Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Wiktor ile lobelli wsadzasz do skrzynki?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to zabrzmiało kusząco Wiktor! Te plamy, kaskady kwiatów - brzmi pięknie - takie barwne plamy... Jak to fajnie, że ludzie chcą tak upiększać domy, kamienice i balkony a nie tylko ogrody czy działeczki - latem w mieście zaczyna byc kolorowo a szare bloki juz nie sa takie szare. :)

Skoro udawały Ci sie tak pięknie lobelie - znaczy, że masz zielona rękę ! :lol: Cudnie! Wiktorze, czy nawoziłeś te lobelie jakimś nawozem?

Wiesz co - mi tez róż moich niecierpków z zeszłego roku się znudził. :wink:
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
VitoPL
100p
100p
Od: 29 wrz 2007, o 12:08

Post »

No to mi się miło zrobiło! :-) Nic nie nawoziłem - same rosły! myślę tylko, że pewnym kluczem do sukcesu mogło być to, że kupiłem sadzonki od kobiety na targu, która najwyraźniej sama je wyhodowała i przy okazji je sprzedawała razem z warzywami. Dlatego możliwe, że sadzonki były zdrowsze od tych, które są sztucznie pędzone, żeby ładnie wyglądały, kiedy je się kupuje.

Do liski: 4-5 sadzonek do metrowej skrzynki z tego co pamiętam;)

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

VitoPL pisze:
Do liski: 4-5 sadzonek do metrowej skrzynki z tego co pamiętam;)
Dziękuję Ci bardzo... to mi zabiłeś ćwieka.

Najpierw się martwiłam, że tak mało mi wzeszło, potem że nie rosną ...a jak mi doniczka z siewkami upadła i musialam przepikować ( po jednej pikowalam! wrrrrr) to okazało się że mam ich w doniczkach 77 i ze 20 już powsadzanych do innych kwiatków. )

jej co ja z tym zrobie :P
z uśmiechami Iza
u liski
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Lobelie się bardzo mocno rozkrzewiają!!!Ja je sieję sama już od kilku lat i zawsze pięknie wyglądają. Są mało wymagające co do gleby, podlewam je nawozem tym samym co surfinie, a jak jak zaczynają troszkę mniej kwitnąć to je ścinam o kilka cm- trzeba wtedy troszkę poczekać na kolejne kwitnienie ( jakieś 2 tyg.) ale za to kwitną potem bardziej obficie aż do przymrozków.
Aneta
Awatar użytkownika
misiacz
50p
50p
Od: 12 lut 2008, o 19:09

Post »

Narobiliście mi ochoty na niebieskie lobelie i mam pytanko - czy nadają się na bardzo słoneczny balkon (południowy-wschód) i czy można je łączyć w doniczkach z pelargoniami, czy lubią się te dwie roślinki?

Pozdrowienia dla wszystkich Miłośników lobelii :D
basiurka7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2008, o 22:27

Post »

Też mam ochotę na sadzonki lobelii.

Mam balkon od strony północnej ,cały czas w cieniu.

Czy lobelia będzie ładnie kwitła w cieniu ? a może nie nadaje sie na taki balkon

Proszę o info :) i pozdrawiam miłośników Lobelii
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Lobelia raczej lubi słoneczko, tak więc na północny balkon nie za bardzo się nadaje :(
Ja proponowałabym Ci na Twój balkonik zwisające fuksje lub begonie.
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
VitoPL
100p
100p
Od: 29 wrz 2007, o 12:08

Post »

ja mam balkon od północy - lobelie dobrze rosną, mimo, że wszędzie jest podane, że lubią słońce. u mnie w każdym razie świetnie się spisały, więc można chyba zaryzykować.

Wiktor
basiurka7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2008, o 22:27

Post »

I tak zrobię ,bo bardzo mi się spodobały ,dzięki Wiktor - kupuje lobelie :D

tylko nie wiem czy łączyć je z jakimś innym gatunkiem kwiatów czy postawić na same lobelie :roll:
Awatar użytkownika
lebiodka
50p
50p
Od: 19 maja 2007, o 22:52

Post »

Witam. Moje lobelie wzeszły, jednak od tygodnia siewki stoją w miejscu. Mają jakieś 3-4mm, w takim tempie to zakwitną na Boże Narodzenie :lol:
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lebiodka nie narzekaj... moje są takie same :)
z uśmiechami Iza
u liski
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Cierpliwości. Muszą zbudować system korzeniowy i wtedy ruszą. Moje rosną powoli, też nie są duże, ale jak zaczną rosnąć to będą super. Ja też się nie mogę doczekać. Najlepiej jakby już kwitły :-)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lebiodko lobelie po posianiu przykrywa się bardzo cieniutką warstwą ziemi. Tam gdzie miałam nasypanej więcej ziemi nie wzeszła wcale.

zobacz to zdjęcie (wzeszła po 6 dniach)

Obrazek

Ja lobelię tylko zraszałam i do tej pory tak robię. Wszyskio co posiałam tylko zaraszam ziemię.

a dziś wygląda tak:

Obrazek
z uśmiechami Iza
u liski
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Lobelii po posianiu nie zakrywa się wcale ziemią. Rozrzuca sie nasionka a potem delikatnie wciska w podłoże aby miały kontakt z wilgotną ziemią. Nie przykrywa się ich ziemia bo do kiełkowania potrzebują światła.
No niestety tak jest, że kiełkują dość szybko, a potem przez jakiś czas jakby stały w miejscu. Jak mają 2 listki to ja je zawsze pikuję po 2-3, przy pikowaniu mają jeden głowny korzeń, ktory lekko podcinam. To zwalnia też ich rozrost, ale stymuluje do wytwarzania większego rozgałęzionego systemu korzeniowego, a jak już się przyjmą po tym pikowaniu to zaczynają rosnąć jak szalone. Lobelie wymagają pikowania.
Aneta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”