Mały ogródek basowej cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały ogródek basowej cz.4

Post »

13 to jest Aunt Ruby's German Green ?
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie musisz młócić, możesz jeść, wystarczy, że nasionka będziesz wypluwać. :;230
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p

Post »

Przepraszam ale musze koniecznie ci wytlymaczyc Jak my zbieramy.

Jak wybierasz nasiona, to trzeba koniecznie zostawic nasiona pzrez kilka dni w szklaneczce, z woda lub z wlasnym sokiem pomidora. Az sie zrobi pianka 3dni). Potem to pzrez sitko. Pozniej suszysz w cieniu, np na talezyku. I do woreczka. Mozesz do zamrazalnika. Nasiona sa warte 4 lata ale w zamrazalniku co na mniej 10 lat.

Ten jedyny sposob zabije wszystkie choroby zawierane w pomidorze. Tutaj wszyscy tak robimy. Nie zapomnij zbierac szklaneczki bo 60 odmian, to znaczy 60 pojemnickow!!! :lol:

J? tez juz przestudjuje Nasze przyszle wymiany :heja

Tutaj moja lista
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... ur:Koperek

Na zielony kolorze te ktore moge juz teraz sie zamienic
Na pomaranczowym kolorze tego roczne, jeszcze nie mam wystarczajaco nasion
N'a fioletowym te ktore poszukuje na 2013
Tournesol
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Słoneczniczku :D , nie mam zielonego pojęcia. Dostałam nasiona od Forumowicza , który dostał z zagranicy. Jak zaowocują, wtedy postaram się je precyzyjniej zidentyfikować , ale do tego potrzebne zdjęcia.
Na hurtowe ilości nasion - my też je moczymy i dopiero później na sito z nimi. Na swoje własne potrzeby dobre są nawet wypluwki. :;230 W tym roku czeka mnie już Twój sposób zbierania. :D Lecę studiować Twoją listę dokładnie!

Mariolu , prawda ,że "wypluwki" najlepsze? :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p

Post »

Arawak i juliet sont hybrydoskie

Brad's to myslisz ze to Brad's black heart?
Paw to moze Tiger paw ?
Garden peach ... To moze byc garden peach red
Szkoda ze Jak wysylaja to nie pisza dokladnie....

Nie zapomnij robic zdjecia!i pisac pod kazdym, île miezy, île owoce waza, my robimy albumy. Wiesz u nas sa takie targi gdzie sie spotykamy, zamieniamy sadzonkami, czasami tez kwiatami....pieniadze sa zabronione :uszy
Wymieniamy sie tez paprykami

Czy juz podlalas pokrzywami ?

-- 11 maja 2012, o 23:56 --
ida74 pisze:Co to jest ten PING PONK -nie słyszałam o nim :roll: ;:oj
Dwa nasiona dla mnie trzymaj :!: :!: :!:
Czesc Ida
To jest pink Ping pong

http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... ng_Pong_op

? ty île masz w tym roku odmian? Czy masz tez twoja strone? Wiesz jest mi troche ciezko czytalas, MOW WYRAZNIE :;230

Jeszcze jedno pytanko
Czy znacie tomatofest?
http://www.tomatofest.com/heirloom_toma ... _home.html
Tournesol
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brad's to jest Brad's black heart.
Garden peach - tu masz stronkę z tym pomidorem http://www.pomidorlandia.pl/default/pom ... peach.html
Paw to jedna ze starych odmian , uprawiana pewnie ze 20 lat temu.
Nie znalazłam w necie informacji ,żeby Aravak był mieszańcem... ale może niedokładnie szukałam...
Czy Wy też się borykacie z zarazą ziemniaczaną na pomidorach?
Pokrzywówka właśnie nadaje się już do podlewania , więc pewnie jutro podleję nią pomidory.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Małgosiu...
Z roku na rok twoja kolekcja pomidorów się powiększa czy nie..?
Które z odmian są z poprzednich lat??
Pytam bo w tamtym roku miałam ze 30 odmian.. miałam zostawić tylko te naj.. ale zrezygnować tak trudno :roll: a w tym wyszło mi chyba 60 albo więcej.. ;:202
I przyznam że jak mi któreś nasionka nie wschodziły to nawet mnie to nie martwiło :oops:
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Witaj Małgosiu,
W końcu znalazłem chwilkę aby pobuszować na forum i znalazłem Twój ogródek :D
Wpisuję się aby nie zgubić i częściej zaglądać.
Kolekcja pomidorków Ci się nieźle rozrosła, widzę że chyba kolejne wymiany nam grożą, pod stołem również :;230
A jak tam z papryką ?
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p

