Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Swojski bałagan

Post »

Hej . Witam. :wit :wit
Bałagan , nie bałagan , dobrze się zapowiada.Teraz już wsiąkłaś i zaczną się zmiany. Wiem coś o tym ;:7 ;:7
Te Ukraińskie to nawet całkiem ładne. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spokojnie, _oleander_, namierzę sama :D A Ty siej... Ja się pewnie za słabo rozglądałam, co innego zresztą miałam w głowie. Ale zdobędę! :D Miłej i pięknej niedzieli ;:196
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Zajrzałam do Ciebie, Olgo, ale chyba odpoczywasz po pracach w ogrodzie.
A zdjęcia gdzie? nie było czasu?
Kokietujesz tym bałaganem... porządeczek, truskawki "wymiatają" :;230
Jednak sadzenie ich na macie oszczędza sporo pracy, chociaż - samo sadzenie to straszna "zabawa".
Ja także muszę odnowić swoje nasadzenia, ale nie mogę się zmobilizować.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie było mnie chwilkę a tu już takie duże zaległości. Ciekawe kiedy to nadrobię :)
Dziś tylko krótki raport, zdjęcia pewnie w weekend.

Otóż, chęci miałam wielkie, ale co robić kiedy zapraszają człowieka na rajd w góry? Nijak odmówić! A skoro nie odmówiłam, no to pojechałam. W ten sposób ogródek sobie zarastał kolejny tydzień. Na szczęście przed wyjazdem zdążyłam wysiać co trzeba.
Potem okazało się, że muszę się z gór przerzucić pod Bydgoszcz... Mus to mus, w przelocie rzut oka na ogródek (kwiatki na szczęście jeszcze są większe od chwastów) i biegiem w dalszą podróż, przecież pociąg nie poczeka. A teraz dotarłam do akademika i odpoczywam po tych wojażach. Jak dobrze czasem posiedzieć :D Więc ja siedzę przed kompem, a ogródek zarasta kolejny tydzień...

Z ogrodowych ciekawostek - w górach jest teraz fajny czas na podglądanie kwiatków. Łany pierwiosnków, kaczeńców i czosnku niedźwiedziego to cudeńka!

Dziękuję za odwiedziny, fajnie że ktoś tu zagląda nawet jak mnie nie ma ;:136
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Olgo pewnie z tych górskich wojaży jakieś fotki posiadasz więc chętnie popatrzymy na skalne uroki :wink:
Dzień jest już tak długi że spokojnie nadrobisz zaległości.Dziś się sama zdziwiłam jak wróciłam z ogródka że do 21 spokojnie można w nim działać ;:215
No tylko komary zaczynają dokuczać ;:131
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu wzięłaś aparat fotograficzny na wycieczkę ?
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

nirali - górskie widoczki i owszem, ale skalistymi trudno je nazwać. W Bieszczadach byłam :wit komary już niestety aktywne na całego.

tade k - dzięki za doping :wink: staram się coś tam pchnąć w ogródku w miarę możliwości, idzie powoli, ale do przodu. Chyba dlatego, że chaotycznie się za to zabieram. Zamiast systematycznie kącik po kąciku... ale czasami takie przypadkowe kombinacje też ciekawie wychodzą.

elsi - oj tak, sadzenie truskawek na macie jest strasznie męczące. Wydaje mi się, że mam kiepską technikę, może da się to jakoś szybciej i wygodniej 8-) zrobić, ale na to jeszcze nie wpadłam? Rozkładam matę, nacinam na krzyż w wybranych miejscach i potem przez taką dziurkę kopię dołek i wsadzam sadzonkę. Oczywiście podczas tego całego sadzenia wysypuję sporo ziemi na matę, nacinam za małe krzyżyki, które potem muszę poprawiać i tak sobie sama przeszkadzam :oops: aaaa no i do niektórych truskawek dosadzam ząbek czosnku. Ponoć to profilaktyka szarej pleśni.

