Miejsce na ziemi Ave- cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Miejsce na ziemi Ave- cz. 6

Post »

Na działce "wybuchła" zieleń i kwiaty !!! Kalina , którą pokazałaś też już u mnie kwitnie i zapach w całym ogrodzie jest niesamowity !!! Ewuś , podziwiam Twój POWOJNIK obsypany kwieciem - zapisałam sobie jego nazwę , więc może kiedyś zamieszka i u mnie ?
Co do LILII - mam problem : Z 6-u odmian , które mam /miałam cztery nie wyszły wcale z ziemi !!! W tym moja najpiękniejsza orientalna "Miss Lucy", ale także dotąd niezawodny "Brunello" ;:145 Dziś sprawdziłam , co się dzieje i ... okazało się ,że we wszystkich przypadkach cebule są kompletnie zgniłe. To się jeszcze nigdy nie zdarzyło .Rosną jedynie :czarny "Landini" i stara , pospolita odmiana o żółtych kwiatach. Jak wytłumaczyć wygnicie pozostałych odmian? Nie mam pojęcia, tym bardziej,że u nas wcale nie było mokro - ani jesienią ani zimą , ani wczesną wiosną, a glebę mam piaszczystą...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ewelinko - ja aż się boję zrobić "wykopki" w miejscu tych moich różowo-białych lilii - bo na pewno sie okaże to, co u Ciebie - zgniłe cebule... ale żeby nawet jedna nie przetrwała... co dziwniejsze, w innych miejscach lilie wychodzą, a rosną na bardziej niesprzyjających miejscach - naprawdę dziwne to wszystko...
Zarażona u Ciebie - kupie sobie w tym roku hortensje pnące i podsadzę je koło starej jabłonki - Twoje cuda cały czas mam przed oczami... ach ;:oj

Obrazek

Oliwko - nie liczyłam, ale jak zaczęłaś wymieniać, co u Ciebie się nie pokazało, to okazało sie, że u mnie tez tych roślin brak - prawdziwa "lista strat" powstanie chyba później, koło czerwca, jak wegetacja ruszy na całego, bo u mnie ona jest opóźniona, niestety.

Obrazek

Jest jedna rzecz, która mnie zmartwiła, kiedy chodziłam po działce - niesamowite ilości szczawiu i skrzypu - wiem, że mam kwaśną ziemię, ale te ilości rozsianego chabazia są za duże... pojawiły sie nawet tam, gdzie szczególnie pilnowałam i wyrywałam od razu... czym to zwalczyć ;:131
Szczaw wyrywa sie koszmarnie - ma taki korzeń palowy, że ;:223
a pozytywna strona... kwasoluby sobie chwalą...

Obrazek magnolia

Obrazek azalie

Obrazek hosty
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Może nie wszystkie zgniłe i coś wyjdzie .Nie zazdrostkę szczawiu i skrzypu -upierdliwe zielsko , ;:14 Ja z podobnymi wykonuję mozolną walkę . W słoiczku rozrabiam Roundop i w gumowych cienkich rękawiczkach małym pędzelkiem liście trzymane w garści delikatnie , by nie prysnąć na inne smaruje zielsko . Ostatnio tak potraktowałem mlecz w środku kępy peoni . Efekt zapewniony .Nie przewróć pojemnika jak kiedyś ja na trawniku ;:223 ,wypaliło niezły placek .
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Olku, wiem, że można popędzlować zielsko... ale na 1000 m2 chyba bym padła... ;:224 :;230 Przynajmniej spróbuję w miejscach, na których to chadziewo drażni mnie najbardziej .
I przy okazji załatwię też odrosty malin (zdziczałych), które przelazły od sąsiada...

Zapowiedź liliowcowych i peoniowych widoczków...

Obrazek Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak długo rosną u Ciebie te powojniki botaniczne? Bardzo dorodne okazy- dzięki Twoim fotkom zamówiłem sobie Maidwell Hall i jeszcze kilka ;)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem zaszczycona Jurku Twoim dobrym zdaniem o moich botanikach ;:180
To prawie 3 latki ... mają świetne przyrosty i co najważniejsze uwiąd ich "nie tyka" ;:215

Kupowane w 2010 r... tak wygladały w tamtym sezonie

Obrazek Obrazek

a tak w 2011...

Obrazek Obrazek

a tak w 2012... Maidwell się zagęścił i poszedł w górę na wys. 1,2 m, za to Janny poszybowała na wysokość 2m (ma metrowe przyrosty rocznie)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuniu ależ cudne masz te clematisy....wszystkie takie ślicznoty, że nie potrafię wybrać, który najbardziej mi się podoba :roll: :lol: U mnie niestety 4 nie przetrwały zimy, muszę je wymienić....
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

powojniki rosną u ciebie jak na drożdżach, ja swoje przyciełam i to chyba był błąd :(
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Myślałem, że są starsze;) Mają chyba dobre warunki, co jest Twoją zasługą.
Co do tego skrzypu i szczawiu - dobrze byłoby zamiast niszczyć w nieskończoność te uciążliwe chwasty próbować zmienić odczyn gleby na trawniku. Nie jestem w tym na bieżąco, musiałbyś poczytać, ale chyba można byłoby systematycznie wapnować trawnik małymi dawkami co roku, wówczas ten skrzyp i szczaw ustąpiłby samoistnie?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Jurku - też pomyślałam, że trzeba by zacząć ostrzejsze wapnowanie - i to chyba lancą doglebową , czyli "do środka" , bo nie wiem, czy wapnowanie powierzchniowe da radę... zacznę juz jesienią, a powtórze wiosną...

Grażynko-Agrażko - ja botanicznych nie przycinam - one tego nie potrzebują, ale pozostałe ciachnełam... z róznym skutkiem, Polish Spirit cos tam wypuszcza na tych uciętych łodyżkach, ale pozostałe właściwie startuja spod ziemi, jęśli juz się zdecydowały...

Agniesiu-Agness - jeszcze chwilę poczekaj... ja tez miałam 3 takie "martwoty", ale ostatnio zayważyłam , że cos zielonego (takie małe, że lupę trzeba brać) gramoli się spod ziemi...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuś na razie jeszcze nie wywalam......tak bardzo bym chciała, żeby wypuściły od korzeni....szczególnie ten wieloletni....dobrze to nie wygląda.....ale jeszcze się łudzę.....
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

o tak, 100krotka jest stanowczo zadowolona z miodunki :-) Gdyby nie Ty, w ogóle nie wiedziałabym, że jest taka odmiana. Ta moja oparła się nawet koparce :;230

Ewciu, Maidwell Hall to killer :-) No po prostu cudowny. Wczesne powojniki są stanowczo niedoceniane.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Szczaw wykopywałam szpadlem.
Udało się i już go nie mam.
Natomiast skrzyp mnie przerasta....
Na szczęście w samym ogrodzie nie mam.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to mnie czeka... :( praca Augiasza...

Obrazek Obrazek

to już ostatnie tulipanki...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Muszę się postarać o takie wcześnie kwitnące powojniki, aż się dusza raduje na ich widok ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”