Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Oj, tak, ten widok z tarasu jest cudny ;:108 .
Cieszę się, że mogłam zobaczyć Twój ogród na żywo, teraz, kiedy oglądam zdjęcia, wiem, jak prezentuje się to w całości.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za gościnę i zakupy roślinek ;:196 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja zachwyciłam się fotergillą. W ogóle jeszcze do niedawna nie znałam tej rośliny, a tutaj na forum widuję ją w różnych wątkach i zastanawiam się, dlaczego jeszcze u mnie nie rośnie, skoro jest tak piękna. Stanowczo trzeba to zmienić.
No a poza tym ten twój trawnik :roll: Marzenie dla mnie niedoścignione, bo pod moimi drzewami nigdy taka trawka niestety nie urośnie. :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, szerokie plany u Ciebie godne malarza i uwiecznienia na płótnie :!: Ale wiem, ile pracy wymaga tak duży ogród.
Czy Twój kosaciec żółty jest zwykłym gatunkiem? Na zdjęciu liście wyglądają na złociste.
Czy przezimował u Ciebie sadziec 'Chocolate'? U mnie niestety nie odbił po zimie :(
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Kontakt:

Post »

Ależ u Ciebie pięknie :) Za nic byś mnie stamtąd nie wygoniła :P
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Izo ,
Wydaje mi się, że droga do domu powinna być wygodna.
Miejsce powinno być przyjazne, otwarte i zapraszające.
U mnie takie nie było.
Dom był zamaskowany pergolą, magnolią i innymi zimozielonymi.
Po otworzeniu przestrzeni i po przebudowie wejścia do domu musiały nastąpić zmiany.
Wejście już nie jest na wprost bramy tylko lekko z boku, to wymusza drogę w kształcie łagodnego S

Izo Twój ogród pięknieje z roku na rok!
Podziwiam wszystkie pokazane miejsca.
Niestety w moim ogrodzie wielkie spustoszenie zrobiły wiosenne przymrozki
4.05.2011 odnotowałam ? 5 stopni one osłabiły niektóre rośliny.
W tym roku zima dokonała ostrej selekcji.
Bardzo żałuję, że nie mam już winobluszczu trójklapowego który osłaniał większą część garażu.
Bardzo żałuję sumaka strzępolistnego, był ślicznym małym drzewkiem.
Na forum dowiedziałam się, że one są krótkowieczne, żyją do 20 lat.
Mój miał około 10 lat i musiał akurat teraz nie obudzić się do życia.
Przy kracie był posadzony perukowiec którego przycinałam by czerwone ?pędzelki ? wychodziły pomiędzy kratkami.
Zależało mi na zamaskowaniu ściany i właśnie ta część od strony ściany uległa przemrożeniu, druga część żyje.
Zmarzła mi irga przy oczku i przy tarasie,wszystkie róże, duży złoty bukszpan przycinany w kształcie kuli ?.ech
Zastoina mrozowa, ziemie bielicowe, bliskość nieużytków i bliskość lasu to trudne warunki dla wybranych przeze mnie roślin.
Przychodzą dni kiedy zniechęcona jestem do działań w ogrodzie.
Nie robię zdjęć.
Nie założę w tym roku nowego wątku, nie będę pokazywać tak niekorzystnych zmian.
Poczekam do przyszłego roku.

Izo życzę Tobie nieustającej mocy twórczej.
Rabata którą tworzysz przed żółtą sosną nada ogrodowi tajemniczości.
Czekam na realizację Twojego wspaniałego planu.
Elżbieta
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Izo, bardzo podziwiam twoje zaangażowanie w tak duży ogród ;:63 Pomysły na nowe rabaty i nasadzenia kiedy ma się już i tak tyle wspaniałych roślin. Hehehe mam wrażenie, że to się nigdy nie kończy. U mnie wypadło kilka roślin, włącznie z krzewami. I co za tym idzie trzeba wsadzać nowe , bo dziury paskudne się porobiły. Musze dokładnie prześledzić twoje fotki, może coś mnie zainspiruje ;:108
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

