Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Szczęka opada , normalnie :shock: . Metamorfoza niesamowita ;:224 Pięknie to wygląda. ;:215
Pozdrawiam,Małgorzata
Grzegorz B

Post »

Powojnik piękny, ale za to jaki skalniak wielki. Warunki dla roślin idealne ... i ile roślin ;:oj
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetnie, że przypomniałaś historię skalniaka, bo takie zestawienie uzmysławia ogrom pracy i zmian z miejsca niespecjalnie ładnego w prawdziwa perełkę ;:180
Powojnik cudny :!:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie! Dawno tu nie zaglądałam...Przepraszam.
Agness u mnie jeden powojnik w zasadzie przestał istnieć po zimie :roll: To ostatni, jesienny zakup :( Miał powtarzać kwitnienie i odszedł bez pożegnania. Starsze egzemplarze mogą odbić od korzeni. Na forum czytałam o takim co po 2-3 latach cudownie "ożył". Nie trać nadziei.
Ewuniu pogody to nawet nie chce mi się komentować. Albo upał i susza, albo zimnica jak dziś i nawet przymrozki. Zapraszam gorąco tylko wcześniej daj znać, bo wiesz...weekendy nie należą teraz tylko do mnie.
Basiu to nie jest powojnik bylinowy tylko z grupy Atragene. Jestem nim zachwycona i będę szukała kolejnych odmian z tej grupy.
Małgosiu - wielkie dzięki! Chyba jednak ciut przesadzasz z tą szczęką :wink:
Grzesiu witaj! Skalniak nie jest tak wielki jak to wygląda na zdjęciach. Roślin jednak sporo pomieścił i gdzieniegdzie jest jeszcze luz :lol:
Jacku ładnie określiłeś mój koszmarny bunkier jako miejsce niespecjalnie ładne ;:224 Nie ma co ukrywać - wyglądał tragicznie. Jeszcze sezon , może dwa i w całości będzie prezentował się dobrze. Powojnika polecam.

Po kilkudniowych upałach zrobiło się koszmarnie zimno. Jak na złość. Dziś miałam wolną sobotę i niestety nie mogłam spędzić na działce tyle czasu co chciałam. Nie dało się :evil: Wczoraj zupełnie niespodziewanie kupiłam na rynku kolejna roślinę na skalniak - bertram marokański. Już dawno miałam na niego ochotę i nawet nie przypuszczałam, że można go kupić na elbląskim rynku ;:oj

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś z Was wie co mi zakwitło na skalniaku?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu - zawilce - poezja :)

I zdjęcie cudne :)

Na ostatniej fotce moje marzenie - naradka odroślowa :) :)

