pomidory. pomocy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
rudzilka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2012, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

pomidory. pomocy

Post »

pomidory posiane 28 marca. odmiany malinowy typu bawole serce i koktajlowy garden perle. z początku rosły w 2 pojemnikach to chyba istotne w jakejs ziemi pewnie niezbyt odpowiedniej bo z biedronki albo pisalo ze do kwiatów albo ze uniwersalna. w każdym badź razie rosły wydaje mi się bardzo dobrze. potem popikowałam je eo wiekszych skrzynek i jak zabrakło mi miejsca to do doniczek- ale już niemialam akurattyle tamtej ziemi to zmieszałam tak 1 czesc kupionej do 3czesci ziemi z ogródka albo ewentualnych kretowisk. nasypałam po troszke maczki rogowej bo podejrzewam że ta moja ziemia nic w sobie niema zeby one rosły. gdzies tak od maja moze ostatni tydzien kwietnia były na tak zwanym ganku. drzwi zamkniete na noc, tylko w dzien otwarte (wmiare dobrze im tam było) tylko ze bylo tam male okienko tylko i wydawalo mi sie ze maja malo swiatla i cos nie rosna. Poczułam sie jak MacGyver i postanowilam zrobic taka jakby szklarnie. 4 pojedyncze (stare wąskie) okna i jedno duże (z kilku jakby) na dach, poskręcałam wkrętami i bylo. stoi na betonie obok grzadek przy wyjsciu z ganku. tak z 2 tyg tem wystawilam je do szklarni (bylo fajnie cieplutko wiec myslalam ze nic im sie ie stanie) i nie stalo. zaczelo sie stopniowo ochladzac ale myslalam ze to dobrze bo sie zahartuja pomalu. i w sumie to nic im nie bylo. powoli rosly- ale moze ja za czesto sprawdzalam i do tego o ta ziemie chodzi. az tu wychodze dzisiaj rano i patrze takie nijakie, fakt faktem nie zmarzły (bo tej nocy bylo u mnie najzimniej-fasolka mi zciemniala i 2 testowe pomidory w gruncie zdechly bo zapomnialam na smierc je zakryc wieczorem) ale jak zobaczylam zdjęcia innych na forum to sie przeraziłam. dodam ze mam 19 lat, po raz 1 podchodze do pomidorów i w ogóle powazniej do ogródka. zdjęcia być może źle oddają faktyczny wyglad ale jak tylko otworze szklarnie jak wyjdzie slonce to dodam lepsze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Re: pomidory. pomocy

Post »

Cześć,
Nie jestem ekspertem a raczej też żółtodziobem w tej dziedzinie ale jakoś dziwnie powyciągane są liście tych pomidorów do góry czy przypadkiem nie są przenawożone? a może też niska temperatura im trochę zaszkodziła jeżeli były mało hartowane. Może jakiś ekspert udzieli lepszej opinii..?? :arrow:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja bardzo proszę o trochę szacunku dla czytających i większą dbałość o poprawną pisownię.
Trudno zrozumieć tekst z tyloma błędami.
rudzilka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

one tak sie skladały jak zimno w nocy sie robiło ale jak sie ciepło w dzien robiło to rozkładały sie z powrotem. i tak ladne pare razy i nic im chyba nie bylo przez to

-- 17 maja 2012, o 12:29 --
Comcia pisze:A ja bardzo proszę o trochę szacunku dla czytających i większą dbałość o poprawną pisownię.
Trudno zrozumieć tekst z tyloma błędami.

Bardzo przepraszam. Postaram się pisać poprawniej.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Podobno nowych amatorów ogrodnictwa nie należy stresować ale powiem, że czarno to widzę, jeśli Twoje pomidory wyglądają tak w czasie ,kiedy powinny być sadzone do ziemi. One są zagłodzone a i za ciepło pewno tez nie mają. Natychmiast powinny byc podlane jakimś nawozem w płynie wieloskładnikowym i trzymane w cieple
one tak sie skladały jak zimno w nocy sie robiło ale jak sie ciepło w dzien robiło to rozkładały sie z powrotem
Tak reaguje większość roślin ale nie na temperaturę ale w związku z porą nocną
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję.
Faktycznie, Twoje pomidorki urodą nie grzeszą, ale powinny się pozbierać, tym bardziej że na zdjęciach widać jeszcze liścienie.
To oznacza że są za płytko posadzone.
Mączka kostna bardzo powoli się rozkłada, pomidorom nic po niej.

P.S. Widzę że forumowicz pisze o zagłodzeniu.
Mączki na pewno nie przyswoiły.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Co im z mączki Mariolu jak pozostałych składników brak. No i do tego temperatura.
A jak już słyszę o ziemi z kretowisk to moczu nie mogę utrzymać ze śmiechu.
rudzilka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

[quote="forumowicz"]Podobno nowych amatorów ogrodnictwa nie należy stresować ale powiem, że czarno to widzę, jeśli Twoje pomidory wyglądają tak w czasie ,kiedy powinny być sadzone do ziemi. One są zagłodzone a i za ciepło pewno też nie mają. Natychmiast powinny być podlane jakimś nawozem w płynie wieloskładnikowym i trzymane w cieple

Tak też zrobię, mam nadzieje że, to pomoże. Mogłabym prosić o jakiś przykład tego nawozu w płynie?? Znając moje szczęście sama wynajdę coś co dobije te biedne pomidory. ;:124 ;:124
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rudzilka, forumowicz polecał na forum kilka nawozów, m.in. Bioflorin, który mogę Ci polecić, bo sama stosuję http://www.tropical.com.pl/bioflorin,d202,0,pl.html
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No i dobrze cantati,że to Ty napisałaś, bo ja już to tyle razy klepałem, że niektórzy tu zaczęli mnie podejrzewać o dilerkę .
Smutne to, że tak dużo osób nie czyta materiałów dotyczących konkretnych upraw przed decyzją o hodowli. Dużo tego ?. Ano dużo bo i temat obszerny
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wcięłam się forumowicz ;:168 , bo myślałam, że Cię nie ma, a te pomidorki głodne jak 150...
Rudzilka, mykaj po nawozik :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

heh ale pojechałem z tym że one przenawożone ;:14 ale przynajmniej poruszyłem wątek i koleżanka wie jaki mam problem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”