No tak, Twoja fotergilla to jest prawdziwy krzew, moja przy niej wygląda jak miniaturka. Pięknie wygląda, gdy kwitnie! :)
I jeszcze magnolie mnie zauroczyły, jakoś sama nie mam do nich szczęścia. Albo chorują, albo nie kwitną. Ale może za bardzo niecierpliwa jestem, bo ogród ma dopiero trzeci sezon... :wink:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Izo przepraszam że w Twoim wątku ale mam nadzieję że dołączysz się do apelu skierowanego do kajpej
Kajpej - Otwórz proszę wątek, Twój ogród jest tak piękny że nawet mimo strat z pewnością zachwyca. Każdy w tym roku poniósł straty ogromne, brak śniegu zniszczył cebulowe szafirki, krokusy czosnki i wiele innych. Mnie też zmarzły wrzosy, azalie, rh, trawy, budleje, trytomy, złotokap, złotlin, wisteria, masa clematisów, petunie a nawet jałowiec płożący. Mimo to walczę i nie poddaję się. Cieszę się tymi roślinami co są i w miarę możliwości uzupełniam straty choć w moim młodym ogrodzie to nie jest łatwe.
Kajpej, link do zdjęć z Twojego ogródka mam w ulubionych i często tam zaglądam, ale brak nowych zdjęć jest smutny. Osoby zaczynające tak jak ja potrzebują takich wzorców bo stąd czerpią inspiracje. To jak Ty radzisz sobie w tej trudnej sytuacji też może być pomocna dla świeżych ogrodników, którzy łatwiej się mogą zniechęcić. Proszę jeszcze raz, otwórz jednak swój wątek i dziel się swoimi doświadczeniami.
Iza też poniosła wiele strat, przez moment miała zalany i zamarznięty spory obszar a jak pięknie się z tym uporała. Ten ogród też uwielbiam, to też ogromna inspiracja i motywacja do dalszego wysiłku. ;:167
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Położyć się na tej leżance na twoim tarasie, ogarnąć wzrokiem twój ogród, wciągnąć w nozdrza powietrze płynące z przeciwległego lasku i .... umrzeć :) Boski widok!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Widok z tarasu masz imponujący. Można patrzeć i patrzeć....
Podglądam ogrody i najczęściej widzę, że koło tarasów są jednak jakieś krzewy i kwiaty. Mój M upiera się, że wokół tarasu ma być pusta przestrzeń i nic ma nie rosnąć. Ja oczywiście wbrew jemu posadziłam z jednej strony okna Gdzie kiedyś będzie taras (teraz jest "klepisko z mleczami i perzem) pięciorniki, krokusy (nie wyszły) i świerki coniki. Latem dojdą tam donice z pelargoniami.
Moja wątpliwośc jest właśnie z tym obsadzaniem tarasów: sadzić coś przy tarasie czy nie?
Jak daleko od tarasu można posadzić jakieś drzewo, żeby nie zasłonić sobie widoku? Nie mam ograniczeń co do odległości, bo do końca działki od tarasu mam 80m.
Czy przy tarasie lepiej drzewo, żeby dawało cień czy prościej parasol kupić? Mam słońce na tarasie od 12 do zachodu słońca. No i jakie płytki jasne czy ciemniejsze na taras?
Jejku, ale Cię męczę pytaniami...
Awatar użytkownika
Bursztynowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2012, o 01:50

Post »

