Mały ogródek basowej cz.4
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mały ogródek basowej cz.4
13 to jest Aunt Ruby's German Green ?
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie musisz młócić, możesz jeść, wystarczy, że nasionka będziesz wypluwać. 

- Tournesol
- 200p
Przepraszam ale musze koniecznie ci wytlymaczyc Jak my zbieramy.
Jak wybierasz nasiona, to trzeba koniecznie zostawic nasiona pzrez kilka dni w szklaneczce, z woda lub z wlasnym sokiem pomidora. Az sie zrobi pianka 3dni). Potem to pzrez sitko. Pozniej suszysz w cieniu, np na talezyku. I do woreczka. Mozesz do zamrazalnika. Nasiona sa warte 4 lata ale w zamrazalniku co na mniej 10 lat.
Ten jedyny sposob zabije wszystkie choroby zawierane w pomidorze. Tutaj wszyscy tak robimy. Nie zapomnij zbierac szklaneczki bo 60 odmian, to znaczy 60 pojemnickow!!!
J? tez juz przestudjuje Nasze przyszle wymiany
Tutaj moja lista
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... ur:Koperek
Na zielony kolorze te ktore moge juz teraz sie zamienic
Na pomaranczowym kolorze tego roczne, jeszcze nie mam wystarczajaco nasion
N'a fioletowym te ktore poszukuje na 2013
Jak wybierasz nasiona, to trzeba koniecznie zostawic nasiona pzrez kilka dni w szklaneczce, z woda lub z wlasnym sokiem pomidora. Az sie zrobi pianka 3dni). Potem to pzrez sitko. Pozniej suszysz w cieniu, np na talezyku. I do woreczka. Mozesz do zamrazalnika. Nasiona sa warte 4 lata ale w zamrazalniku co na mniej 10 lat.
Ten jedyny sposob zabije wszystkie choroby zawierane w pomidorze. Tutaj wszyscy tak robimy. Nie zapomnij zbierac szklaneczki bo 60 odmian, to znaczy 60 pojemnickow!!!

J? tez juz przestudjuje Nasze przyszle wymiany

Tutaj moja lista
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... ur:Koperek
Na zielony kolorze te ktore moge juz teraz sie zamienic
Na pomaranczowym kolorze tego roczne, jeszcze nie mam wystarczajaco nasion
N'a fioletowym te ktore poszukuje na 2013
Tournesol
Słoneczniczku
, nie mam zielonego pojęcia. Dostałam nasiona od Forumowicza , który dostał z zagranicy. Jak zaowocują, wtedy postaram się je precyzyjniej zidentyfikować , ale do tego potrzebne zdjęcia.
Na hurtowe ilości nasion - my też je moczymy i dopiero później na sito z nimi. Na swoje własne potrzeby dobre są nawet wypluwki.
W tym roku czeka mnie już Twój sposób zbierania.
Lecę studiować Twoją listę dokładnie!
Mariolu , prawda ,że "wypluwki" najlepsze?

Na hurtowe ilości nasion - my też je moczymy i dopiero później na sito z nimi. Na swoje własne potrzeby dobre są nawet wypluwki.

Mariolu , prawda ,że "wypluwki" najlepsze?

Pozdrawiam,Małgorzata
- Tournesol
- 200p
Arawak i juliet sont hybrydoskie
Brad's to myslisz ze to Brad's black heart?
Paw to moze Tiger paw ?
Garden peach ... To moze byc garden peach red
Szkoda ze Jak wysylaja to nie pisza dokladnie....
Nie zapomnij robic zdjecia!i pisac pod kazdym, île miezy, île owoce waza, my robimy albumy. Wiesz u nas sa takie targi gdzie sie spotykamy, zamieniamy sadzonkami, czasami tez kwiatami....pieniadze sa zabronione
Wymieniamy sie tez paprykami
Czy juz podlalas pokrzywami ?
-- 11 maja 2012, o 23:56 --
To jest pink Ping pong
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... ng_Pong_op
? ty île masz w tym roku odmian? Czy masz tez twoja strone? Wiesz jest mi troche ciezko czytalas, MOW WYRAZNIE
Jeszcze jedno pytanko
Czy znacie tomatofest?
http://www.tomatofest.com/heirloom_toma ... _home.html
Brad's to myslisz ze to Brad's black heart?
Paw to moze Tiger paw ?
Garden peach ... To moze byc garden peach red
Szkoda ze Jak wysylaja to nie pisza dokladnie....
Nie zapomnij robic zdjecia!i pisac pod kazdym, île miezy, île owoce waza, my robimy albumy. Wiesz u nas sa takie targi gdzie sie spotykamy, zamieniamy sadzonkami, czasami tez kwiatami....pieniadze sa zabronione