Post »

basow@ pisze:Brad's to jest Brad's black heart.
Garden peach - tu masz stronkę z tym pomidorem http://www.pomidorlandia.pl/default/pom ... peach.html
Paw to jedna ze starych odmian , uprawiana pewnie ze 20 lat temu.
Nie znalazłam w necie informacji ,żeby Aravak był mieszańcem... ale może niedokładnie szukałam...
Czy Wy też się borykacie z zarazą ziemniaczaną na pomidorach?
Pokrzywówka właśnie nadaje się już do podlewania , więc pewnie jutro podleję nią pomidory.
Czesc Malgosiu
Wiec drugi raz Ci pisze bo wyskoczyl caly mail (20 minut pisalam)
Przede wszystkim ci pokaze mojej kolezanki zdjecia od ogrodu, Ona robi 100 odmian roznych co rok, bo ma chyba ponat 500 roznych, co rok dostaje nowe. Nigdy jej nie choruja.
http://www.aujardin.org/saison-2012-jar ... -1125.html
Ona uzywa Obornika zywokost, Skrzyp obornika, z paproci i pokrzywowke. Wszystko bio, nigdy tak Jak j? mieszanka z miedzoryta. Ona naprzyklad zostawia ziemie pzrykryta cala zime pod folia, nigdy nie przekreca ...

Dzis kilka z mojich pomidorkow maja gorne listki bardzo zkulone, tak Jak jakas choroba. Nie wiem, moze dalam za duzo nawozu, albo jakas bakteria? Juz od kilku dni pilnuje i dalam juz ze Skrzyp Obornika ale co raz wiecej choruje (10). U n'as jest troche zimno 8 - 17 stopni ale bardzo slonecznie.

Super pomidorlandia. Ty u nich kupujes ? Mozna pisac takie informacje czy nie? Moze mi doradzisz inné jeszcze sklepy pomidorow?
Dzięki i do czytania w krotce,
Karolina
Tournesol
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Przeglądałam Twoje odmiany :)
Sporo z nich jednak nie mam, ale to nic :) Nadrobi się :;230 Ja już zwiozłam resztę swoich od mamy. Są bardzo wyciagnięte, wyglądają kiepsko, doły lekko przyżółkłe, juz chyba zbyt długo w małych pojemnikach.
Na razie trzymam je na ganku, bo ma mrozić, więc nie ma sensu targać w tę i z powrotem. Tak już bym chciała móc je wysadzić... cóż, będzie to już lada dzień. A jutro znów koszmarne okrywanie ;:223
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - Rusałko z tamtego roku wybrałam do siania co rok coś około 6 - 8 odmian. Na początku myślałam ,że poprzez taką selekcję wybiorę ze 20 odmian i skończę eksperymentować , ale już wiem ,że to nierealne :;230 Za dużo nowych , nieznanych odmian. A korba z roku na rok większa. :roll:
Jareczku - skopiuj sobie od razu tę moją listę ( ja zresztą też muszę) ,będziesz miał gotowca do "zamówienia" :;230
Papryki rosną , część posadzona już w tunelu , część czeka na wysadzenie do gruntu.Jeszcze te parę dni muszą wytrzymać.
Ja , w przeciwieństwie do Ciebie , mam w stopce linki - łatwo mnie znaleźć. A w Twoim przypadku - nawet nie wiem , czy masz swój wątek :oops:
Karolino , przeglądam wątek Twojej koleżanki i doszłam do spisu odmian , które siała. Zawrotu głowy można dostać. :D Jutro pogrzebię w sieci ,żeby chociaż część z nich pooglądać , bo nie mam pojęcia , jak wyglądają. Czy u Was w sklepach można je wszystkie kupić?
U nas niestety ostatnio mamy wilgotne lata i niestety , zaraza ziemniaczana szaleje , więc nie do końca można uprawiać pomidory bez chemicznych środków ochrony. :twisted:
Dobrze by było , gdybyś zdjęcie swoich pomidorów , i pozwijanych liści wstawiła do tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=56 . Tam mamy fachowca - kolegę o nicku forumowicz - na pewno pomoże. Myślę ,że to nie choroba , ale bez zdjęcia nic powiedzieć nie można.
W pomidorlandii kupuję ( zawsze mi się odmiany zgadzają).W tym roku kupiłam też tu http://tomatohobby.eu/tomatoes/index_5.html .
Agniecha - powiem Ci to samo do Jarkowi. Kopiuj moją listę , żebyś wiedziała , co sępić. :;230
U mnie dziś zimno , niebo rozgwieżdżone , ale mam nadzieję ,że przymrozku nie będzie....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

