Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

kozino ... majówka nie dla wszystkich ;:223 ja pracuję na zmiany i w majowy wekkend miałam pełno dyżurów ;:223 ale nic to zbliża się urlop więc będzie dużo czasu na pobyt w ogrodzie. A plany ogrodowe czekają...

Lukrecja ;:196 Nelu wszyscy się uczymy wspólnie - u każdego można dostrzec coś ciekawego i znaleźć pomysł godny zastosowania w swoim ogrodzie. Nasze ogrodowe wątki pokazują pomysłowość ogrodników amatorów, a to jak wielka księga różnorodnych zastosowań i rozwiązań , z której czerpiemy inspiracje ;:108

Ja uwielbiam buszować po Waszych ogrodach i szczególnie cenię sobie rady, wskazówki i doświadczenie z roślinkami, o których piszemy. Moją wyobraźnię pobudzają Wasze piękne ogrodowe zakątki - dlatego szukam fotek , które przedstawiają widoczki całych ogrodowych aranżacji - to one rozbudzają zmysły, a w głowie układają plan nasadzeń i całość krajobrazów na własnym podwórku... ;:108
Tak więc uczymy się wspólnie ;:168

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Ale ty masz piekne te hosty kiedy ja się doczekam u siebie takich to nie wiem :?
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

joannakr0508 ogrodnicy są cierpliwi, a czas szybko leci - moje hosty też wydaje się , że dopiero były sadzone , a najstarsze mają już po kilkanaście lat ;:108 Nie obejrzysz się , a już Twoje będą ładnie rozrośnięte

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień spędzony przy szydełku ale w ogrodzie i przy kolacji na grillu ;:108 pogoda zdawało się , że zmierza ku wielkiej burzy - zapachy bzów i innych majowych unosiły się w powietrzu , słoneczko przyświecało z za wielkich ciemnych chmur - ale jakoś obyło się bez deszczu - przeszło bokiem ;:108

Kilka dzisiejszych zdjęć z widokiem na taras zrobionych w czasie grillowania:

Obrazek

Obrazek

w tle puste wciąż donice w metalowych kwietnikach - wybór jednorocznych u nas strasznie marny w tym roku - może coś więcej będzie po 15 maja?

Obrazek

W tle doniczki z daturami ;:223 były takie piękne. Jedną już wywaliłam , a dwie pozostałe straszą swoim wyglądem:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I kilka widoczków :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale zielono daje po oczach - no pieknie jest. I widze ze wstawilas moje ulubione ptaszyska ;:167
Moje datury tez marnie, ta moja wielka veriagate wlasnie dzisiaj wywalilam a mala rozowa tez tak sobie wyglada.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule moje datury to zwyczajne krzaczory były - ale Twoja wielka veriagate :shock: wow przecież takie ładne z niej drzewko daturowe było - ale żal ;:222
A moje ptaszyska dziubią sobie w donicy braciszki :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu dojrzałam twoje dziergadełka, no po prostu spadłam z krzesła ;:oj
Jakie ty cuda czarujesz to szok :shock: Takie kremowe rękawiczki bez palców i ponczo i ..... i tyle innych pieknych ach....
Ja niedawno zaczęłam się bawić nitką, igłą i szydełkiem i jestem na parterowym poziomie, a jak popatrzyłam na twoje chciała bym też tak czarować ;:138
Nasuwa mi się ze 100 pytań ale dam spokój i tylko jedno zapytam, masz schematy czy tak z głowy łączysz wzory :?: Chciała bym sobie udziubać chociaz takie rękawiczki bez palców i getry ale chyba nie mam tyle zacięcia.
Zaczęłam robić ponczo i włóczki mam za mało, będę musiała poszukać na all i dokupić tylko nie mam nazwy koloru niestety.

