Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

;:oj Krysiu, powojnik powalający. Ja teraz też kupię Atragene i posadzę przy siatce. Pieknie to wygląda ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna obwódka z zawciągu.
Siałaś czy kupowałaś sadzonki?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu - piękne widoki zaserwowałaś! Powojnik podbił me serce już dawno i nie mogę się wręcz doczekać kiedy mój taki będzie. A wiesz, że maleńka sadzonka od Ciebie przeżyła i zakwitła 1 kwiatkiem... :tan Mimo to chętnie bym "zaadoptowała" tę kwitnącą doniczkę :wink:
Liliowca odbierzesz osobiście czy mam Ci wysłać?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

lora masz rację Misiu maj bez zapachu bzów to nie maj... :;230
Na trójkątnej rabacie okolonej Dąbrówka rozłogową rosną liliowce - czyli zgadłaś.
Należy Ci się ;:196

marpaMaryniu Sadziec purpurowy owszem wreszcie wylazł a raczej wystrzelił w ilości 3 sztuk a przecież jesienią kupiłam więcej.
Zanim jednak pojawił się na wierzchu miałąm uzgodnioną wymianę od Jacka P i poprosiłam o sadzonkę bo wiem,że ma.
Wyobraź sobie,że kopiąc obok bo chciałam dosadzić zauważyłam jakies kiełki ale bardzo głęboko.
Nic nie rozumiem - czyzby trafił się złodziej podbierający od dołu :;230
Strasznie głęboko i nie wiem dlaczego ale już nie ruszałam - może na jesień pomyślę.
Twoja przygoda z sąsiadami i Hostą Plantaginea zasmuciła mnie bo była prośba z ich strony, nie odmówiłaś, kupiłaś, przytargałaś i co teraz masz za to ?
Nie wszystkim warto pomagać prawda ?

Ewiczka52 dziękuję za miłe słowa .
Domki lęgowe dla ptaków i karmniki to podstawa ekologicznej walki z robactwem, które niszczy nasze roślinki.
Sikora w jednym dniu może zjeść tyle owadów, ile sama waży, czyli od 15-22 g
U nas gniazdują 2 rodziny Sikorek i 2 Rudzików czyli jabłka powinny być zdrowe ... :;230

takasobie Miłko Pierwiosnki od Ciebie mają zielone listki czyli żyją. Długo je cieniowałam bo sadzone były w te upały.
Swój urok pokażą dopiero w następnym sezonie.

Bożena Śmigielska dziękuję ;:196
W ub tygodniu pokazała się Galtonia od Ciebie - piękne 2 grube kły .
Już nie mogę doczekać się kwitnienia.

Tosia1 dziękuje w imieniu "Frances Rivis"
Czekam aż wreszcie rozchyli te duże środkowe białe prątniczki i wtedy wygląda jak pełny kwiat
- jest wyjątkowo uroczy.
Tosiu po co masz go kupować skoro możesz ode mnie dostać sadzonki do ukorzenienia a w to miejsce kup sobie coś innego - szkoda kasy.On się łatwo ukorzenia.
A może machniom bo Ty tez masz śliczne wczesne powojniczki ?

dawidbanan Dawid - widzę,że mamy podobny gust. Tez go uwielbiam i jak dla mnie to jedna z ładniejszych traw - kwitnie prawie cały sezon.
Siałam kilka lat temu bo tworzyłam nad stawem piaskowo-kamienną plażę z kępkami tej trawy.
U mnie tak szybko sie rozrasta,że co roku większe kępy rozrywam i obsadzam kolejne rabaty bo wyjątkowo dobrze spełniają rolę jako obwódki.

tu.ja witaj zapracowana Kobietko.
Jutro zadzwonię do reumatologa i dam Ci znać jak się sprawy mają
- nie byłam prawie rok w Elblągu u tego specjalisty ale teraz już muszę.
Pierwiosnek Siebolda o białych kwiatach kupiony przez Ciebie w ub roku ślicznie się rozrósł i pokazał swoje koronkowe kwiaty - jest cudny.
Jeszcze raz dziekuje,że pomyślałaś o mnie bedąc na targach ogrodniczych... ;:196

