Zresztą w ogrodzie mam szczepioną na pniu Repens pendula to kijek od niej (też wierzbowy) zrobił się w tym roku kudłaty od listków ze aż szkoda obrywać.
Pozdrawiam Joanna

Domyślam się, ze mówisz o wierzbie białej zwanej wierzbą płaczącą. Ja kupiłam drzewko trzy lata temu i miało ok 1,3 m wysokości.Obecnie ma ok. 3,5-4 m-"na oko".Ja swoją kształtowałam tak, że po posadzeniu przewodnik przymocowałam do palika, tak aby się nie wyginał i cały czas był skierowany do góry.Drzewko miało kilka gałązek, które lekko przycięłam na końcach. Przez cały rok z pnia usuwałam wszystkie pączki, które chciały rosnąć w gałązkę poniżej tych właściwych.Na wiosnę odcięłam kilka gałązek najniżej położonych na pniu- i nadal pilnowałam, aby przewodnik był przymocowany do palika.tak postępowałam do obecnej wiosny, w efekcie uzyskałam drzewo z konarami na wysokości ok. 2 m nad ziemią.Teraz już przestałam ją kształtować.marek pisze:proszę o poradę- jak ciąć nowo posadzone drzewko wierzbę płaczącą która ma bardzo dużo odrastających gałązek na głównym pniu( są trzy główne pnie wyrastające z korzenia z dużą ilością krótszych i dłuższych gałązek )Posadzone były w 2005 roku i zauważyłem że mimo dużych mrozów przyjęła się
Witaj, czy chodzi Ci o http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 57&nazwy=1amba19 pisze:Mam 5-cio letnią wierzbę płaczącą, niską szczepioną. Jak postępować żeby miała wiosną dużo baziek? W ubiegłym roku Wycięłam wszystkie stare gałęzie. Wierzba pięknie odbiła, gałęzie sięgają do ziemi, ale baziek jest niewiele (chociaż więcej niż w zeszłym roku), Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć w tej kwestii
Znalazłam takie informacje dotyczące terminów cięcialebiodka pisze:Witam. Dzisiaj już dziewiąty... czy nadal mogę ciąć??? Wierzba szczepiona na pniu, mała jeszcze ;:67 i chudziutka.
Nie widzę w kalendarzu odpowiedniej pory na ten zabieg ale chyba lepiej późno niż wcale?
p.s.-dlaczego sekator jest jak magnes???!!! Mam watpliwości czy cięcie będzie odpowiednie zanim go wezmę do ręki.. później czas przestaje istnieć i nie potrafię się zatrzymać!Może cięcia nie są doskonałe ani czasam nawet dobre, ale zawsze widzę pozytywne skutki tych zabiegów (to chyba ten szeroko pojęty optymizm!)hihi