Wymieniamy sie tez paprykami
Czy juz podlalas pokrzywami ?
-- 11 maja 2012, o 23:56 --
Czesc Idaida74 pisze:Co to jest ten PING PONK -nie słyszałam o nim![]()
![]()
Dwa nasiona dla mnie trzymaj![]()
![]()
To jest pink Ping pong
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... ng_Pong_op
? ty île masz w tym roku odmian? Czy masz tez twoja strone? Wiesz jest mi troche ciezko czytalas, MOW WYRAZNIE

Jeszcze jedno pytanko
Czy znacie tomatofest?
http://www.tomatofest.com/heirloom_toma ... _home.html
Tournesol
Brad's to jest Brad's black heart.
Garden peach - tu masz stronkę z tym pomidorem http://www.pomidorlandia.pl/default/pom ... peach.html
Paw to jedna ze starych odmian , uprawiana pewnie ze 20 lat temu.
Nie znalazłam w necie informacji ,żeby Aravak był mieszańcem... ale może niedokładnie szukałam...
Czy Wy też się borykacie z zarazą ziemniaczaną na pomidorach?
Pokrzywówka właśnie nadaje się już do podlewania , więc pewnie jutro podleję nią pomidory.
Garden peach - tu masz stronkę z tym pomidorem http://www.pomidorlandia.pl/default/pom ... peach.html
Nie znalazłam w necie informacji ,żeby Aravak był mieszańcem... ale może niedokładnie szukałam...
Pokrzywówka właśnie nadaje się już do podlewania , więc pewnie jutro podleję nią pomidory.
Pozdrawiam,Małgorzata
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Małgosiu...
Z roku na rok twoja kolekcja pomidorów się powiększa czy nie..?
Które z odmian są z poprzednich lat??
Pytam bo w tamtym roku miałam ze 30 odmian.. miałam zostawić tylko te naj.. ale zrezygnować tak trudno
a w tym wyszło mi chyba 60 albo więcej..
I przyznam że jak mi któreś nasionka nie wschodziły to nawet mnie to nie martwiło
Z roku na rok twoja kolekcja pomidorów się powiększa czy nie..?
Które z odmian są z poprzednich lat??
Pytam bo w tamtym roku miałam ze 30 odmian.. miałam zostawić tylko te naj.. ale zrezygnować tak trudno

I przyznam że jak mi któreś nasionka nie wschodziły to nawet mnie to nie martwiło

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Witaj Małgosiu,
W końcu znalazłem chwilkę aby pobuszować na forum i znalazłem Twój ogródek
Wpisuję się aby nie zgubić i częściej zaglądać.
Kolekcja pomidorków Ci się nieźle rozrosła, widzę że chyba kolejne wymiany nam grożą, pod stołem również
A jak tam z papryką ?
Pozdrawiam
Jarek
W końcu znalazłem chwilkę aby pobuszować na forum i znalazłem Twój ogródek

Wpisuję się aby nie zgubić i częściej zaglądać.
Kolekcja pomidorków Ci się nieźle rozrosła, widzę że chyba kolejne wymiany nam grożą, pod stołem również

A jak tam z papryką ?
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Tournesol
- 200p
Czesc Malgosiubasow@ pisze:Brad's to jest Brad's black heart.
Wiec drugi raz Ci pisze bo wyskoczyl caly mail (20 minut pisalam)
Przede wszystkim ci pokaze mojej kolezanki zdjecia od ogrodu, Ona robi 100 odmian roznych co rok, bo ma chyba ponat 500 roznych, co rok dostaje nowe. Nigdy jej nie choruja.
http://www.aujardin.org/saison-2012-jar ... -1125.html
Ona uzywa Obornika zywokost, Skrzyp obornika, z paproci i pokrzywowke. Wszystko bio, nigdy tak Jak j? mieszanka z miedzoryta. Ona naprzyklad zostawia ziemie pzrykryta cala zime pod folia, nigdy nie przekreca ...
Dzis kilka z mojich pomidorkow maja gorne listki bardzo zkulone, tak Jak jakas choroba. Nie wiem, moze dalam za duzo nawozu, albo jakas bakteria? Juz od kilku dni pilnuje i dalam juz ze Skrzyp Obornika ale co raz wiecej choruje (10). U n'as jest troche zimno 8 - 17 stopni ale bardzo slonecznie.
Super pomidorlandia. Ty u nich kupujes ? Mozna pisac takie informacje czy nie? Moze mi doradzisz inné jeszcze sklepy pomidorow?
Dzięki i do czytania w krotce,
Karolina
Tournesol
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Przeglądałam Twoje odmiany 
Sporo z nich jednak nie mam, ale to nic
Nadrobi się
Ja już zwiozłam resztę swoich od mamy. Są bardzo wyciagnięte, wyglądają kiepsko, doły lekko przyżółkłe, juz chyba zbyt długo w małych pojemnikach.
Na razie trzymam je na ganku, bo ma mrozić, więc nie ma sensu targać w tę i z powrotem. Tak już bym chciała móc je wysadzić... cóż, będzie to już lada dzień. A jutro znów koszmarne okrywanie