U mnie nadal kwitną Pierwiosnki
Obrazek

Primula sieboldii 'Snowflake' (Pierwiosnek Siebolda)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitł u mnie po raz pierwszy Przetacznik goryczkowy - małe toto ale jak cieszy bo ten kolorek taki niebieściutki az miło patrzeć. Podsypię pu "papu" aby szybciej się rozrósł

Obrazek

Obrazek

Skalnica Arendsa - odmiany "Weisser Zwerg" i "Peter Pan"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dziś tyle moich wiosennych kolorów.
Pozdrawiam i zapraszam.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:D Krysiu, nie ma sprawy. Powiedz jak mam uciąć i wyślę Ci Cecilkę i Pamelę Jacmani. Oba wczesne. Ale ja jestem niecierpliwą osobą i ten Twój, to sobie kupię, żeby na następną wiosnę cieszyć się kwiatami. Szkoda,że w innych kolorach nie ma tego typu powojników. Piękne masz kwiatuchy ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysieńko masz pięknie umajony ogród. Śliczny jest kamienny krąg ze skalnicą w roli głównej a także obwódka z zawciągu. Powoli też zaczynam tworzyć obrzeża z roślin. Jedno zrobiłam z dąbrówki a drugie z pierwiosnków. Co do pozostałych rabat moje koncepcje zmieniają się z tygodnia na tydzień. W końcu jesień mnie zastanie :;230
Czy za Twoim szpalerem z zawciągu rośnie wilczomlecz mirtowy?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dawno nie zaglądałam :oops: Interesuje mnie, w jaki sposób rozmnożyłaś Frances Rivis. Mam kilka Atragene i chętnie bym powiększyła liczbę krzaczków. Powiedz, jak to się robi z sukcesem-bo bez sukcesu już próbowałam :;230
Może się wymienimy sadzonkami? Kwitnie już Maidwell Hall i Violet Pink, reszta to młode rośliny.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zaglądam ;:204 co u Ciebie Krysiu słychać w spr. sadźca...cieszę się że się pokazał ! Mojego w ubiegłym sezonie też było jakby mniej .. a w tym roku jest cały i zdrowy.
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2010, o 14:50

Post »

Krysiu piękny ten Twój powojnik na siatce, mam prawie identyczny tyle,że różowy.
Pierwiosnek biały :shock: cudny.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pomimo iż nie kocham pierwiosnków, Twój Pierwiosnek Siebolda -SNOWDROP- jest uroczy! Podobają mi się również Twoje kępki skalnicy. Kiedyś sama wysiałam i miałam sporą kepę, ale one są wrażliwe na przemoczenie i cała mi zgniła przy późnoletnich ulewach parę lat temu. Potem już nie próbowałam, pomimo jej urody :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Tosia1 dziękuję za ofertę i jak będzie odpowiedni czas to się zgłoszę bo z tej grupy powojników sadzonki można pobierać wcześniej niż od innych z racji tej,że szybciej startują. Ja lubie ukorzeniać bo to wielka frajda.
Faktycznie sporo z nich ma kwiaty w niebieskich odcieniach. Ale są i ciemno fioletowe i takie muszę zdobyć.

