Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Swojski bałagan

Post »

Masko ochotę to ja mogę mieć (i mam) ale realia nie pozwalają... Zobaczymy jak się życie ułoży za jakiś rok lub dwa i wtedy (jak dobrze pójdzie) będę mogła powiększać zwierzyniec.
A co do jabłoni to szare renety bardzo lubię, ale nie ma miejsca na nowe drzewka... Za to mam dostęp do starej wielkiej papierówki - i kocham ją podobnie jak moje antonówy. Stare odmiany jednak mają więcej smaku i aromatu, a że jabłka co drugi rok, albo mniejsze to kto by się tym przejmował?
Ostatnio chodzi za mną zamiar przeszczepienia starych jabłoni z sadu prababci, niestety jest kilka okoliczności niesprzyjających temu: za późno o tym pomyślałam, nie wiem jakie to odmiany, no i taki mały szczegół że nigdy jeszcze niczego nie szczepiłam... a i nie mam podkładek. Ale skoro już to publicznie ogłosiłam to będę miała dodatkową motywację ;:124

Jolu jak ja się miałam opanować skoro na każdym wątku co i raz to ciekawsze i ładniejsze sasanki? Na razie ani sasanki ani pierwiosnki nie wzeszły, jednak się nie poddaję i czekam, bo na opakowaniu(sasanek) pisało, że mogą wschodzić przez miesiąc. Tak więc mają jeszcze ze dwa tygodnie i na pewno w tym czasie wystrzelą :;230 Tak ogólnie to mi coś siewy w tym roku nie wychodzą - ani kalarepa, ani astry... szkoda, ale powiedzmy że robię miejsce na te przyszłe sasanki co to na pewno ruszą :wink: A jeżówek nigdy nie siałam, może one też potrzebują więcej czasu?

To teraz kilka zdjęć lekko przedawnionych, ale co tam

41. Brzoskwinka się spisała
Obrazek

42. W takich okolicznościach przyrody rosną młode sikorki
Obrazek

43. Tawuły, mimo przeprowadzki i tak ładnie sobie radzą
Obrazek

44. Rabarbar z siewu - wiem, wiem marne to zdjęcie, ale chciałam pokazać, że się da
Obrazek

45. Sansewieria - coś jej ostatnio odbija - kwitnąć się zachciało
Obrazek

46. Nowiutka ławka - w rzeczywistości kolor jest ładniejszy. Tato się sprężył i zrobił ją jak ja się włóczyłam po górach Obrazek

A teraz zdjęcia dokumentujące bałagan - dla niedowiarków

47. Orliki się znalazły
Obrazek

48. Orliki w chwastach - specjalność zakładu
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Olgo przepięknie wyglądają te tawuły, drzewka ładnie kwitną może coś z tego będzie? Rabarbar z siewu wygląda okazale. Tata to skarb , że takie ławki umie robić, szkoda że bliżej nie mieszkacie. A do bałaganu mogłabym ci podrzucić trochę chwastów to wtedy byłby bałagan!
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

No to teraz pokaż gdzie ławeczka powędrowała ;:180 Świetną niespodziankę miałaś po powrocie...nic tylko wyjeżdżać :uszy
Olgo Tobie siewy nie wychodzą?! Ja już trzeci raz sieję sałatę i nic...myślę że to wina nasion :roll:
A co do bałaganu to nadal nie widzę...raczej delikatne nawiązanie do naturalności ;:224
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spojrzałam na tytuł i już się ucieszyłam że taki swojski bałagan jak u mnie :;230 A tu zonk nie ma bałaganu a warzywniak wprost wzorcowy ;:138 Nic to i tak mi się podoba :D
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

No właśnie, Olga nas nabiera tym swoim bałaganem, a potem człowiek patrzy na zdjęcia i tylko się wstydzi, że ma znacznie gorzej. :D
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Dziewczyny - chwastów mamy pod dostatkiem ;:oj królują perz, skrzyp i powój... gdzieniegdzie pokrzywy. Cieszę się co roku, że omija nas podagrycznik, choć po sąsiedzku jest go pod dostatkiem, tylko raz spróbował się do nas dostać. Przerwaliśmy mu tę próbę kolonizacji i na razie przynajmniej nim się nie przejmuję :wink:
Gorzej, że nosiłam się z konwaliami po całym ogrodzie i właśnie dostałam raport z domu, że w tym roku wybiły w każdym jednym miejscu gdzie tylko próbowałam je sadzić. Teraz nikt ich nie rusza, bo kwitną, ale jak tylko skończą to znów spróbujemy ograniczyć je do jednego miejsca...

Gosiu, Linetko nawet nie wiecie jak mnie cieszą Wasze komentarze. Tytuł mojego wątku powstał po tym jak pooglądałam ogrody Forumowiczów i porównałam to co mam u siebie z ich zdjęciami. Inaczej nie szło tego nazwać :oops: a że wstyd wstawiać niektóre zakątki ogrodu, to pokazuję najbardziej swojskie obrazki z całego tego bałaganu. Jak poczekacie do wakacji to zaszokują Was zdjęcia warzywek wśród morza chwastów(o ile nie będę się wstydziła tego pokazać)

Ławeczka czeka na resztę mebli do kompletu i wyląduje na balkonie. Ma jeszcze powstać stolik i druga ławeczka, ewentualnie dwa krzesła. Tatko więc ma co robić :) a ja się nie mogę doczekać aż wywalimy stare plastiki i będzie królowało drewno.

