Rabatki Konstantego część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 5

Post »

Ewuś ...tak sobie myślę ...ile Ty masz miejsca , że wiecznie dokupujesz jakieś roślinki . Toż Podwórkowy jak nic zarośnie , zmieniając się w busz ;:108 .
Francesca przepiękna ...który rok u Ciebie ...a pamięć masz dobrą , że i u mnie ta primula zagościła z Targów .
Powiedz , proszę , czy używasz stewii i w jaki sposób ?
Ciebie był grad :shock: ...bo u mnie fajnie , spokojnie padał rzęsisty deszcz ...a wcześniej był okropny wiatr ...niczym pi ....jak w kieleckiem . Nakryłam ceramiczną donicą obuwika i schowałam tarasowce pod dach .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witam w chłodny(5 stopni) poranek,na bank jeszcze solidnie popada jak zwykle w czasie procesji św.Stanisława ...
Zawilec pełny od Zyty,dalej hosty-już się rozwinęły i to bardzo szybko-Pochlapana Mlekiem,Złożone do Modlitwy Dłonie i razem:Pochlapana Mlekiem,Choinka Bożonarodzeniowa i miniaturowa Mysie Uszy-wszystkie z ubiegłorocznych i sprzed dwu lat Targów na Klimeckiego od jednego dostawcy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Efko-staram się dobierać rośliny do głębokiego cienia,do cienia i do półcienia-takie warunki!Tylko pod murkiem dzięki przycięciu niższych gałęzi wysokich drzew na sąsiedniej posesji rano jest nieco światła od wschodu ,tam w rogu jest skalniak po którego stopniach nauczyły się chodzić oba koty i duży pies sąsiadów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatrice-mimo skromnie śnieżnej,a mroźnej zimy przetrwały mi zadołowane w Rabatkach co najmniej trzy sądząc po kolorze kwiatów truskawki pnące Pink Panda,wrócą na słoneczne południowo wschodnie stanowisko za oknem,ale jeszcze troszkę,remont ledwie się zaczął-pomalowany przedpokój i łazienka oraz większość stolarki,do kuchni dojdzie gdzieś po Zimnej Zośce,naturalnie najpierw ściany,potem płotek zaokienny,a jeszcze parkiety!
Jagodko-pierwiosnek Franceska dostałam 2 listopada ubiegłego roku.Ogródek jest niewielki,część pierwiosnków jest koło małego skalniaka,reszta na obwódkach grządek,mogę ich jeszcze sporo dosadzić.Łyszczaki raczej straciłam.Wszystko przez prawie bezśnieżną zimę i mrozy.Do obsadzenia część stoku skalniaka w cieniu.Miejsce znajdzie się i na hostowisku,niektóre jesienią podzielę i wydam,nowe kupowałam z małych i miniaturowych dobierając bardzo starannie.Daliom chyba będzie ciasnawo,skusiłam się na trzy,a koniecznie chciałam mieć Czarnego Kota prezentowanego przez Olusię w ciągu ostatnich lat,zanim na niego trafiłam kupiłam Arabską Noc...jednym słowem wszystkie mają być ciemno fioletowe ale różne.Wraz z nimi wysadzę lilie orientalne-dwie Muscadet białe nakrapiane.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak , Ewciu...konkretna " Baba " z Ciebie - to i konkretne , przemyślane nasadzenia . Podziwiam Twoją systematyczność i dobór roślin , ja kupuję oczami , a potem zastanawiam się gdzie to upchać , by pasowało .
No , nie powiem o prymulkach- bo te kupuję , gromadząc coraz to inne gatunki i odmiany .
U nas dzisiaj komunia , niby słońce świeci , ale wieje zimny wiatr . Ciężkie , ołowiane chmury snują się po niebie i sądzę ,że po południu popada .
Miłej i słonecznej - mimo wszystko - niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodko-a wiesz,że wprawdzie zimna,ale z przebłyskami słońca ta niedziela.Mżyło dopiero od 18.00,kiedy czekałam na komunikację zastępczą(remont torowiska).W Rynku Głównym kolejny kiermasz.Na stoisku Bolesławca taka umywalka albo i ogrodowy kran za 1500 zł i już tanio m.in.żaby czy gołąbki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tę donicę chcę przewieźć do Podwórkowego,porządnie wymyć mydłem potasowym i zakonserwować drewnochronem-lazurą sosna oregońska,widzę w niej moją daturę

