bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Bardzo gustownie to wszystko wygląda. Bardzo mi się podoba. A ta ceropegia na górze to jaka?
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Beatko super ;:215 podoba mi się barrrrrdzo :D
I jeszcze te gustowne doniczki...no po prostu pięknie ;:109
Ja to tylko mogę pomarzyć o takiej półeczce :( .
Dobrze im tam będzie .Balkon masz na pewno zadaszony :?:
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta - jeśli Cię Forum wciągnie, sama się zdziwisz, jak będzie wyglądać Twoja kolekcja za kilkanaście miesięcy :roll: .
(Podeślij mi proszę namiary na sprzedawcę, u którego kupiłaś ceramiczne, kwadratowe doniczki!)
Ewa - to Ceropegia sandersonii - pokazywałam ją inaczej upięta i kwitnąca wkrótce po zakupie - rośnie jak szalona, już zawiązała kilka pączków kwiatowych - dosyć dużo za nią w zeszłym roku zapłaciłam, ale absolutnie nie żałuję -przyrosła trzykrotnie - tylko co dalej - ileż jeszcze razy można ją upinać na łuku ;:131 - Ciąć? Wszak szanse na ukorzenienie marne...
Gosia - jestem zachwycona swoim balkonem (zadaszonym) i bardzo wdzięczna obu moim braciom za pomoc w doprowadzeniu go do tego stanu - regał to dla mnie dzieło samo w sobie...jutro jeszcze dopracuję kwestię zacieniania półek ;:3
Aga - to, że skusiłam się na kilka eszewerii i eonium to Twoja sprawka :wink: Zapatrzyłam się na niektóre Twoje okazy!

Może Ktoś pomógłby mi zidentyfikować trzy eszewerie, z których oznaczeniem sama sobie nie poradziłam - zwłaszcza intryguje mnie ta pierwsza - widziałam u sprzedawcy stary, bardzo duży okaz - cudo! - chyba to Echeveria setosa var. ciliata (?):
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatka!
Rośliny cudowne!
Doniczki piękne!
I regał bardzo gustowny!

To jest wszystko w moim stylu! Też tak lubię, choć niestety nie mam.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Iwonka,ale za to jaki masz ogród piękny. :D
A na Twoje roślinki nie narzekaj są cudne :D
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki.
Dziś w ogrodzie spędziłam upojne chwile od rana do wieczora. Ledwie pisać mogę :D.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Beatko, ależ to wszystko robi niesamowite wrażenie ;:138 ;:138 ;:138 Nie można oderwać wzroku od Twojej kolekcji! Aż nie wiem sama co najpierw chwalić zamysł zabudowy balkonu czy nowości. Wcale się nie dziwię, że uległaś eszeweriom - mnie również wydają się coraz bardziej atrakcyjne.

Chyba jednak ukorzenianie Ceropegii sandersonii jest możliwe, zajrzyj do tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=20732= Jakbyś przycinała, chętnie odkupię zaszczepkę.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona - no co ty...żebyś wiedziała jakie wrażenie zrobił na mnie Twój parapet z Crassulaceae :shock: - co jakiś czas nadal tam zaglądam. Poza tym właśnie jego widok zadecydował o poszerzeniu u mnie parapetu - a że wyszedł z tego cały regał, to inna historia.
Mimo wschodniej wystawy i cieniowania do 10-11 g. i tak nie odważyłam się wystawić wszystkich sukulentów - mniej więcej druga połowa została w mieszkaniu - może coś jeszcze dostawię, bo trochę miejsca zostało, ale o te najcenniejsze okazy dbam może i nadgorliwie - wolę je mieć po drugiej stronie szyby...w sumie to dopiero drugi sezon, kiedy trzymam 'doniczkowce' na balkonie i wciąż jeszcze uczę się ich reakcji.

Paula - mam średnie sukcesy w ukorzenianiu ceropegii - Ewa/Eba potwierdza, że różnie z nimi bywa - na razie od jesieni siedzą sobie w doniczce łatwo ukorzenione listki C. s. i nic się z nimi nie dziej; ale masz rację - spróbuję z konieczności przyciąć C.s. i siłą rzeczy ukorzenić gałązki - a co z tego dalej wyjdzie - zobaczymy - jak sie uda - masz sadzonkę zaklepaną.