;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Hosty cudowne :shock: u mnie Datury też marne nie ma co pokazywać :(
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Piękne zdjęcia. Dom ma bardzo intensywną barwę i pewnie sama bym się nie odważyła na taką ale tak fantastycznie komponuje się z zielenią ogrodu że aż jestem zaskoczona. Rewelacja. A roślinki, cóż mogę się tylko do znudzenia powtażać że świetne aranżacje.
;:138
Ja na jesieni drzewko daturowe wymroziłam, stało wciśnięte w kąt w pracowni, nie podlewane i przypadkiem zauważyłam że od korzenia puściło nową odnóżkę która ma już 80 cm. Trudno uwierzyć bez wody i światła niemal. Jak rośliny chcą żyć :shock:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Holu, jakie piękne widoczki ;:oj uwielbiam ten ciepły, słoneczny kolor Twojego domu, a ogród to jego cudowne dopełnienie ;:170 każdy zakątek w Twoim ogrodzie zachywca kolorami! Cudny ten wczesny powojnik, poduszki bylinowe, bzy....i te żurawie ;:oj piękny dodatek, super dobrane do Twoich klimatów ;:167
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Joluś, oglądam te Twoje zdjęcia i przewracam tylko oczami - aż trudno uwierzyć, że aż tak letnie widoki można obejrzeć z początkiem maja... hosty to giganteusy! A pozostałe rośliny na tle intensywnej elewacji są jeszcze piękniejsze i bardziej uwypuklone...
Jolu, przypomnij mi jak duży jest Twój ogród? Przez jego różnorodne ukształtowanie, schodki, oczka, zmienny krajobraz, wydaje się, że mieszkasz w parku...
Jest cudnie ;:167
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Sama nie wiem co zle zrobilam :roll: Wykopalam ja, wsadzilam do takiego wielkiego budowlanego wiadra, przysypalam ziemia, obcielam jak pisali zeby obcinac, zanioslam do widnego pomieszczenia, 12 stopni. Juz pod koniec zimy widzialam, ze czubki pedow zasychaja ale mysle, nie ma paniki, chlasne na wiosne. No i jak chcialam ja juz wystawic, to zaczelam ciac, cielam i cielam a w srodku ciagle pusto, to zlapalam za pien i chcialam ja wyciacnac a kora z pnia cala mi zlazla. Pod spodem bylo normalnie drewno, jak deska pien wygladal, to obcielam do ziemi a tam pusto.
Czekalam do teraz az odbije ale sie nie zbierala, to wywalilam ... szkoda jej ale moich nerwow tez szkoda.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kozino ;:180 Dzierganie to moja druga pasja ;:oj ups - właściwie to pierwsza , bo dziergam od dziecka , a zamiłowanie do ogrodu przyszło jak przeprowadziłam się na wieś ;:108 Ale tak czy siak to moje dwie wielkie pasje... ale nie wszystkie... :;230

Większość moich robótek powstaje z głowy , dziergam z własnych pomysłów i to najbardziej lubię. korzystam też z gotowych wzorów i tych mam całą masę - zbierałam od zawsze gazetki , a później szukałam w necie - to skarbnica wiedzy na każdy temat i tam też wzorów znajdziesz tysiące. Jak coś to pomogę ;:108

aage , Jule , April Moje datury mam wrażenie , że chyba podmarzły. Tak samo Jula jak u Ciebie oblazła kora , a w środku puste. Ja swoje przechowuję od lat w tym samym grajdołku - więc to coś musiało byś nie tak zanim je schowałam ;:185

robaczek_Poznan , April kolor elewacji choć lubię to wiem , że jak będzie potrzeba odnowienia przemalujemy na inny kolor - mam taki plan. Domek stoi w nasłonecznionym miejscu i kolor już nieco wypłowiał , a i sąsiedzi sprawili sobie podobny ;:134
Moje bzy w tym roku kwitną bardzo obficie i pachną cudownie, a clematisów połowa też zmarzła ;:223
Staram się , by było ładnie - fajnie , że się podoba ;:180

aguniada ;:180 ogród jest duży, bo całość to ponad 25 arów. Kawałek jest odgrodzone i tam pozostaje łąka ale resztę staramy się zagospodarować - choć nie jest to łatwe ;:108 pozostała jeszcze do przerobienia skarpa ... Zakamarków faktycznie u nas wiele ale wszystko łączy się ze sobą ścieżkami, schodkami i mostkami tak by tworzyło to sensowną całość. A pospacerować można i w każdym kątku spocząć na ławeczce. Na takim zróżnicowanym i mokrym terenie bardzo ciężko się pracuje. Tym bardziej , że robimy wszystko sami ucząc się na własnych błędach ;:108 dlatego też wciąż przerabiamy :;230

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

a Oni wciąż coś kombinują i to jak ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”