Początki kolekcji -krótkie prezentacje /arch./

Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Da_Lena,
piękne masz cudeńka, co jeden to ładniejszy ,kilka z nich chciałabym mieć u siebie.Pozdrawiam i życzę obfitych kwitnień.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam :D ,

żeby było ściślej :D to jest pewnie jakaś hybryda Dendrobium kingianum
-są w sprzedaży pod różnymi nazwami towarowymi
spotkałam już:
Dendrobium Berry 'Oda'
Dendrobium kingianum Berry Oda.
są również inne hybrydy.../pomocna wyszukiwarka w grafice goo...le/

A ;:24 tak inaczej powiem...mając większą dostępność do różnorodności storczyków,będziesz nas kusiła coraz to nowymi :D .
Ja mocno sobie pilotuję sprawy rozwoju techniki in-vitro i powstawania nowych linii w Niemczech ,więc wiem i zazdroszczę dostępu do zakupu; eh... masz prawie je z pierwszej ręki.

Widzę w tym co prezentujesz zupełnie nowe już serie, które zadziwiają kolorami, kształtem, wigornością.
Taki cel rozwoju tej branży ; to wspaniałe , znakomicie zwiększa paletę storczyków w sprzedaży.
U nas /w Polsce/ tez się już pojawiają -np. serie mniejszych form falenopsisów,
Mają to samo pochodzenie.

Najgorzej nam przyjdzie :P z nazwami- niestety, zauważamy ze* co kraj to obyczaj*
i *co producent to inna nazwa*.
Wiem, ze to uzasadnione względami handlowymi, umowami.

Tylko ,czy my śmiertelnicy to zaasymilujemy?
Pewnie nie tak łatwo.Już się gubimy, a co będzie dalej?

Gratuluję :D kolekcja rośnie ,
-życzę wiele radości z piękna kwiatów.

Pozdrawiam J :P VANKA
Da_Lena
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 gru 2007, o 16:06

Post »

Czytam to forum od jakiegoś czasu, znalazłam tutaj wiele pomocnych rad storczykowych specjalistów. :D

Moje dwa pierwsze storczyki, kupione bez zastanowienia pod wpływem ich nieodpartej urody (a zresztą ja po prostu nie mogę oprzeć się urokowi tych kwiatów i jak jakiś przyciągnie moją uwagę to przepadłam), ucierpiały na wskutek mojej niewiedzy. :oops: Na szczęście w porę tutaj trafiłam i doświadczeni entuzjaści podzielili się swoją wiedzą. Dzisiaj, dzięki tym radom, moje dwa pierwsze nieszczęśniki czują się dobrze i rosną w najlepsze. :lol:

Dopiero teraz, kiedy uzbierało się trochę storczyków i radzę sobie z nimi a i im jest dobrze ze mną, odważyłam się pokazać to co mam na moich parapetach.

A z nazwami to faktycznie niezły galimatias. :? Często kupuję storczyki w centrach budowlano-ogrodniczych (zakup w internetowym sklepie specjalistycznym troche mnie rozczarował, a w typowych kwiaciarniach ciężko o coś oryginalnego). Tam dosyć często rośliny są opisane jako “Orchideen” i nic więcej. Potem sama staram się je zidentyfikować (na podstawie internetu i książek) i dlatego czasem w moich opisach mogą być nieścisłości.

MariaTeresa - Bardzo podobny. :D
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Nowy nabytek mojej mamy (prezent na Dzień Matki ) - ma jeszcze około 15 paczków - mam nadzieję, że wszystkie rozkwitną i będa cieszyć długo oczy mamy :lol:
Obrazek Obrazek

Obrazek

Dendrobium u mamy kwitnie nieprzerwanie od marca !!! - postaram się wkleic fotki, a moja cambria puszcza nowe listki - maja juz po 10 cm, więc może zakwitnie ?
izaka
50p
50p
Od: 9 mar 2008, o 18:47

Post »

Postanowiłam uaktualnić ten wątek i pokazać zdjęcia " OKAZU" zrobione po paru tygodniach. Obrazek Obrazek Obrazek

a było tak w m-cu sierpniu
Czyż nie jest wspaniały? Niedawno rozpoczął kwitnienie, ma jeszcze pączki więc niedługo będzie miał więcej kwiatów. Ma też jedną wadę- nie jest mój lecz mojej mamy. Zdjęcia są marnej jakości -robione telefonem. Obrazek Obrazek
Izabela
Awatar użytkownika
funny_bunny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2009, o 09:22

Storczykowe piękności funny_bunny

Post »

Witam wszystkich storczykowych wielbicieli, maniaków i innych storczykowo zakręconych :D

