Nawożenie roślin balkonowych,jednorocznych, podpędzanie i inne dyskusje

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nawożenie roślin balkonowych,jednorocznych, podpędzanie i inne dyskusje

Post »

Witajcie
Sporo piszecie o swoich kwiatkach, o ich pielęgnacji. A mnie nurtuje jedna sprawa, jak często nawozicie i czym kwiaty wysadzone do donic i gruntu. Myślałam,że raz w tygodniu podlanie nawozem to wystarcza kwiatom aby ładnie rosnąć i szybko zakwitnąć.
I jeszcze jedno na czym polega podpędzanie roślin- kwiatów?
Proszę o wypowiedzi :)
Pozdrawiam Dana :)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podpędzanie, nawożenie

Post »

Podpędzanie polega na tym, że jak np. bulwy dalii czy cann sadzić powinno się pod koniec kwietnia i w maju, to rośliny wsadza się do donic w marcu i trzyma w domu, a w maju wynosi do ogrodu, i rośliny są już duże :wink:
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. A co z nawożeniem, jak często?
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Niektórzy podlewają nawozem do obfitszego kwitnienia co 2 dni, ja podlewam nawozem co 4 dni :wink:
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Ja z kolei robię następująco:

- datury, surfinie i kobee pnące podlewam co 2 dni połową dawki nawozu, z tym że datury nawozem uniwersalnym ze sporą ilością azotu, surfinie i kobee nawozem do surfiń lub innym o małej ilości azotu,
- pozostałe (czyli gazanie, pelargonie, begonie bulwiaste, ketmie południową, osteospermum, dimorfoteki, petunie, wenidium, tytoń ozdobny, arctotis, przypołudniki) dwa razy w tygodniu połową dawki.
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

ja swoje balkonowe nawoże według zaleceń na opakowaniu butelki
natomiast kwiaty i warzywa w gruncie co 2 tygodnie gnojówką z pokrzyw :)
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

No to ja używam nawozu kwiatkom tak, rozcieńczam również wg zaleceń na butelce a podlewam 2x w tygodniu.
A jak na razie z wlasnego chowu to kwiatki mają tylko lobelki, a pelasie nawet pączków nie mają.
aneczka200
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2012, o 12:33

Nawożenie

Post »

Chciałabym nawieźć mieczyki, piwonie, dalie, kanny i lilie czy do nich wszystkich mozna zastosowac nawoz do kwitnacych czy lepiej do cebulowych... hmm a moze jakas uniwersalna gnojóweczke sporzadzic z pokrzyw? Doradzcie ;) ;:196
aneczka200
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2012, o 12:33

Re: Nawożenie

Post »

Obłożyłam kompostem ;) Myśle ze im wystarczy
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Pozwolisz, że podczepię się pod twój wątek - ja swoje mieczyki, kanny i liliowce wysadziłam na oborniku kurzym - porobiłam dołki, dałam "łyżeczkę obornika" :) przysypałam ziemią i na to wysadziłam cebulkę, trochę experymentów nie zaszkodzi - czy ktoś wysadzał w ten sposób?

Inne mieczyki wysadziłam do ziemi wymieszanej z nawozem do kwiatów cebulowych (został mi z jesieni), troszkę podlałam przysypałam niewielką warstwą ziemi i na to wysadziłam cebulkę.

Jeśli chodzi o gnojówkę z pokrzyw nie każdy ma takie szczęście mieć pokrzywy na działce ;:oj więc wykorzystuję kurzaka - 1/4 wiadra 20l rozcieńczam wodą po 2 tygodniach odstania po szklance tego magicznego roztworu ;:oj wlewam do konewki, jeszcze raz rozcieńczam wodą i tym podlewam raz w tygodniu praktycznie wszystko róże, byliny, iglaki, powojniki i kwiaty jednoroczne.

Na całym ROD unosi się zapach obornika - ba prawie jak na wsi, co najlepsze ja dopiero się rozkręcam a sąsiedzi nie żałują - ładują obornik łopatkami ehh jak im nie popali ;:202
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Terminarz wysiewu nasion 2014r. cz.5

Post »

Hem mam pytanie trochę z innej beczki. Mój znajomy na działce zastosował obornik granulowany jako nawóz i mówił że zmienił smak warzyw i owoców? Czy to prawda? Macie jakieś doświadczenia w tej materii?

Chcę zasilić ogródek kwasami humusowymi ale nie wiem czy to nie jest przereklamowane. Zastanawiam się też nad obornikiem granulowanym na trawnik może na warzywnik.

W co warto zainwestować w kwasy humusowe czy obornik granulowany?
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Nic podobnego. Nie zmienia smaku warzyw, a wręcz poprawia ;:108 . A jakie piękne, duże dynie mi na tym oborniku wyrosły ;:215
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Ja poszedłem w kierunku kwasów humusowych i nie żałuję.To był krok w dobrym kierunku,nie rozczarowałem się.Widzę pozytywne rezultaty. ;:108
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Sukulentowy
200p
200p
Od: 7 wrz 2016, o 22:31

Wybór nawozu do petuni i surfinj

Post »

Ostatnimi czasy kiedy uzbroilem swój balkon w skrzynki petuni i surfini, które wymagają intensywnego nawożenia, nastręczyl mi się pewien problem. Charakterystyka współczesnego rynku jest ogromny wybór sprawiający kłopoty. Trzeba nawozu, lecz mam dylemat który wybrać spośród około 20(tylu się doliczyłem) marek i rodzajów. Główne kryteria, które się rozpatruje to cena (nikt nie chce chyba przepłacać) i jakość (raczej każdy ma ochotę mieć piękne a nie brzydkie rośliny). początkowo ze względu na cenę odpadają wszystkie płynne w butelkach. Butelka za 10zł starczy naokoło 100l. Zostają w takim razie wodorozpuszczalne(proszek do rozpuszczenia w wodzie) gdzie za 10 zł kupi się 250g proszku który starczy na 250l.
Ale nie koniec problemów ponieważ mamy różne marki. Agrecol, floreo, planton i inne. I moim pytaniem jest, czy ma ktoś radę, który lepszy, który lepiej zastosować? I jak wybierać najlepszy nawóz spośród tak ogromnej gamy dostępnych produktów niby do tej samej grupy roślin, ale nieznacznie każdy inny.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Re: Wybór nawozu do petuni i surfinj

Post »

Sukulentowy,
Ja dla moich pokojowych roślin produkuję kompost we własnym zakresie. Zbadany w Stacji Chemiczno-Rolniczej maił bardzo dużo fosforu, potasu, magnezu. Dodaję tylko do niego saletrę amonową. Jak cię to zainteresowało to służę szczegółami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”