Witam wszystkich,
Mariolu, azalie są wspaniałe, wynagradzają troskę o nie kilkunastokrotnie, w tym roku dosyć długo kwitną, nie ma upałów, co mnie cieszy,
Alu58, ja jestem zadowolona z zastosowanego rozwiązania szkoda, że nie wiedziałam o nim wcześniej, proporcja kwaśnego torfu to jest 8 kg na 1000 l wody przez 6 tygodni, po tym czasie należy torf wyjąć /zaczyna wydzielać niekorzystne związki do wody/ i wykorzystać do roślin kwasolubnych, ewentualnie kurację powtórzyć świeżym torfem. Wyczytałam to na forum w dziale o oczku wodnym.
Dołączam zdjęcie oczka, woda jest tak czysta, że widać kosze w których jest posadzona lilia wodna. Powodzenia.
Olu krzewuszkę białą mam 3 lata, kupiłam na święcie kwiatów w Książu, ale teraz tam nie jeżdżę bo zrobił się z tego bazar. Jednak na zdjęciu jest krzewuszka bladoróżowa, biała będzie kwitła lada moment i wtedy ją pokażę.
Aga fakt, pomarańczowa dech zapiera, ale ma już 10 lat a pozostałe pewnie jakieś 4, do tego 2 walczyłam u nich z mączniakiem, na razie spokój, ale zobaczymy po kwitnieniu i jak się ociepli, niestety chyba takie kupiłam,
Remi, polecam nie będziesz żałował, choć obawijavascript:void(0);am się czy nie zmienią właściciela jak będą ładne,
Misiu, moje wszystkie krzewuszki rosną w pełnym słońcu, ziemia gliniasta nie poprawiana niczym, ja swoim białym i białoróżowym wycinam pędy, które przekwitły na wysokości 10-15 cm, a one już w czasie kwitnienia wypuszczają młode pędy, natomiast mocno różowe oraz takie same ale z ciemnymi liśćmi tnę mniej, w zasadzie wycinam 3-4 najstarsze pędy,
Iza witaj, dzięki.
Halinko, dzięki za życzenia, staram się mieć ładny widok z każdego okna, kwiaty domowe latem też w ogrodzie lub tarasie.
Ayesha,dzięki,
Nowe fotki, lilak Mejera, klematisy, widok na oczko,