki i klemki :shock: :shock: :shock: U mnie ciągle prawie zimowa aura ;:145
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No a u mnie teraz ,kwitną tylko orliki ale chwała im za to ,że są a zawsze traktowałam je jak chwasty ;:7 ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, rok temu była tylko trawa i kilka maleńkich roślinek, sama jestem zaskoczona zmianami.

Aniu, sporo masz powojników, będzie co oglądać jak zakwitną. Moje pomidory w donicach schowałam tej nocy do garażu, te w gruncie jakoś przeżyły. Mam nadzieję, że twoje też nie ucierpiały.

Aga, wcześniej było ciepło i wszystkie rośliny ruszyły z kopyta, ale ostatnie dni dosyć zimne, wiatrzysko, deszcz i grad, a temperatury w nocy bliskie zera.

Elu, ja mam sentyment do orlików, one i ułudka wiosenna zakwitły jako pierwsze tuż po naszej przeprowadzce, kiedy zamiast ogrodu mieliśmy pobojowisko po budowie. Bardzo je lubię.

zaczyna kwitnąć drugi rododendron

Obrazek Obrazek

pierwsze kwiatki mają również irysy syberyjskie i hortensja pnąca

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W budce lęgowej przy tarasie zamieszkały w tym roku sikorki. Przez ostatnie trzy tygodnie słychać było pisklaki, na początku było to bardzo ciche popiskywanie, w ostatnich dniach darły się tak, że słychać je było w drugim końcu ogrodu. Wczoraj młode opuściły gniazdo i miałam szczęście obserwować pierwsze próby latania trzech maluchów. Rodzice co jakiś czas podlatywali do dzieci i karmili je.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładnie Gosiu wszystko kwitnie u Ciebie...a ptaszęta też lubię podglądać, ale żeby tak blisko podfruwały ;:224
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj ale masz super gości, nie raczej sąsiadów ;:108 Zazdroszczę kwiatów na hortensji, posadziłam w tym roku 2 szt. malutką i sporą sadzonkę, ale raczej nie liczę na kwiaty.
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27

Post »

Gosiu ale u Ciebie pieknie wszystko kwitnie! I towarzystwo sie zlecialo fajne- na dluzej:-))) jest na co popatrzec i popodziwiac!

Ps. u mnie obiecane fotki.
Awatar użytkownika
Bursztynowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2012, o 01:50

Post »

Gosiu, jeszcze ani jednej nie schrupaliśmy, to chyba klątwa rzodkiewki :;230 te chowane w domu nie miały bulwy :shock: te siane do gruntu córcia mi przepieliła :;230 idzie jeszcze jedna partia ukryta przed córcią na zewnątrz na parapecie i ma już małą bulwę, bo aż zajrzałam z ciekawości, więc może, może... :heja

Jak roślinki przy murze porosną będziesz miała ścianę zieleni ;:138 A ptaszęta cudne, masz tam blisko las czy tak między domkami się chowają?
Pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, jak ładnie wszystko u Ciebie kwitnie, liliowce żółte- u mnie jeszcze nie mają zamiaru.
Ciekawą historię przeżyłaś z sikorkami :wit
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Ślicznie kolorowo u Ciebie:) ;:3 bedę wpadać:)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, pisklaki dopiero co opuściły pierwszy raz gniazdo, były oszołomione i pewnie dlatego mogłam podejść tak blisko.

Aniu, hortensję sadziłam zeszłej wiosny. Ty na swojej możesz się spodziewać kwiatów już w przyszłym roku.

Agnieszko, pisklaki podrosły i rodzinka sikorek wyprowadziła się z budki. Mam nadzieję, że co roku będę miała takie sąsiedztwo. Zaraz begnę zobaczyć fotki.

Aniu Bursztynowa, na moich niektórych rzodkiewkach widać już zgrubienia, tylko muszą jeszcze podrosnąć do schrupania.
Lasu w pobliżu nie mam, mieszkam w środku miasta, ale wokół w ogrodach sąsiadów sporo jest starych drzew, niedaleko jest też niewielki park. Jest dużo ptaków i wiewiórek. Z wiewiórkami jest sporo zamieszania, biegają z orzeszkami i grzebią na rabatach i w donicach.

Helen, tyle teraz kwitnie, że zastanawiam się, co będzie później. Mam jeszcze drugą kępę liliowców, są trochę ciemniejsze i rosną bardziej w cieniu, tamte nawet pąków jeszcze nie mają.

Witaj Julka :wit Wpadaj często, będzie mi bardzo miło.

Na rabacie przy tarasie kończy już kwitnąć różowy rododendron, zaczął fioletowy i azalia, też fioletowa. Dzisiaj porównałam ich kwiaty, są identyczne :shock: Czyżby moja azalia była rododendronem? Krzewy mają inny pokrój, więc nie wiem, co o tym myśleć. Z lewej kwiat rododendrona, z prawej domniemanej azali.

Obrazek Obrazek

Obrazek

w donicy koło ławki kwieciem obsypał się żylistek okazały

Obrazek Obrazek

Pierwszy kwiat rozwinęła ciemnoróżowa piwonia. Rosną tam jeszcze jasnoróżowe i białe, mają kilka pąków.

Obrazek Obrazek

Zaczęła też kwitnąć krzewuszka i goździki

Obrazek Obrazek

na skalniaczku następny zawilec
powojnik Multi blue, posadzony przed miesiącem, jeszcze nie odrósł od ziemi a już ma pierwszego kwiatka :shock:

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”