Forum cztam już od jakiegoś czasu i podziwiam, podziwiam, podziwiam.... wszystkie Wasze cuuudowne storczyki oraz wiedzę jaką dysponują niektórzy forumowicze.
Może napiszę parę słów o mojej przygodzie z tymi cudami natury. Zaczęło się około dwóch lat temu, gdy dostałam mojego pierwszego falka od znajomych na prezent. Nic nie wiedziałam o tych kwiatach więc czym prędzej włączyłam internet i czytałam jak się nimi zajmować. Na początku wydawało mi się, że pewnie nic z tego nie będzie i że falek wyląduje pewnie w storczykowym niebie. Nic takiego się nie stało :tan Kwitnie jak szalony tak jak moje inne 8 phalaenopsisów. Mam też w kolekcji żółciutkie oncidium oraz przepięknie pachnącego Zygopetalum. Chyba dobrze im ze mną :) Mi z nimi jest jak w raju :D Takim storczykowym raju...

A tu kilka zdjęć moich cudeniek:

Na początek miniaturki...bardzo bardzo malutkie

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
funny_bunny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2009, o 09:22

C.d.

Post »

A tu kolejne faleczki...

W ciapki, tygrysek i inne :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

oraz pięknie pachnące Zygopetalum Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Monika
norika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 paź 2008, o 21:59

Storczyki Darii

Post »

witam

Postanowiłam wreszcie pochwalić się wam moim światem storczyków. Oczywiście jest to piękny świat ale niestety nie jest wolny od problemów, a więc oto one:

Nelcia

Nelcia to Burrageara Nelly Isler, kupiłam ją przypadkiem w Carrefourze. Śmiesznie było bo cena była jak za storczyk 1-pędowy a wypuszczał już drugi. Także podwójna radość. Aktualnie na zdjęciach Nelcia po kwitnieniu. Przekwitła ale wydała na świat 3 potomków.
Obrazek

Odratowany

Odratowany to już w ogóle śmieszna sytuacja. Przypadkiem zawitałam do Obi i mieli całe stosy storczyków przecenionych o połowę. Wybrałam właśnie ten. Leżał bidny na półce cały rozkwitnięty tak jak go teraz widzicie, odczepiony od patyka. Miał ułamany boczny odrost. Wzięłam go do domu, oderwałam odpadający odrost. A teraz? Odwdzięczył się. Cały czas kwitnie już ponad 2 miesiące u mnie (z czego chyba miesiąc w Obi), wypuszcza nowego listka. Chyba jest mu u mnie dobrze.
Obrazek
Obrazek

Kropek

Kropka dostałam od chłopaka na walentynki. Jak widać dalej ładnie się trzyma i rośnie.
Obrazek
Obrazek

Ten storczyk dzięki wam żyje. Za waszą radą przesadziłam go i obcięłam zainfekowane jakimś chyba grzybem korzenie. No cóż wypuścił nowy listek oraz pęd i 3 korzenie. Chyba jest nawet nieźle. Jestem dumna z niego! Ale coś się dzieje z jednym liściem. Proszę pomóżcie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wandzia

Wandzia to Vanda Alpina, kupiłam ją na Wiosennej Wystawie Ogrodnictwa hmm miesiąc temu. Jest to przecudne maleństwo. Zakochałam się w niej. Razem z mamą zastanawiałyśmy się jak ją uczepić przy oknie bo z tego co czytałam ma wisieć w słonecznym miejscu. Zamówiłam doniczkę i ziemię oraz włókna w OrchidSklepiku. Przesadziłam ją (w podłożu znalazłam ślimaka i było ono chyba nie dla Vand). Nie widać tego na zdjęciu ale wypuszcza 2 nowiutkie korzenie oraz trzeciego puszcza ze starego korzenia. Tak się cieszę tym maluszkiem
Obrazek
Obrazek

Biały

Biały sobie rośnie, kupiłam go razem z tym zagrzybionym. Rośnie ładnie jak widać, wypuścił boczne odnogi z pędu i cudnie kwitnie. Ostatnio tacie trochę spadł ale żyje. (Ehh wyjechać na weeknd)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Alfa