O ludzie, 68 odmian, to ja idę się schować z moimi trzema rodzajami... :wink:

U Ciebie gwiazdy na niebie świecą, u mnie na szczęście pochmurnie, mogłoby tak pochmurnie być do środy, może przymrozków udałoby się uniknąć. Chociaż teraz i deszcz i mróz w maju jednocześnie możliwy. Nic pewnego.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

basow@ pisze:Aniu - Rusałko z tamtego roku wybrałam do siania co rok coś około 6 - 8 odmian. Na początku myślałam ,że poprzez taką selekcję wybiorę ze 20 odmian i skończę eksperymentować , ale już wiem ,że to nierealne :;230 Za dużo nowych , nieznanych odmian. A korba z roku na rok większa. :roll:
.
i skąd ja to znam :roll:
miałam się opamiętać. i z 96szt w tamtym roku w tym wyszło mi 130.. :?
a działka nie z gumy..
dobrze że mam sąsiada fajnego to jak u mnie się coś nie zmieści to jemu za ogrodzenie mogę swoje powtykać :;230

wychodzę z założenia że kobieta to zachłanna istota..
w kwietniu koktajlówkę dosiewałam.. bo trafiłam na fajną odmiane czerwono czarną czy czerwono -fioletową..jakoś tak..
dobrze że na 3 wsiane 1 tylko wzeszła ;:209

a masz może doświadczenie z bielunie -datura jednoroczna.
szukam info na forum i nic ludziska nie piszą.. sama sobie doświadczenie zbieram ;:219
-lepiej byłoby się na ludzkich błędach uczyć ;:209
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Małgosiu, listę sobie skopiuję na zaś :D
Co do wątku to jeszcze trochę - na dorobku jestem, na razie mało czasu no i materiał gromadzę pomału.
Ale zawsze na e-maila lub PW można mnie złapać.
U mnie też co roku kilkanaście odmian pomidorów więcej lub innych, w tym już coś ok. 55 testuję.
Rozszerzyła mi się też znacznie lista papryki (z 1 do 6 odmian) :;230
Jak tak dalej pójdzie kolejny tunel trzeba będzie zabudżetować ;:224
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu , wiesz , wszystko zależy od tego , kto na co ma korbę.... Ty masz 3 odmiany pomidorów , a ja mam 3 dalie :;230 I wcale nie mam kompleksów z tego powodu :;230
Śledzę cały czas pogodę , teraz najzimniejsza noc ma być 18 - tylko 1 stopień , więc myślę ,że nie będzie tragedii.

Aniu zazdroszczę sąsiada - ja swojego też urabiam , może wydzierżawi mi kawałek swego nieuprawianego pola w przyszłym sezonie ;:224 Też mi mało miejsca ...Masz rację - jesteśmy zachłanne i trzeba to głośno powiedzieć! Sama , mając tyle odmian , wydłubałam nasiona z pomidora kupionego w Tesco (ustalona odmiana) i posiałam , oczywiście. Gdzie bym nie była , patrzę na pomidory i jak jakaś odmiana fajnie wygląda - kupuję i wydłubuję nasiona. :;230
Datury jednorocznej nie sieję - nie mam miejsca.

Jarku kolejny tunel , powiadasz? Pewnie , jak tylko masz miejsce. Sama z chęcią postawiłabym kolejny. :oops:
Też masz sporo odmian.Wczoraj skopiowałam sobie Twoje wypowiedzi o pomidorach , których nasiona mi dałeś ,żebym miała ich opis pod ręką i odpowiednio je prowadziła.Czekam w takim razie na Twój wątek- sezon pomidorowy to taki fajny moment na jego założenie ;:224 Papryk w tym roku też mam trochę , ciekawa jestem , jak się udadzą.Jeśli nie poniosę klęski - będę siać co roku. Do tej pory udawały mi się średnio na jeża , ale i nie przykładałam się do nich zbytnio...powiem więcej - wręcz je zaniedbywałam. :oops: Dominowały jednak pomidory.
Pozdrawiam,Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”