Obrazek

migawka ze skalniaka

Obrazek

czosnki ozdobne nieco poturbowane deszczem

Obrazek

Bożykwiat

Obrazek

zawilec od Zyty

Obrazek

złotlin

Obrazek

Tija-a tak kwitnie mi młoda hoja bella

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jezusicku ...ale Ty to masz zajedwabiście ,że kurde frak masz możliwości z jednego kiermaszu , na drugi .
Lubię czasem coś wyszperać ...ale nijak te folkowe mi nie pasiły by do ogrodu ...ale kamienne , porcelanowe , czy też porcelitowe bez ozdóbek , udziwnień , to tak . Nie wyobrażam sobie kolorowej żaby , ani ptaszka nad moim oczkiem ...tylko jelenia brak i ...rykowisko gotowe . Ale ....co się komu podoba ;:108 .
Ha ! za to taki kran z miską ...super do łazienki w bieli ceramicznej , czy też wykonanej w drewnie .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodko-na targi weszłam jakby przypadkiem,bo udawałam się na giełdę poszukać części do mosiężnego karnisza nad drzwi w kuchni,mam takie naświetle,duży karnisz kompletny nie czyszczony nad okno dostałam niedawno właśnie tam pod Halą.Rzeczywiście udało mi się skompletować i 90 cm mały ,trzeba będzie nad nim popracować.
Wyroby z Bolesławca te tradycyjne białe w granatowe kropki miałam,parę dzbanuszków i miseczek,ostatnio dokupywałam we wzór borówkowy,i takiż podgrzewacz na świeczkę właśnie wczoraj trafiłam.Firma ta się podzieliła po prywatyzacji na kilkanaście konkurujących,wzorów jest więcej i zdobień niestety też.
Zyto-fiolek fioletowy się przyjął i ma nowe liście,pełnik zakwitł,zawilec pełny ma drugi kwiatek,goździki się przyjęły,skalniakowe też,wiciokrzew bujnie ruszył w górę.Na ławce nie bardzo jest czas posiedzieć,ale podstawę pod parasol ogrodowy już mam.Może pod koniec tygodnia będzie czas ją napełnić wodą i osadzić parasol?Ma się ocieplić,ale chyba dopiero po niedzieli w którą jadę na uroczystość I Komunii św.
Ambo-stolik myślę przerobić z dość zrujnowanego,który latami niósł donicę z filodendronem.Chcę górną półkę otoczyć listewkami i dorobić wysokie kółka,najchętniej z odzysku,z dziecięcego wózka.Naturalnie oczyścić i zabezpieczyć lazurą sosna oregońska.Wiem,że brat R. zrobiłby to szybciej i lepiej,ale wtedy stolik przed transportem w plecaku i autobusami musiałabym rozebrać na części,a może być klejony.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś,fajnie masz.Jak ja bym chciała takie targi u nas.Tez pewnie przypadkiem bym zachodziła ;:65 Bolesławiec ten dawny-granatowy w białe kropki odpowiadał mi najbardziej.I za takim chodziłam.Te obecne za bardzo...wzorzyste są.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ewo coraz piękniej w Podwórkowym,czy był u Ciebie śnieg rano albo mróz?Czy rośliny nie ucierpiały.A może to tylko w Zakopanem spadł śnieg,podobno w całym kraju przymrozek był w nocy
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko-przez Rynek Główny pieszo najbliżej,a węzeł komunikacyjny mam w III i najgorszym etapie przebudowy przed Euro,co dwa tygodnie zmiana trasy tramwaju,w II etapie do pracy jechałam dowolnym tramwajem,obecnie jest jeden tramwaj wahadłowy(jedzie do centrum,motorniczy przesiada się na drugi koniec pojazdu ,wraca do Bronowic) i od wczoraj jakiś wahadłowy autobus,a dalej wykopy.
Grażyno Kaszubska-było plus 2 (zimno na pewno,Kostek wlazł mi do łóżka,wprawdzie nie pod kołdrę,ale obok),teraz już 11 na plusie,śródmieście jest naszą miejską wyspą ciepła poprzez gęstą zabudowę,zróżnicowanie materiałów-cegła elewacji,kamienny bruk ulic lub asfalt,chodniki z kostki ze sztucznego kamienia lub mieszanki betonowej itp,no i wisi czapa smogu nad tą niecką wiślaną przez co trochę tłumi.Słońce w przebłyskach,kłąb chmur gęsty.Kolorystyka chmur zróżnicowana- są bure w odcieniach,są białawe takie jakby lekko zakurzone.W Podwórkowym będę po południu.U Olgi(Ogród Azy) pewnie śnieg w ogrodzie,na pewno na Kasprowym.Amba pali w kominku,Fidel w dosycie.Ciepło ma wrócić końcem tygodnia.
Zaczynam zbierać fusy z kawy w Effkowym Polu wyczytałam,że są dobrym nawozem.
Evluk-hoja australis ruszyła ,ma dwa nowe liście.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Od lat wyrzucam fusy pod roślinki,popiół z kominka oraz fusy z herbaty liściastej.Pogoda w tej chwili piękna,widoczność Helu rewelacyjna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Ewa pewnie się cieszysz z kwiatuszków na belli , to jedne z tych które mi się bardzo podobają wyglądają jak oczka w pierścionku . Masz belle serduszkową australis i co jeszcze ? Ewcia czyżbyś zahoyowała ;:oj
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tija- zakwitnięcie belli bardzo mnie ucieszyło,są dwa kwiatostany,drugi dopiero się rozwija.Mam także australis,vayetti,carnosa,multiflora,linearis i malutką serduszkową.Jest to hoyoza w stopniu lekkim :lol:
Grażyno Kaszubska-tylko pozazdrościć widoku!
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ostatnio moja mama i siostra zachwycają się złotolinem ;) Czy można go ukorzenić z gałązki :?:
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Prześliczny ten pierwiosnek Francesca.
Zamawiam sobie zdjęcie dojrzałego osobnika :)
Ooo, hojoza się rozwija ;)
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Ewcia fakt to początek hoyozy , jesteś na dobrej drodze :;230
Donica super ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”