Tak go sobie nazwalam bo jest pierwszy z pierwszych. Dostałam go od chłopaka w wyrazie miłości hmm ze 2 lata temu. I cóż. Kwitł. A potem przeszedł osłonki, przelanie itp aż wreszcie trafiłam na to forum Ostatnio go przesadzałam do większej doniczki, zaaplikowałam mu mikoryzę. Hmm wypuścił po tym 2 liście, korzenie rosną w doniczce jak szalone, korzenie powietrzne puścił i to aż 6. Ale niestety coś go męczy, sami zobaczcie jakie ma plamy. Chłopak już myśli, że w ogóle nie zakwitnie. Proszę pomóżcie mi żeby go uratować. Te plamy się coraz bardziej rozchodzą. A na obramówce liści hmm są jakby jakieś wyrwy i ta obramówka jest zeschnięta, postrzępiona co widać na zdjęciu. Jeśli będziecie mieli jakieś sugestie to piszcie. Zmikoryzowałam też jeszcze białego i tego co miał grzyba.
http://i92.photobucket.com/albums/l23/c ... hid011.jpg
http://i92.photobucket.com/albums/l23/c ... hid010.jpg
http://i92.photobucket.com/albums/l23/c ... hid009.jpg
http://i92.photobucket.com/albums/l23/c ... hid008.jpg
http://i92.photobucket.com/albums/l23/c ... hid023.jpg
http://i92.photobucket.com/albums/l23/c ... hid026.jpg
http://i92.photobucket.com/albums/l23/c ... hid029.jpg
http://i92.photobucket.com/albums/l23/c ... hid031.jpg

a oto cały mój świat storczyków na moim parapecie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[/img]
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Alez piekna kolekcja :) Witaj na forum.
Ja mam rowniez takiego "typu" liscie u bialego. Posmarowalam na wszelki wypadek te brzegi propolisem tylko jak przynioslam go do domu (styczen). Do tej pory zgubil jeden lisc, ktory zaraz potem zastapil nowym. Zainwestowal w korzonki powietrzne i pedzik. na razie nic zlego sie nie dzieje.
Poczekajmy jednak na wypowiedzi innych :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
BEN NEVIS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2009, o 14:49

W żwirku i mchu

Post »

Strasznie się cieszę że będę mogła pochwalić się też moimi orchideami......

na razie moje "orchidarium" jest bardzo skromne, prawie jednogatunkowe z małymi wyjątkami ...

I jak u większości króluje u mnie PHALENOPSIS i jego odminay
Obrazek
Obrazek
KAśKA
Awatar użytkownika
BEN NEVIS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2009, o 14:49

Post »

Obrazek Obrazek

tego po prawej niestety straciłam na rzecz głodujących kotów , po prostu mi go zjadły jak tylko zakwitł ...
KAśKA
Lucky13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2009, o 20:47

Storczyki Lucky13 :) zapraszam :)

Post »

To mój pierwszy post na tym forum, więc chyba wypada się przywitać :wit
I się przedstawić. ;) Więc mam na imię Zuza, kocham nad życie koty i roślinki wszelakie( nie bez powodu się tutaj zarejestrowałam . :) ) Mieszkam sobie w niewielkiej mieścinie, która zwie się Strzelce Opolskie. :)
Uwielbiam fora i mam zamiar zostać tu na dłużej, bo fajna, ciepła atmosfera tutaj jak widzę panuje. :)

Chciałabym przedstwić Wam moje storczyki :) Fasycynują mnie te kwiatki. Wszystkie moje storczyki przyjechały z Holandii, to prezent od mojego Taty. :) W grudniu kolekcja się powiększy, już zrobiłam u Taty zamówienie. :)

Storczyk nr 1

Obrazek

Obrazek

Storczyk nr 2

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Storczyk nr 3

Obrazek

Obrazek

Storczyk nr 4

Obrazek

Obrazek

I mój ulubiony- nr 5- Oko Smoka :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to mały bonusik- miniaturowa różyczka, którą sobie parę dni temu sprawiłam :)

Obrazek

Mam nadzieję, że się Wam kwiatuszki spodobają. :)

Pozdrawiam serdecznie!
MOJE STORCZYKI- zapraszam :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28922" onclick="window.open(this.href);return false;
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Re: Storczyki Lucky13 :) zapraszam :)

Post »

Witam Zuzie z okolic Opola ;) piękna kolekcja. życzę powiększenia kolekcji, potem jeszcze parapetów z gumy do rozciągania w razie potrzeby :) aha no i sukcesów w uprawie tych pieknych kwiatów
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lucky13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2009, o 20:47

Re: Storczyki Lucky13 :) zapraszam :)

Post »

Storczykowa- Storczyki zbieram właściwie od niedawna. :wink: Ale kocham te kwiatki i na pewno niedługo będę mieć pokaźną kolekcję. :)
Paula_- potem powklejam linki do kwiatków, które sobie zamówiłam. ;)
Wioleta- to na pewno nie koniec. :wink:

A to kilka nowych fotek, robionych wczoraj( korzystałam ze słoneczka :D )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Później dodam jeszcze kilka fotek, bo teraz musze lecieć. :)

Pozdrawiam. ;)
MOJE STORCZYKI- zapraszam :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28922" onclick="window.open(this.href);return false;
stefanka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 sty 2010, o 13:02

storczyki:)

Post »

Oto storczykowa kolekcja mojej mamy:)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”