Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

Witam ponownie ;:7

Tym razem na prośbę kobiety mej najdroższej proszę o podpowiedź w sprawie Mammillarii. Kaktus ma około roku i początkowo rósł w zastraszającym tempie. Tworzył masakryczną ilość odrostów krzewiąc się niemiłosiernie w doniczce. W ciągu tego roku przez swój wzrost przesadzany był ok. 3 razy. Nie posiadało się wtedy jeszcze zbyt dużej wiedzy na temat kaktusów i tego, że trzeba je zimą przesuszyć więc oczywiście Mammillarii zimą wody nie brakowało. W efekcie na wiosnę niektóre odrosty zaczynały gnić, zmieniając się w kaktusową papkę. Te gnijące były odcinane ale cały czas to postępowało. W końcu 3/4 kaktusa zostało spisane na straty... Ta część, która poszła na śmietnik po wyciągnięciu z ziemi miała różowawe zabarwienie korzenia. Jedynie mała część kaktusa przetrwała ale co do niej też są wątpliwości... Oto jak się prezentuje na dzień dzisiejszy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stracił trochę cierni, jego wzrost praktycznie całkowicie się zatrzymał i dodatkowo jest miękki w dotyku... Przypomina trochę gąbkę. Jako jedyny jednak nie miał dziwnego zabarwienia korzenia i od czasu oddzielenia nie zgnił żaden odrost. Jednak przez to, że jest taki miękki i nie rośnie zastanawiam się czy ta roślina w ogóle żyje..
Będę wdzięczny za jakąś opinię :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Roślina żyje. Trzeba dać jej odpocząć od wykańczającego wzrostu zimą. Należy zapewnić słoneczne stanowisko i zastanowić się nad zmianą podłoża. To jest nadal zbyt żyzne. Podlewanie nie częściej niż raz na 2-3 tygodnie. Roślina w tym sezonie pewnie wcale już rosnąć nie będzie. Ta wiosna i lato będą dla niej okresem rekonwalescencji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mikimama
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2012, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na moim zaadoptowanym niedawno aloesie pojawiły się tarczniki !!! Czy są one zagrożeniem dla innych moich roślin?? Nigdy nie miałam żadnych szkodników na moich kłujaczkach, czy mam opryskiwać tylko chorą roślinkę, czy od razu wszystkich jej sąsiadów ??
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Tarczniki potrafią emigrować na inne rośliny. Inaczej by wyginęły.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mikimama
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2012, o 13:08

Post »

No to jeszcze i to :( Znajomi mówili, że one się przenoszą tylko z ziemią :roll:
fajny23lb
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2012, o 23:38

pomocy pomocy echinokaktus grusonii pomocy pomocy pomocy

Post »

witam jakis rok temu zakupilem kaktusa echinokaktus grusonii kaktus od samego poczatku mial brazowe suche jedno zeberko zaczyna sie nie od korzenia tylko okolo 4 cm powyzej ziemi kiedy kiedy dotykam tego jest twarde i jakby szelesci bylo tylko jedno i nic wiecej dzisiaj zobaczylem ze takie same 3 plamki robia sie na kaktusie so twarde i brazowe tak po srodku poza tym kaktus wyglada swietnie i rosnie jak na drozdzach prosze o pomoc czy to moze byc parch kaktusi?
Kilkor
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2012, o 14:19

Post »

dostałem w zbyciu dojrzała Agawe która ma już pare lat na pewno jest chora troszke poprzycinana. Wyrzuciłem wszystkie stare liście co mam robić z tymi które gniją lub schną

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e7 ... fc34c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/505 ... 00bdd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/143 ... fa5a0.html
fajny23lb
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: pomocy pomocy echinokaktus grusonii pomocy pomocy pomocy

Post »

fajny23lb pisze:witam jakis rok temu zakupilem kaktusa echinokaktus grusonii kaktus od samego poczatku mial brazowe suche jedno zeberko zaczyna sie nie od korzenia tylko okolo 4 cm powyzej ziemi kiedy kiedy dotykam tego jest twarde i jakby szelesci bylo tylko jedno i nic wiecej dzisiaj zobaczylem ze takie same 3 plamki robia sie na kaktusie so twarde i brazowe tak po srodku poza tym kaktus wyglada swietnie i rosnie jak na drozdzach prosze o pomoc czy to moze być parch kaktusi?
Obrazek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

fajny23lb - ze zdjęcia to nie widać nic, ale z Twojego opisu można wnioskować, że to faktycznie jakiś grzyb. Można lać jakiś Previcur, ale pytanie czy ten gruson stoi na słońcu (łatwo się przypala przy przyzwyczajaniu, ale jak już się uda, to uwielbia pełne słońce) i jaki ma substrat - bo zbyt żyzna ziemia i mało słońca to grzyb pewny. Chyba, że po środku znaczy na stożku wzrostu, bo wtedy to już jakiś problem jest.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
fajny23lb
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

on stoi na srodku szesciokatnego pokoju z tym ze pokoj ma 4 duze okna i slonce wpada na kilka godzin ale moja mama zawsze je przekreca mam jeszcze 4 inne olbrzymy tego samego gatunku ale one so ok i strasznie szybko rosna pokoj ma powietrze suche i okna so otwierane codziennie jak jest tylko cieplo rodzice mi powiedzieli ze korzenie sa bardzo zdrowe i nic na nich nie ma
a tak przy okazji jak czesto powinienem je przesadzac ? rodzice przesadzili je tamtym roku tak ze donice byly wieksze o jakies 4 cm od kaktosow a wtym roku juz sie w nich nie mieszcza
poprosze brata zeby zrobil mi lepsze zdjecie Dzięki za odpowiedz

