Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teraz bardzo się martwię bo jden z liści robi się brązoy i schnie. Co może byc tego przyczyną ? Czytałam wcześniejsze wskazowki. Przeniosłam ją z jednego miejsca w drugie,

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Piuma
50p
50p
Od: 1 lut 2007, o 21:19

Post »

Moja kliwia zrobiła mi psikusa w tym roku i zamiast kwitnąć w kwietniu, zakwitła w lutym. Czy to normalne??
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

To normalne,bo kliwie kwitna właśnie w lutym i czasem w sierpniu-wrześniu. :)
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Moja kwitnie dwa razy w roku luty-wrzesień :)
Ten kwiat po prostu lubi chłód i nie lubi jak się o niego dba za bardzo,trzeba prawie o nim zapomnieć i tylko kiedy kwitnie zabrać do ciepełka i więcej podlewać :D
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

witajcie
chciałam Wam pokazać moją kliwię, którą mam trzeci rok, kwitnie u mnie drugi raz, ale w tym roku zapomniała wypuścić łodygę do kwiatka ;:183 pewnie przez to, że specjalnie to o nią nie dbam, podlewam z góry, gdy ma już ziemię suchą na wiór, nawozu to jej skąpiłam od zawsze ;:171 a w zamian za to w tym roku wypuściła cztery nowe odrosty i tego kwiatka nieśmiało wyłaniającego się na świat ;:198 a i stoi na parapecie okna wychodzącego na wschód

Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

witam!
Moja kliwia obiecałam,że pokażę jak zakwitnie :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kaja245
50p
50p
Od: 23 lut 2008, o 13:58

Post »

Pytanie do Nusii.Moja kliwia jest dokładnie taka sama,tylko że tak pięknie kwitnie raz na kilka lat,a Twoja? Gdzieś wyczytałam,że powinna kwitnąć co roku.Nie wiem dlaczego moja tego nie robi,mimo że zawsze po kwietnieniu obcinam to co pozostaje żeby nie było nasion.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

moja kliwia przypomniała sobie, że do pięknego kwiatostanu należy się też łodyga ;:113
Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Kaja 245-moja kliwia kwitnie 2 razy w roku luty-marzec i sierpień-wrzesień.Latem stoi na balkonie słonecznym (zabudowany balkon)zimą też tam jest bo jest tam zimno,na wiosnę kiedy puszcza pęd kwiatowy zabieram ją do domu.Podlewam regularnie i nawożę,ale zimą o niej zapominam tak jak pisałam wyzej.Nasionka też obrywam,ale łodygę zostawiam obcinam póżniej -to tyle :D
Awatar użytkownika
kaja245
50p
50p
Od: 23 lut 2008, o 13:58

Post »

Robię dokładnie tak samo,tyle że stoi zawsze w tym samym miejscu,a może za mało ja podlewam,ale te rośliny nie potrzebują aż tak dużo wody.Czytałam,że im mniej się podlewa tym lepiej rosną.Widocznie moja jest himeryczna i kwitnie wtedy gdy tego chce.Coś w tym jest,bo dostałam ją od znajomej u ktorej w ogóle nie miała kwiatów.
Awatar użytkownika
Bozena S
50p
50p
Od: 28 paź 2007, o 12:20

Post »

Kupiłam kliwię, która zamierzała dopiero kwitnąć na jednym pędzie. Nie minęły dwa tygodnie, a tu... niespodzianka. Patrzę i co widzę? Coś wysuwa się z tego samego trzonu liści. Dzisiaj wygląda to tak:
Obrazek

Podlewam ciepłą wodą według Waszych wskazówek. Tak bardzo mnie ta moja kliwia cieszy!!! :D
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Bożenko Cieszę się, bo jestem pierwszą osobą ,którą zachwyciła Twoja Kliwia.
Myślę, że zaraz uczyni to wiele osób.
Cudowna i ma tyle kwiatów ! W skrytości też o takiej myślę.Może kiedyś mi się trafi.
Pozdrawiam Cię w słoneczny ranek i gratuluję.
Jagoda :P
Awatar użytkownika
Beata703
500p
500p
Od: 27 mar 2008, o 09:46

Post »

Witam kliwia śliczna też mam nawet dwie, ale moje nie mają tak dużo kwiatów. :D :D Twoja to po prostu cudo :lol: :lol:
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
MamaOli
50p
50p
Od: 4 gru 2007, o 21:30

Post »

Przepiękna kliwia, moja ma dopiero parę listków, nie mogę się doczekać, kiedy tak pięknie zakwitnie. Gratulacje!
Pozdrawiam, Marta.

moje roślinki
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja kliwia właśnie zaczyna kwitnienie :), ale niestety "zapomniała" o łodydze dla kwiatków. Wszystkie schowane są pomiędzy liśćmi. Trochę mnie to zdziwiło, bo w ubiegłym roku na początku czerwca przepięknie zakwitła na długiej łodydze, a teraz jakby w pośpiechu już w kwietniu i bez łodygi. Czy to normalne?? Gdzieś na forum czytałam, że należy podlać kliwię ciepłą wodą, wtedy łodyga urośnie, czy ktoś może wypróbował już ten sposób? A może lepiej nie przeszkadzać roślince i pozwolić jej kwitnąć tak jak "ma na to ochotę"?? ;:113 Chociaż z drugiej strony aż żal patrzeć jak te śliczne delikatne płatki próbują się rozchylić pomiędzy grubymi mięsistymi liśćmi.....
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”