Maska -Aparat mam tak kiepski, że aż strach, ale zdjęć troszkę cyknęłam:

33. Pierwiosnek - żałuję, że nie mam zdjęcia pierwiosnkowej łączki...
Obrazek

34. Czosnek - Anno rozglądaj się za nim, a może też go przyłapiesz w naturze :shock: (oczywiście czysto platonicznie, bo jest pod ochroną)
Obrazek

35. Widoczek - żółty akcent to oczywiście kaczeńcowa rzeka
Obrazek
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Roślinki piękne, a rzeka kaczeńców - niesamowita. Oby więcej takich zdjęć, można się w nich zakochać.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Widoczków zazdraszczam, uwielbiam góry właśnie w wersji bezśniegowej :D
Akumulatory naładowałaś porządnie?
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu też mam wreszcie czosnek niedźwiedzi, cebulki kupiłam na Al. Widok bajeczny i ta żółta plama już ją widzę z bliska. Też kocham takie góry!
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Akumulatory naładowane do pełna, ale i niedosyt pozostał. Jak zawsze :)
Wracając jednak do ogrodowych spraw, kilka ujęć z okolicy domu i kilka z drugiego końca Polski :)

36. Moja ukochana wiśnia. Kiedyś gdy mieliśmy dwie wiśnie, ta jako dziczka miała być wycięta bo słabo kwitła i jeszcze gorzej owocowała. Jednak uparłam się i drzewko ocalało. Żeby było ciekawiej ta druga wkrótce zachorowała i poszła pod topór...
Obrazek

37. Widoczek na południowo-zachodnią część działki. Pseudosadek :wink: a w nim od lewej - wiśnia i antonówki.
Obrazek

38. Tulipany były piękne zanim się ugotowały
Obrazek

39. Wizyta na stawach hodowlanych - karpie czekają na sortowanie
Obrazek

40. A to już gościnna ławeczka w zupełnie innym miejscu. Czarowny zakątek, gdybym tylko miała "trochę" miejsca zrobiłabym sobie podobne uroczysko
Obrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

O Matko Bosko, jaki warzywnik :shock: :shock: :shock: linijka i kątomierz w użyciu chyba był, nigdy takich grządek nie będę miała, bo zawsze wychodzą mi krzywe a geometrii w szkole nie lubiłam :wink:
Jak ja bym chciała poobserwować takie temperówki, zazdroszczę bardzo, czy już dokończyły dzieła?
Śliczne kurki mogłaś pooglądać na wystawie, ja mam ochotę na silki/jedwabiste, Czubatka Polska/padewska też mi się podoba, na pewno cosik dokupię ale decyzja jest trudna :?
A wiśnia pięknie kwitnie, no i antonówki... moja biedna antonówka malutka, ale już kwitła, poległa przy budowie kurnika :( ale sobie dokupię, bo antonówka musi być w sadzie. Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Iwonko dziękuję za nazwy ras kurek. Teraz już wiem, do kogo się zwrócić z ewentualnymi pytaniami. Bo tak po obrazkach szukać jaka to rasa to strasznie ciężko. Silki też mi się podobają - wyglądają bardzo niecodziennie, aż ma się ochotę pogłaskać :wink:
Temperówki grasują nad rzeką, która płynie niedaleko. skubane przez jedną noc potrafią ściąć kilka średnich drzewek albo jedno większe. Czasami zostawiają takie niedokończone, może je ktoś naszedł przy pracy? Jeszcze nigdy nie przyłapałam ich na gorącym uczynku, wydaje mi się że raptem raz widziałam nurkujący w rzece ogon, ale i tego pewna nie jestem :D
Koniecznie posadź antonówkę - sad bez niej nie jest kompletny. A te szarlotki i dżemy... ;:137
Dziękuję za miłe słowa o warzywniku - normalnie się dumna zrobiłam :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Olga a jednak powiększasz kolekcję sasanek.
Czy posiane nasionka Ci powschodziły? Bo w tym roku z tymi wschodami tak różnie bywa.Ja posiałam masę nasion jeżówki z moich roślinek ale jak do tej pory jeszcze żadna nie zeszła , nie tracę nadziei tym bardziej że postępowałam zgodnie z instrukcjami.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu też uważam , że antonówka obowiązkowo ja jeszcze mam szarą renetę. Ale antonówka ma jabłuszka co roku. Piękne romantyczne zdjęcia. To z ławką w wodzie śliczne! Czyżbyś też miała ochotę na kurki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”