Na przedostatniej nie wiem co ... ale jak się dowiem to też będzie moim marzeniem :;230 :;230 :;230 bo piękne to to :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś mój Bertram nie przetrwał zimy , a w zeszłym roku był taki śliczny :?
Dałaś mi nadzieję z clematisem.....więc mimo, ze nie daje znaków życia nie wykopuję ....
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie bertram też zniknął, ale mam nadzieję, że może coś się wysiało. Nie kwiaty mi się podobały (duże stokrotki :wink:), ale niebieskie pierzaste liście.
Zbiera mi się coraz więcej Atragene :D Jeśli nie połamią ich koty, są chyba niezniszczalne :D Mam Maidwell Hall, Markhams Pink, Violet Pink, Purple Spider, Albina Plena. Mam zamiar jeszcze dokupić.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - foto-historia skalniaka FANTASTYCZNA!
Przecież śledziłam jego powstawanie na bieżąco przez cały czas, ale te zdjęcia pokazane chronologicznie dopiero uzmysłowiły mi jak wypiękniało to miejsce!
Ten bertram też by mi pasował :lol: Muszę się rozejrzeć, może na Renku?
Miałam się już wcześniej zapytać, czemu będziesz likwidowała rabatę z białymi kwiatami. Co nowego wymyśliłaś?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miiriam ;:196 wielkie dzięki! Chociaż jedna "zieleninka" ma już imię. Nawet przeszło mi przez myśl, że to może być jakaś naradka - ale tylko przeszło a raczej przegalopowało. To drugie mam już rok lub dwa i dopiero teraz kwitnie. Chociaż tak robi wiele roślin u mnie. Przyzwyczaiłam się do tego. Nawet nie wiem czy to dostałam czy kupiłam :roll: Może uda mi sie spełnić kolejne Twoje marzenie - jeśli ta naradka zechce u mnie "mieszkać" i ciut się rozrośnie. A te zawilce to jak chwast rozrastają się u mnie - trudno nad nimi zapanować.
Agness zmartwiłaś mnie informacją o "zejsciu" Twego bertramu. Nie sądziłam, że to taki delikates. Z drugiej strony przy cenie 4 złote można potraktować go jako jednoroczną roślinę. Chociaż szkoda. Rozrośnięty robi pewnie jeszcze lepsze wrażenie.
Ewuniu czyli nie powinnam się przyzwyczajać do bertramu ;:224 Niezła kolekcja powojników Atragene. Też muszę dokupić. A może jakieś sadzonki byś zrobiła?
Marysiu dziękuję! Szkoda, że nie udało Wam się przyjechać. A może jeszcze coś wymyślicie latem z Grażynką? Do końca sezonu daleko. A może ja bym się wybrała do Chrztowa...? Biała rabata powstała jako tymczasowa. I tak sobie istniała i rozrastała przez 3 lata chyba. W zeszłym roku zmieniła charakter z białej na biało-niebieską :roll: Niestety jako tymczasowa musi mieć swój kres. Z tyłu za nią jest mała przechowalnia i rośnie migdałek z magnolią. Na ich bazie chcę stworzyć rabatę z piwoniami ( już rosną ), cebulowymi i bylinami kwitnącymi pod koniec lata. Troszkę białej wchłonie ta nowa, bo ma być spora. Resztę obsieję trawą po przesadzeniu roślin. Kiedy to nastąpi nie wiem. Mam cichą nadzieje wyrobić się do zimy. Przy wykopkach z białej pewnie się coś znajdzie dla Ciebie.

Obrazek

Obrazek - sezon goździkowy rozpoczęty - najpierw kwitną te drobne na skalniaku a wkrótce reszta - na rabatach

Obrazek - miały być 3 różne kolory :evil:

Obrazek

Obrazek - na czosnki tez już przyszedł czas
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Znam ten ból :;230 Sama tak kupiłam kamasje. Widok był na tyle smętny, że Bożena Babopielka podarowała mi dwie bulwki. Już teraz widzę, że jedna jest dużo ciemniejsza, a druga jaśniejsza od łanu moich błękitnych roślin.
Sadzonki (jak zwykle :;230) spróbuję zrobić, ale jakoś nie wychodzi mi to. Nie z powojnikami. Poczekam jednak, aż przekwitną i "nastawię" znów.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Wpadłam tylko na chwilę, zobaczyć co słychać i siedzę już godzinę i szukam clematisów. 8-) I już zapomniałam co chciałam wcześniej napisać ;:3 Zaraz zobaczę co z moim bertramem :wit A jak ten clemek kwitł rok temu? powtarzał?
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza,czy znasz nazwę czosnka z ostatniego zdjęcia?
Właśnie mi też zakwitły dwa,w miejscu,gdzie posadziłam cebulki od Ewy. :wink:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

U mnie zakwitły 3 takie same czosnki, chyba z tego samego źródła co twoje i Ani :;230
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

W poprzedniej serii zdjęć pokazujesz coś co zakwitło na skalniaku a nie wiesz co to jest.U mnie bardzo podobne a może to
samo nosi nazwę "penstemon procerus var tolmiei.Natomiast bertram jest u nas roślina dwuletnią i jeżeli nie wysiał się to
trzeba maszerować do sklepu.W mojej okolicy jest sporo punktów sprzedaży ale na półce nie spotkałem.Bywa na allegroo.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Całkiem przypadkowo zajrzałam dzisiaj do mojego ogrodniczego i kupiłam 2 roślinki
na skalniaczek. Były bez nazwy ale teraz już wiem że jedna to lewizja
a druga bertram marokański :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”