Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Zawilce wymknięte spod kontroli...... :;230 ......dobre.
Że też u mnie nie chcą się tak wymknąć.
Bo wymknęły się, ale na amen i to nie tylko te.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dołączam się do ogólnego zachwytu nad niezapominajkowymi ramkami ;:138 Nie lubię regularnych form w ogrodzie i żywopłociki wokół rabat mi się niezbyt dobrze kojarzą... ale wystarczy zmienić "materiał" i sprawa wygląda zupełnie inaczej :lol: Świetny pomysł :D
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, niezapominajki zawsze brzydną i chorują u mnie po kwitnieniu (mączniak) więc wywalam je bez sentymentu. To roślina dwuletnia więc nie ma co się z nią pieścić, jak przekwitnie. I tak zdażą się rozsiać i będzie ich jeszcze więcej za rok :)

Grażynko, no naprawdę była jedna mała kępka posadzona 3 lata temu. Teraz mnóstwo kwiatów i nawet w trawnik wlazł zawilec wielkokwiatowy :roll: Natomiast wymknęły się na amen zawilce japońskie odmianowe :(
Zawilce rosnące na cienistej rabacie
Obrazek

Aniu, ja lubię różnorodność więc i geometria znalazła zastosowanie w moim ogrodzie :lol:
A kombinuję z takich materiałów/roślin, jakie mam pod ręką. Zanim ukorzenią się bukszpany, za obwódki będą robić szybkorosnące rośliny :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Wiosenne zawilce przezimowały za to jesienne wszystkie wymarzły .
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Świetne masz pomysły z tymi obwódkami ;:138 Ja większość moich niezapominajek powyrywałam ..i wyrzuciłam bo inwazyjnie mi się już po całym ogrodzie siać zaczęły):Zawilce pięknie się prezentują.Wiosna w pełni..oby tylko cieplej było;)Pozdrawiam.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Fajnie przemyślany ten krąg. Zawsze będzie w nim coś kwitło. Już nie mogę się doczekać irysów
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, u mnie też pogrom w zawilcach japońskich i ogrodowych. Praktycznie przetrwał tylko gatunek. Dobrze, że chociaż tyle 8-) Tak bardzo cieszyłem się z białego od Ciebie a tu klops :(

Dzięki Reniu :) U mnie pogoda w sam raz; czasem kropi/pada ale nie ma już tych okropnych upałów z początku miesiąca. Ja to lubię ale rśliny się gotowały.
Niezapomnajki się sieją okrutnie - taki ich urok. Za to bardzo łatwo się usuwa nadmiar 8-)

Moniko, chciałem jedną formalistyczną rabatę i jak na razie podoba mi się. Tutaj mogę poszaleć i tworzyć fantazyjne kształty z jednorodnych roślin :) Ale najważniejsze są właśnie irysy i to dla nich tworzyłem tę rabatę. Na najcieplejszych rabatach już kwitną wysokie.

Próbuję nowego serwera. Może łatwiej będzie przesyłać zdjęcia
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku po tej zimie rzeczywiście pogrom
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku, przyłączę się do zachwytów nad Twoją obwódką utworzoną z niezapominajek. Cudowny widoczek!
U mnie w tym roku mało kwitnie tych kwiatuszków. Jesienią sporo było sieweczek. Ale zima obeszła się z nimi okrutnie.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Podobnie jak Anabanana nie jestem wielbicielem regularnych form, wolę ogródki zaplanowane tak, by wyglądały półdziko, niemniej jednak muszę przyznać, że ten niezapominajkowy krąg naprawdę jest strzałem w dziesiątkę.

Co do barwinka ? może on tylko we Francji taki niełatwy do dostania... Ostatnio widziałem dziko rosnącego podczas spaceru w lesie i aż żałowałem, że nie mam przy sobie łopaty. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

O rany a ja ostatnio namiętnie wyrzucałam barwinka. Posadzenie go na rabatach wyłożonych kamykami okazało się czystą głupotą. Powrastała w niego trawa i w żaden sposób nie było można jej wyrwać.

Jacku to ja z niecierpliwością czekam na pokaz irysów. Moje miniaturki (pumila ) zakwitły po trzech latach więcej niż jednym kwiatem. To mnie zachęciło by w następnym roku dokupić kilka nowych odmian.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 niezapominajkowy krąg wygląda imponująco ;:138
Fajnie, że napisałeś, jak to się tworzy, dziękuję.
Zawilce cudne :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Ciekawy pomysł z tymi kręgami...Błękitna wstęga pieknie wygląda, a myślę,że i irysy będą wyglądać ślicznie.
Uwielbiam zawilce. Mam tylko kępę wielkokwiatowych, może kiedyś osiągnę taki efekt jak u Ciebie. Japońskich u mnie też jakoś nie widać...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, to fakt - roślin sporo nie przeżyło zimy ale wiosna to tak piękny okres, że nic nie jest w stanie popsuć mi radości ogrodowania :wink: Tym bardziej, że sadzę dużo róznorodnych roślin i tak naprawdę straty to tylko mały procent całości moich zasobów. Ja tak na to patrzę.

Halu, nawet gdyby mi zdziesiątkowało niezapominajki, nadal byłoby ich dużo. Choć byłyby dziury z szpalerku niezapominajkowym :) Ale na moim wilgotnym terenie rosną wyjątkowo bujnie. Nadmiar usuwam.

Loki, czasem trzeba poeksperymentować i coś pozmieniać. Półdzikie zakątki trudniej utrzymać niż się wydaje, bo łatwo coś wymyka się spod kontroli, zaczyna dominować, eliminować konkurencję. Mam dzikie knieje z każdej strony za siatką :lol: . W założeniu formalistycznym łatwiej upilnować rośliny i wyłapać harmonię, ukojenie.
Loki, czy Tobie na pewno chodzi o barwinka większego 'Variegata'? Bo ja o nim myślę, a chyba nie takiego widziałeś w lesie :?: :lol:

Moniko, 3 lata to dość długo jak na irysy. Zazwyczaj zakwitają szybciej. Zwłaszcza te mniejsze.
Teraz w praktyce widzę, że cały krąg nie nadaje się pod irysy, bo w cieniu rosną najsłabiej i chorują. Na stanowiskach najbardziej nasłonecznionych przy murach irysy rosną najlepiej. Różnica w kwitnieniu może wynieść nawet 2 tygodnie, bo pierwsze wysokie już kwitną.

HalinaK, zainspirowany pomysłem Grzesia (jego Forum Romanum) zrobiłem podobną rabatę ale kręgi kwiatowe wyszły same - naturalna konsekwencja na zapełnienie rabaty 8-)
Część tych zawilców zagości u Ciebie :)

Izo, japońskie u mnie nie przeżyły (te odmianowe) a zawilce panoszą się jak szalone więc i Ty szybko osiągniesz taki efekt
;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? Jednak mimo wszystko jak się chce, to się da? Kojarzysz pewnie ogródki KaRo czy Kogry ? dla mnie są one ideałem, do którego warto dążyć. :-)

Jeśli chodzi o barwinka ? widziałem barwinka większego (Vinca major). Oczywiście formę dziką, o liściach jednolicie zielonych, a nie variegata (z białymi obwódkami). Ale kwiaty miał równie wielgachne i równie zachwycająco niebieskie.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”