Sporo z nich jednak nie mam, ale to nic

Na razie trzymam je na ganku, bo ma mrozić, więc nie ma sensu targać w tę i z powrotem. Tak już bym chciała móc je wysadzić... cóż, będzie to już lada dzień. A jutro znów koszmarne okrywanie

Aniu - Rusałko z tamtego roku wybrałam do siania co rok coś około 6 - 8 odmian. Na początku myślałam ,że poprzez taką selekcję wybiorę ze 20 odmian i skończę eksperymentować , ale już wiem ,że to nierealne
Za dużo nowych , nieznanych odmian. A korba z roku na rok większa.
Jareczku - skopiuj sobie od razu tę moją listę ( ja zresztą też muszę) ,będziesz miał gotowca do "zamówienia"
Papryki rosną , część posadzona już w tunelu , część czeka na wysadzenie do gruntu.Jeszcze te parę dni muszą wytrzymać.
Ja , w przeciwieństwie do Ciebie , mam w stopce linki - łatwo mnie znaleźć. A w Twoim przypadku - nawet nie wiem , czy masz swój wątek
Karolino , przeglądam wątek Twojej koleżanki i doszłam do spisu odmian , które siała. Zawrotu głowy można dostać.
Jutro pogrzebię w sieci ,żeby chociaż część z nich pooglądać , bo nie mam pojęcia , jak wyglądają. Czy u Was w sklepach można je wszystkie kupić?
U nas niestety ostatnio mamy wilgotne lata i niestety , zaraza ziemniaczana szaleje , więc nie do końca można uprawiać pomidory bez chemicznych środków ochrony.
Dobrze by było , gdybyś zdjęcie swoich pomidorów , i pozwijanych liści wstawiła do tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=56 . Tam mamy fachowca - kolegę o nicku forumowicz - na pewno pomoże. Myślę ,że to nie choroba , ale bez zdjęcia nic powiedzieć nie można.
W pomidorlandii kupuję ( zawsze mi się odmiany zgadzają).W tym roku kupiłam też tu http://tomatohobby.eu/tomatoes/index_5.html .
Agniecha - powiem Ci to samo do Jarkowi. Kopiuj moją listę , żebyś wiedziała , co sępić.
U mnie dziś zimno , niebo rozgwieżdżone , ale mam nadzieję ,że przymrozku nie będzie....

Jareczku - skopiuj sobie od razu tę moją listę ( ja zresztą też muszę) ,będziesz miał gotowca do "zamówienia"

Papryki rosną , część posadzona już w tunelu , część czeka na wysadzenie do gruntu.Jeszcze te parę dni muszą wytrzymać.
Ja , w przeciwieństwie do Ciebie , mam w stopce linki - łatwo mnie znaleźć. A w Twoim przypadku - nawet nie wiem , czy masz swój wątek

Karolino , przeglądam wątek Twojej koleżanki i doszłam do spisu odmian , które siała. Zawrotu głowy można dostać.

U nas niestety ostatnio mamy wilgotne lata i niestety , zaraza ziemniaczana szaleje , więc nie do końca można uprawiać pomidory bez chemicznych środków ochrony.

Dobrze by było , gdybyś zdjęcie swoich pomidorów , i pozwijanych liści wstawiła do tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=56 . Tam mamy fachowca - kolegę o nicku forumowicz - na pewno pomoże. Myślę ,że to nie choroba , ale bez zdjęcia nic powiedzieć nie można.
W pomidorlandii kupuję ( zawsze mi się odmiany zgadzają).W tym roku kupiłam też tu http://tomatohobby.eu/tomatoes/index_5.html .
Agniecha - powiem Ci to samo do Jarkowi. Kopiuj moją listę , żebyś wiedziała , co sępić.

U mnie dziś zimno , niebo rozgwieżdżone , ale mam nadzieję ,że przymrozku nie będzie....
Pozdrawiam,Małgorzata
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
O ludzie, 68 odmian, to ja idę się schować z moimi trzema rodzajami...
U Ciebie gwiazdy na niebie świecą, u mnie na szczęście pochmurnie, mogłoby tak pochmurnie być do środy, może przymrozków udałoby się uniknąć. Chociaż teraz i deszcz i mróz w maju jednocześnie możliwy. Nic pewnego.