Eszewerie - hmmm - zawsze myślałam o nich jak o rojnikach - za długo nie żyją, wyradzają sie itp. - ale porozglądałam sie po kolekcjach - chyba się myliłam - stąd próba ich uprawy, bo niby czym miałyby ustępować wyglądem haworcjom - ogólnie mam słabość do wszystkich rozetowych sukulentów ;:167

Jeszcze kilka z nowości:
Senecio herreianus cv.? - chyba to on, tylko w jakiejś wielkolistnej formie - dla porównania położyłam na nim gałązkę "normalnego" - oprócz mniejszego rozmiaru listków/cytrynek, są one bardziej sine i mniej użyłkowane...
ObrazekObrazek

Tradescantia navicularis (sukulentna trzykrotka) i Aeonium decorum 'Sunburst" i 'Variegata'/'Kiwi' oraz A.arboreum 'Schwarzkopf'
ObrazekObrazek

P.S.
Pretty Poison
Obrazek
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też ładne :wink: .
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

WSZYSTKIE piękne! ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bebos pisze: Eszewerie - hmmm - zawsze myślałam o nich jak o rojnikach - za długo nie żyją, wyradzają sie itp.
Ojej! Widzę, że jeszcze sporo będę się musiała dowiedzieć :oops:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie eonia razem wyglądają!
Też nie doszłam do tego, jakie to senecio. Czy może odmiana herreianus? Nie wiem. Też mam kawałek, ale ostatnio się nim kkoty bawiły i nie wiem co będzie.

A kwitła Ci T. navicularis? Bo moja powypuszczała takie jakieś długie pędy, liczyłam, że kwiatostanowe, ale chyba nic z tego.

Aha. Odnośnie ceropegii.
Nie mam specjalnych sukcesów w ich ukorzenianiu, zwykle robię to w perlicie. I coś tam się ukorzenia. Lepiej, jeśli do tego celu przeznaczymy pędy o jak największej średnicy.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona - sukulentna trzykrotka to nowość - nie wiem nawet, czy/jak długo utrzyma taki kompaktowy pokrój - może będę ją często odmładzać nie marząc nawet o kwiatkach...
A to nowe Kalanchoe manginii(???), o którym wspomniałam w Twoim wątku:
ObrazekObrazek

Ewa, Iwona - czy próbowałyście kiedyś posadzić razem jedną z "patyczakowych" ceropegii z inną, ulistnioną? Wyłącznie w celach estetycznych chciałabym spróbować opleść na łuku Ceropegia ampliata (od Ewy - jeszcze maleństwo, ale świetnie rośnie!) razem z C. woodii, ale może to głupi pomysł :roll:

...gdzieś pod sufitem (zdekapitowany Cereus peruvianus nie daje za wygraną):
Obrazek

Na balkonie smutno się zrobiło - wszystkie wystawione haworcje zsiniały, zbrązowiały - nie są poparzone - cieniuję je do południa cienką siateczką - ale na razie przykro patrzeć - wiem, że raczej nic im nie grozi, ale wcale nie jestem przekonana, czy się dobrze czują...

A w ogóle to czekam i czekam na paczkę z Francji - wysłana 8 dni temu...cóż - kolejny weekend minie. Udało mi się w końcu kupić od dawna poszukiwaną krewniaczkę haworcji - Poellnitzia rubriflora - rarytasik - oby tylko do mnie dotarł ;:218
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie radziłabym sadzić tych dwóch ceropegii razem. Ampliata ma dosyć grube, mięsiste korzenie, wygląda jakby w nich magazynowała wodę. Ceropegia woodii wytwarza sporą bulwę, u mnie po 3 latach jest całkiem przyzwoity "ziemniaczek". Nie wiem, czy się nie "zaduszą" w ziemi. Ceropegię ampliatę próbowałam podpierać (lecz nie oplatać, ma dosyć sztywne łodygi), ale widzę z czasem, że lepiej rośnie luźno sobie zwisając...
U mnie haworsje też zbrązowiały pomimo cieniowania. Dopiero co powoli odzyskują barwę.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wow! Ależ to Kalanchoe ładnie i obficie kwitnie, niesamowity widok!
bebos pisze: Paula - mam średnie sukcesy w ukorzenianiu ceropegii - Ewa/Eba potwierdza, że różnie z nimi bywa - na razie od jesieni siedzą sobie w doniczce łatwo ukorzenione listki C. s. i nic się z nimi nie dziej; ale masz rację - spróbuję z konieczności przyciąć C.s. i siłą rzeczy ukorzenić gałązki - a co z tego dalej wyjdzie - zobaczymy - jak sie uda - masz sadzonkę zaklepaną.
Dzięki Beatko, trzymam kciuki za sukcesy w ukorzenianiu ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”