preparat do zakwaszania ziemi-czy warto kupić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: preparat do zakwaszania ziemi-czy warto kupić?

Post »

Nie unoszę się, tylko razi mnie po oczach jak ktoś pisze takie bzdury - w porównaniu do Ciebie nie ubliżam Ci. Co do wiedzy to i posiadam praktyczną, więc śmiało moge dyskutować bo jak na razie widzę że nie wiesz o czym piszesz.

I tu kolejny raz kłania się Twoja wiedza, producent przy produkcji podłoża wydobywa najczęściej torf wysoki czyli mech sfangowany...zgadnij ile lat on się tworzył?
Wiesz kiedyś się wszystko skończy tak jak złoża ropy, węgla, fosforytów itp Ale to nie o to chodzi, producenci ułatwiają Ci życie produkując odpowiedni podłoże aby Twojej roślinie zapewnić byt. Wyobraź sobie że nie wszyscy mają lekko, przepuszczalną z właściwościami hydro i higroskopijnym gleby. Rośliny potrzebują odpowiedniego pH, ponieważ bez niego korzenie rośliny nie będą potrafiły pobrać składnika.
Najlepiej zamknąć się w domu, wyłączyć prąd, wykopać studnie i zbierać deszczówke.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak wiem jaki fort się wykopuje ,bo nie raz miałem okazję być na miejscu i rozmawiać z osobami z tym przemysłem związanym :) i co się z nim potem dzieje zanim trafi do Twoich rączek.

,,Ale to nie o to chodzi, producenci ułatwiają Ci życie produkując odpowiedni podłoże aby Twojej roślinie zapewnić byt. '' :;230 dobry kawał na koniec dnia.

Wyobraź sobie że nie wszyscy mają lekko, przepuszczalną z właściwościami hydro i higroskopijnym gleby. Rośliny potrzebują odpowiedniego pH, ponieważ bez niego korzenie rośliny nie będą potrafiły pobrać składnika.
Najlepiej zamknąć się w domu, wyłączyć prąd, wykopać studnie i zbierać deszczówke.

Twój wybór ,ja mam ciekawsze rzeczy :) życzę powodzenia.

Z niektórymi nie warto dyskutować,tylko darmo czas tracić.Ciao. :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Obecnie lepszą alternatywą wobec torfu jest włókno kokosowe.Wolniej się rozkłada,chłonie więcej wilgoci i robi to w przeciwieństwie do torfu nawet po całkowitym przesuszeniu a co najważniejsze jest materiałem odnawialnym więc jego kupowanie nie wiążę się z bardzo poważną degradacją środowiska jak w przypadku torfu.Moim zdaniem poza nielicznymi wyjątkami to bardzo źle gdy podłoże bazuje na torfie i nie mam tu na myśli względów ekologicznych ale właściwości takiego podłoża,które z czasem gdy ulega degradacji ma duże problemy np z chłonięciem wody. Według mnie udział torfu(lepiej włókna kokosowego) poza nielicznymi wyjątkami jak np borówki nie powinien być większy niż 20-30%.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robert grubo ale dobrze pojechałeś.Kolega też sie do tego przekona z czasem.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”