hala67 dziękuję Halinko za miłe słowa. Skalnica Arendsa musi byc wyżej u mnie bo ona nie lubi mieć nóg w wodzie .
Faktycznie za Zawciągiem wśród kamieni rośnie kępa Wilczomlecza mirtowatego - piękne sa jego kwiatostany choć i ulistnienie ma też ciekawe.
Ja głównie dla tych grubych liści tak fajnie bo spiranie na pędzie ułożonych z obfitym nalotem woskowym w kolorze jasno-niebiesko-zielonym bo dla mnie to jego największa ozdoba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnich fotkach widać juz zielone nasienniki - ależ tego bedzie ....
Co do roślin na obwódki to trzeba rozsądnie dobierać bo np u mnie Dąbrówka rozłogowa ta najczęściej spotykana odmiana o ciemnych liściach jest wyjątkowo ekspansywna i często muszę odrywać jej pędy aby nie weszła na całą rabatę.
Na innych mam Miodunki, Zawciąg nadmorski i Tolmieę menziesi - tam spokojnie

ewamaj66 Ewciu propozycja wymiany sadzonek do ukorzenienia nie do odrzucenia więc bedziemy w kontakcie.
A teraz poczytaj o rozmnażaniu powojników z sadzonek i jak przyjdzie czas będziemy działać
Powojniki - ukorzenianie, rozmnażanie
Ja dokładnie wszystko wytłumaczę słownie i na fotkach jak przyjdzie czas.
Z tej grupy można szybciej więc pod koniec maja już spróbuję na pędzie jakość i dam znać bo musi być odpowiedni.

marpa Maryniu dziękuję za troskę.
sadziec marzył mi sie od 2 lat i ciekawa jestem czy wart tego co o nim piszą.
Mam na myśli długi czas kwitnienia i wysokość - ponoć trzeba w odpowiednim czasie przyciąc kwiatostany aby przedłużyć kwitnienie - czy to prawda ?

Ayesha Ewciu wstaw zdjęcie swojego powojnika - koniecznie chce go zobaczyć. Ja zbytnio nie przepadałam za pierwiosnkami ale teraz faktycznie jest w czym wybierać. Pierwiosnek Siebolda różowo kwitnący jak dla mnie najlepszy i mam go bardzo dużo ale do towarzystwa kupiona odmiana "SNOWDROP"
Jeśli chcesz to przy jakiejś kolejnej naszej wymianie uszczknę cosik z niego dla Ciebie.

takasobie cieszę się, że ten biały Pierwiosnek tak trafił Ci do serduszka - mus zbierać nasionka i szybko rozmnażać
... :;230
Skalnica Andersa dla mnie jest ozdoba przez cały sezon. Mam kilka kęp nad stawem bo przecież gdzieś musi siedzieć moje "żabie towarzystwo " . Przez kolejne 2 lata w jednej z nich rodzina jaszczurek miała swój dom czyli mus je mieć. Przed nasadzeniem usypałam małą górkę.
Informacje podają,że to roślina do cienia a u mnie sa na pełnym słońcu te z nad stawu.
Czyli co ??? ......... to nasze specjalne pudełko znów trafi do Ciebie bo na sadzonki Skalnicy akurat :;230
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Krysiu, wszystko ci pięknie kwitnie w ogrodzie.
Twoja skalnica arendsa bardzo obficie kwitnie, moją dopiero posadziłam i ma kilka marnych kwiatków pokładających się na cienkich łodyżkach. Dzisiaj ją jeszcze deszcz z gradem sponiewierał.
Moje sikorki też już mają maluchy :heja
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ten wątek czytałam, ale jakoś w praktyce sadzonkowanie mi nie wychodzi :evil: Ale nie zamierzam przestać próbować :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tak Krysiu! Pudełeczko jeszcze nie raz powędruje przez Polskę :-) Cieszę sie bardzo, bo dobrze nam idzie z wymianą. Jak wsadzałam dalie do gruntu, przy kilku z nich ciepło o Tobie pomyślałam ;:196
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Krysiu - sadziec to ładna roślina , kwitnie całe lato ale ja jej nie przycinałam nigdy więc nie odpowiem. Jakoś się nim nie zajmuję specjalnie , rośnie u mnie przy płocie i często jest poza moim wzrokiem i zainteresowaniem . Przy takiej ilości roślin ... doglądam i oglądam inne dla mnie wartościowsze ;:173 ..chyba,że szukam obiektu do ;:177 :;230
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”