jeszcze jedno sprostowanie co do tej choroby wlasnie rozmawialem z mama to zeberko brazowe jes dwarde wyglada jak zdrewniale
fajny23lb
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

fajny23lb pisze:on stoi na srodku szesciokatnego pokoju z tym ze pokoj ma 4 duze okna i slonce wpada na kilka godzin ale moja mama zawsze je przekreca mam jeszcze 4 inne olbrzymy tego samego gatunku ale one so ok i strasznie szybko rosna pokoj ma powietrze suche i okna so otwierane codziennie jak jest tylko cieplo rodzice mi powiedzieli ze korzenie sa bardzo zdrowe i nic na nich nie ma
a tak przy okazji jak czesto powinienem je przesadzac ? rodzice przesadzili je tamtym roku tak ze donice byly wieksze o jakies 4 cm od kaktosow a wtym roku już sie w nich nie mieszcza
poprosze brata zeby zrobil mi lepsze zdjecie Dzięki za odpowiedz

jeszcze jedno sprostowanie co do tej choroby wlasnie rozmawialem z mama to zeberko brazowe jes dwarde wyglada jak zdrewniale

witam mam lepsze zdjecia rodzice go wyciagneli z doniczki ziemia byla jak skala sucha i twarda dotego bylo cos bialego w ziemi i tam korzeni nie bylo wogole rodzice to wyczyscili i kupili Previcur 150ml pani w sklepie powiedziala zeby to rozrobic w 10l wody i podlac wszystkie kaktusy dla bezpieczenstwa dolanczam zdjecia tego kaktusa i tego brazowego zeberka jest strasznie twarde i suche w sklepie powiedzieli ze to moze byc grzyb czy ktos moze pomuc lub powiedziec cos wiecej ? Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jestem specjalistą od Echinocereusów, ale... Ta roślina nie jest w dobrym stanie. Mam jednego grusona, który jest 10x mniejszy, a ma kilka razy większy system korzeniowy - o ile w tej bryle w ogóle jakieś korzenie są. Dlatego ważny jest odpowiedni substrat do kaktusów. No i Echinocereusy ponoć przesadza się jak najrzadziej, bo są bardzo wrażliwe na uszkodzenia korzeni.

Te skorkowacenia to raczej choroba grzybowa. Natomiast ile masz tych kaktusów, żeby robić 10l roztworu Previcuru. Po rozrobieniu, jeśli jest niewykorzystany, w ciągu kilku dni traci on swoje właściwości. Robi się tyle, ile potrzeba do podlania. Na litr wody bodaj się go 2ml dawało. Inna sprawa, że po przesadzeniu kaktusów ze 2 tygodnie się ich nie podlewa, a w ogóle nie jestem pewien czy ten swoimi korzeniami wodę pociągnie.

Generalnie substrat mineralny, a nie taka ziemia, pełne, bezpośrednie(!) słońce przez cały dzień i roślina może dać radę. Jeśli gruson będzie miał inne warunki, to raczej wcześniej czy później padnie. Niestety kaktusy to nie meble i nie da rady ich stawiać gdzie najładniej w pokoju pasują.

Oczywiście to tylko moje zdanie, bo ja się specjalizuje w innych kaktusach, więc dobrze jakby ktoś inny coś napisał.
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
fajny23lb
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

stoja na srodku pokoju poniewaz tam jest najwiecej slonca mam kilka olbrzymow plus okolo 20 innych ogolnie lubie kaktusy za ich wyglad ale nie znam sie na nich nic dopiero co zaczolem sie nimi interesowac szczeze mowiac dlamnie im wiekszy tym lepszy heheh
to zdjecie pokazuje to biale cos co bylo w ziemi i uszkodzilo korzenie ze odpadly calkowicie na pierwszy rzut oka to kaktus wyglada swietnie i zdrowo a tego brazowego to nawet nie widac ja juz takiego kupilem i zostal poczta dostarczony dotego rosnie bardzo szybko

-- 12 maja 2012, o 12:18 --

widze ze poszukujesz jakis roslinek ja nie mieszkam w polsce moge sie rozejrzec tutaj u siebie i kupic jak zobacze jako prezent za twoja pomoc tylko potrzebuje zdjec jak one wygladaja
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Nie jestem specjalistą od Echinocereusów
Też nie jestem. Od Echinokaktusów zresztą też nie. :wink:
Ale w pełni popieram to co napisałeś - diagoza wydaje się być słuszna. :)

Mogę tylko dodać, że to "białe" w ziemi to pleśń - tak się robi w zwykłej, czarnej ziemi przy dużej ilości wody. Ziemia powinna być uboga i przepuszczalna! W takiej rośliny będą co prawda rosnąć dużo wolniej ale za to wyglądać naturalnie. I o to chodzi. aha - nie lubią częstego przesadzania!

Dla tych kaktusów nawet duża ilość światła z okien to za mało - prędzej czy później zredukują ciernie (staną się cieńsze i krótkie) i zaczną rosnąć kolumnowo. To dzieci słońca bo w naturze mają go wielkie ilości.
Z tym czerniejącym żebrem nie można nic więcej zrobić niż zostało już zrobione - teraz pozostaje tylko czekać. To nie jest śmiertelna dla rośliny choroba ale ją niestety na zawsze oszpeci.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oops, oczywiście Echinocactus. Czeski błąd, jak te fejki medio :]