Co do siewów - niestety kiepsko mi w tym roku wyszły. Chyba faktycznie nasiona jakieś kiepskie skoro nawet bazylia nie wzeszła... jak to jest, że co roku nasiona droższe, a nie idzie to w parze z poprawą jakości?

Nirali siejesz ją na rozsadniku czy prosto do gruntu? Może spróbuj do doniczki i jeśli się uda to przepikujesz?
Poza bazylią nie wschodzą wcale astry, sasanki, pierwiosnki. Aksamitki z kupionych nasion kiepściutko, z samosiewu pięknie.

Masko ta tawuła była zeszłej jesieni przesadzana, nie liczyłam na to kwitnienie. Rosła za blisko drogi, gdzie żeby utrzymać przejazd trzeba ją było golić, przez co zawsze słabo kwitła. Jeszcze wcześniej tworzyła żywopłot u mojej Babci, ale za bardzo się rozrosła i ją eksmitowano. Jak widać to roślinka po przejściach. Mam nadzieję, że teraz już nasza rodzina da jej spokój i pozwoli rozwinąć całe piękno
Odnośnie rabarbaru - bardzo się cieszę, że się udał. Czeka go jeszcze przeprowadzka na miejsce stałe - jak tylko rozpracujemy starą pryzmę kompostu, trafi na jej miejsce i liczę na obfity zbiór w przyszłym roku. Jeśli dobrze pamiętam to te "siewki" mają już dwa lata :wink:

Rzodkiewka na rozsadniku już duża - wczoraj pierwsza została skonsumowana.
I tu aż kusi mnie o małą zagadkę - kto zjadł pierwszą rzodkiewkę z naszego ogródka?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

ogla pisze:Rzodkiewka na rozsadniku już duża - wczoraj pierwsza została skonsumowana.
I tu aż kusi mnie o małą zagadkę - kto zjadł pierwszą rzodkiewkę z naszego ogródka?
Ślimak? Bo u mnie i owszem :roll:
melduję się z powrotem w Twoim watku, na razie bez dłuższego komentarza, bo czasu brak, ale sobie powolutku nadrabiam zaległości i napawam oczy cudnymi sielskimi widokami :wink:
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Witaj Pati - na szczęście ślimory u nas nie są problemem (tfu, tfu!) Więc zagadka zostaje :wink:
Ostrożnie z tym nadrabianiem zaległości - nie przesiedź całego dnia przy kompie jak jest taka ładna pogoda ;:3 szkoda by było.

A teraz kilka obrazków:

49. Kiedy to tak zarosło? Tłoczą się maleństwa na wąskiej rabatce, trzeba będzie coś z tym zrobić jak wrócę...
Obrazek

50. Już niedługo bałagan osiągnie najbardziej kolorowe stadium
Obrazek

51. Rakiety gotowe do startu
Obrazek

52. Dzisiejszy odcinek sponsoruje kolor niebieski
Obrazek

(Plewienie też będę miała jak widać)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śliczne hosty i niebieskości! Plewieniem się nie przejmuj, roślinkom i tak jest dobrze!
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Masiu fajnie tak mówić - nie przejmuj się, ale co innego odbierać telefony z placu boju i słuchać, że już kwiatków w tłumie chwastów nie widać. Pocieszające jest to, że jeszcze maksymalnie miesiąc ;:138 i będą upragnione wakacje! A wtedy już ja im pokażę :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

_oleander_ już to sobie wyobrażam jak perszing ! Będziesz w swoim żywiole ! Podziwiam Cię, naprawdę, jak zresztą parę innych młodych osób na tym forum jesteście wspaniałe!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Podoba mi się u Ciebie :D Naprawdę miło widzieć taki busz, choćby i z chwastami :wink: U Ciebie ogórecznik, u mnie wysiewa się ostrzeń powabny, pszczoły go uwielbiają. Tylko raczej nie jest jadalny-taka większa niezapominajka. Brat ma pasiekę, więc cała rodzina trochę tym żyje :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Oglu, no śmiech mnie zdjął! :;230 Dokładnie rok temu o tej porze słyszałam to samo od Szanownego Rodzica! No i rację miał... Ale wszystko żyje, nawet mój floks-prawie-umarlak. Mimo że trawa to twarda przeciwniczka, ale ta rywalizacja o miejsce nakręca moje życie :;230
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Nawet szybko te archiwalne zdjęcia odkopałam:

53. Widok ogólny, wszystko oprócz pelargonii było siane w domu
Obrazek

54. Gazanie ciut gęsto miały
Obrazek

Masiu wyobraziłam sobie tego perszinga jak wpada do ogródka - hihi może tak źle nie będzie i coś tam się uchowa w tych krzakach

Ewo pierwsze słyszę o ostrzeniu, może to coś dla mnie, bo jakoś niezapominajki nie lubią mojego bałaganu...
A pasieka to dobra rzecz, przy tym też ciekawa.

Aniu ha, czasami mi się wydaje, że wszyscy Rodzice maja takie same śpiewki :;230 A taką zdrową konkurencję to można uznać za hartowanie roślinek... powiedzmy
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Oglu, z Ciebie jest kwiatowy tytan! Ile kwiatów! Masz, Dziewczyno, nie tylko dobrą rękę, ale i cierpliwość anielską ;:170 Tak, gazanie to będzie mój przebój lata... :lol:
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”