Tamaryszku, chciałabym się przywitać i od progu pochwalić Twój ogród - jest wspaniały i pełen inspiracji ;:138 Wpisuję się ku pamięci i póki córcia śpi lecę studiować wcześniejsze części.
Pozdrawiam, Ania
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izo znowu spędziłam u Ciebie fantastyczny czas. Oglądając zdjęcia, siedząc na tarasie i patrząc na żółtą sosnę.... piękna perspektywa z tarasu. Wzrok naturalnie biegnie w kierunku sosny.... I ten las w tle stanowi wspanieałe plecy. Widok, przy którym się po prostu relaksuje i uspokaja. Zadumałam się nad nową rabatą. Trudne zadanie, żeby nie przytłoczyć tego pięknego widoku z tarasu, żeby go tylko uatrakcyjnić a nie zabałaganić. Ale Ty jesteś mistrzynią w planowaniu - i to mądrym planowaniu, dlatego na pewno efekt będzie wspaniały. Zawsze podziwałam Twój rozsądek w planowaniu rabat. Mnie tego brakuje. Najczęściej robię wszystko pod wpływem chwili, a potem kombinuję jak to zmienić. Na pewno będę Ci kibicowac. ;:108 przy tworzeniu tej rabaty. Twoja forthergilla już jest pięknym krzaczkiem. Ja też mam ją u siebie i ilekroć na nia patrzę to myślę o Tobie, bo to pod wpływem Twojego wątku ją kupiłam. I bardzo się cieszę ;:180
Izo pozwolisz, że ja również w Twoim wątku zwrócę się do Eli -Kajpei?
Elu Twój ogród był dla mnie jedym z pierwszych, które poznałam. I uważam go za jeden z najpiękniejszych jaki kiedykolwiek widziałam. Twoje zdjęcia, Twoje aranżacje roślin i ich komponowanie są dla mnie doskonałe. Pamiętam jak kiedyś oprowadzałaś nas wirtualnie po swoim ogrodzie.... Przeszłam tę trasę wiele razy zamykając oczy i wyobrażając sobie rzeczywistość. Potrafisz fantastycznie oszukiwać i modelować przestrzeń za pomocą roślin. Dokładnie pamiętam jak zmieniałaś rabatę przy oczku, jak przesadzałaś magnolię... A Twoje oczko jest dla mnie po prostu ideałem (a nie znoszę prostokątnych figur, a tym bardziej oczek....), pomost jest niedoścignionym marzeniem. Elu, jeśli nawet wypadły Ci rośliny to przy Twoim talencie do modelowania przestrzeni sprawisz, że teraz będzie jeszcze lepiej. Ja również bardzo serdecznie Cię namawiam do ponownego otworzenia watku ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu nie powiem Ci z pewnością nic nowego, twierdząc, że Twój ogród jest cudny. ;:138
Tulipany kwitły zjawiskowo u Ciebie, jakby sobie nic nie robiły z tej dziwnej bezśnieżnej zimy.
Fotergilla jest już pięknym okazały krzewem, moja choć to jeszcze trzy letni maluszek także nie najgorzej rośnie, najważniejsze, że nie wymarza.
Magnolia także kwitła Ci wspaniale, na mojej pąki kwiatowe niestety pomarzły, no i ten piękny strumyk, którym się zawsze zachwycam, a w moim oczku wodnym zginęły rośliny i nie wyrosły po zimie. :)
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Byłam już u Ciebie ale jakoś chyba się nie wpisałam,nie miałam odwagi?Bo zachwycił mnie tak mocno, że ukradłam parę zdjęć po kryjomu aby potem sobie po cichu na komputerze odpalać.mam nadzieję ,że mi to wybaczysz,ale to z zazdrości i nie mogłam się oprzeć ;:196
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Dołączam się do prośby, by Ela założyła jednak nowy wątek. Chyba właśnie to jest fajne na tym forum, że nie tylko dzielimy się sukcesami, ale i porażkami i wzajemnie się wspieramy w tych naszych - większych czy mnmiejszych - poczynaniach ogrodniczych.

Też jestem ciekawa nowej rabatki :D

Izo, ptałaś mnie o kalinę, a ja ci zapomniałam odpowiedzieć. Zauważyłam, że jej kwitnienie zależy od cięcia po poprzednim kwitnieniu. Jak za bardzo ciachnę, to kwitnienie mniejsze. Co drugi, trzeci rok więc ciacham trochę więcej, żeby utrzymać zwarty i kulisty pokrój krzewu. A tak - będę się starała ciąć delikatnie - kosmetycznie, żeby nacieszyć się kwiatami
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”