U Ciebie gwiazdy na niebie świecą, u mnie na szczęście pochmurnie, mogłoby tak pochmurnie być do środy, może przymrozków udałoby się uniknąć. Chociaż teraz i deszcz i mróz w maju jednocześnie możliwy. Nic pewnego.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
i skąd ja to znambasow@ pisze:Aniu - Rusałko z tamtego roku wybrałam do siania co rok coś około 6 - 8 odmian. Na początku myślałam ,że poprzez taką selekcję wybiorę ze 20 odmian i skończę eksperymentować , ale już wiem ,że to nierealneZa dużo nowych , nieznanych odmian. A korba z roku na rok większa.
![]()
.

miałam się opamiętać. i z 96szt w tamtym roku w tym wyszło mi 130..

a działka nie z gumy..
dobrze że mam sąsiada fajnego to jak u mnie się coś nie zmieści to jemu za ogrodzenie mogę swoje powtykać

wychodzę z założenia że kobieta to zachłanna istota..
w kwietniu koktajlówkę dosiewałam.. bo trafiłam na fajną odmiane czerwono czarną czy czerwono -fioletową..jakoś tak..
dobrze że na 3 wsiane 1 tylko wzeszła

a masz może doświadczenie z bielunie -datura jednoroczna.
szukam info na forum i nic ludziska nie piszą.. sama sobie doświadczenie zbieram

-lepiej byłoby się na ludzkich błędach uczyć

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Małgosiu, listę sobie skopiuję na zaś
Co do wątku to jeszcze trochę - na dorobku jestem, na razie mało czasu no i materiał gromadzę pomału.
Ale zawsze na e-maila lub PW można mnie złapać.
U mnie też co roku kilkanaście odmian pomidorów więcej lub innych, w tym już coś ok. 55 testuję.
Rozszerzyła mi się też znacznie lista papryki (z 1 do 6 odmian)
Jak tak dalej pójdzie kolejny tunel trzeba będzie zabudżetować
Pozdrawiam
Jarek

Co do wątku to jeszcze trochę - na dorobku jestem, na razie mało czasu no i materiał gromadzę pomału.
Ale zawsze na e-maila lub PW można mnie złapać.
U mnie też co roku kilkanaście odmian pomidorów więcej lub innych, w tym już coś ok. 55 testuję.
Rozszerzyła mi się też znacznie lista papryki (z 1 do 6 odmian)

Jak tak dalej pójdzie kolejny tunel trzeba będzie zabudżetować

Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Alu , wiesz , wszystko zależy od tego , kto na co ma korbę.... Ty masz 3 odmiany pomidorów , a ja mam 3 dalie
I wcale nie mam kompleksów z tego powodu
Śledzę cały czas pogodę , teraz najzimniejsza noc ma być 18 - tylko 1 stopień , więc myślę ,że nie będzie tragedii.
Aniu zazdroszczę sąsiada - ja swojego też urabiam , może wydzierżawi mi kawałek swego nieuprawianego pola w przyszłym sezonie
Też mi mało miejsca ...Masz rację - jesteśmy zachłanne i trzeba to głośno powiedzieć! Sama , mając tyle odmian , wydłubałam nasiona z pomidora kupionego w Tesco (ustalona odmiana) i posiałam , oczywiście. Gdzie bym nie była , patrzę na pomidory i jak jakaś odmiana fajnie wygląda - kupuję i wydłubuję nasiona.
Datury jednorocznej nie sieję - nie mam miejsca.
Jarku kolejny tunel , powiadasz? Pewnie , jak tylko masz miejsce. Sama z chęcią postawiłabym kolejny.
Też masz sporo odmian.Wczoraj skopiowałam sobie Twoje wypowiedzi o pomidorach , których nasiona mi dałeś ,żebym miała ich opis pod ręką i odpowiednio je prowadziła.Czekam w takim razie na Twój wątek- sezon pomidorowy to taki fajny moment na jego założenie
Papryk w tym roku też mam trochę , ciekawa jestem , jak się udadzą.Jeśli nie poniosę klęski - będę siać co roku. Do tej pory udawały mi się średnio na jeża , ale i nie przykładałam się do nich zbytnio...powiem więcej - wręcz je zaniedbywałam.
Dominowały jednak pomidory.

Śledzę cały czas pogodę , teraz najzimniejsza noc ma być 18 - tylko 1 stopień , więc myślę ,że nie będzie tragedii.
Aniu zazdroszczę sąsiada - ja swojego też urabiam , może wydzierżawi mi kawałek swego nieuprawianego pola w przyszłym sezonie

Datury jednorocznej nie sieję - nie mam miejsca.
Jarku kolejny tunel , powiadasz? Pewnie , jak tylko masz miejsce. Sama z chęcią postawiłabym kolejny.

Też masz sporo odmian.Wczoraj skopiowałam sobie Twoje wypowiedzi o pomidorach , których nasiona mi dałeś ,żebym miała ich opis pod ręką i odpowiednio je prowadziła.Czekam w takim razie na Twój wątek- sezon pomidorowy to taki fajny moment na jego założenie

Pozdrawiam,Małgorzata