Rabatki Konstantego część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 5

Post »

Pooglądałam Twoje zdjęcia i zastanawiam się, gdzie teraz rośnie mój bożykwiat ;:131 ,
jesienią go przesadzałam ......... .
U mnie przy warzywniku płotek postawiony - wespół w zespół (syn z synową pomagali) :D .
A na miętę uważaj, potrafi być jak uciążliwy chwast, chyba, że chcesz produkować sadzonki :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Ewa na wstępie bo zapomniałam wcześniej napisać :oops: biały narcyz wymiata ,ależ sobie kolekcję zebrałaś godna podziwu ;:333
Dzięki za info o czosnku ;:180 trzeba to sobie wklepać do głowy by nie wyleciało bo wiosną może być zabawnie .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zyto-wielkością i różnorodnością przesyłki,perfekcją opakowania zaskakujesz!Testujesz pojemność bagażnika nowego auta syna?
Podwórkowy wzbogacił się o liliowce,które już raz dotarły,ale wróciły prawie na Kresy,przezimowały no i znowu są,duży żółty pachnący wiciokrzew obiecany z odrostu i wyhodowany,fiołeczka o liściach fioletowych,pełnego zimowita już kwitnącego,pełnika?,pysznogłówki Monarda?,dużo rozmaitości na skalniak-floksy szydlaste w palecie barw,rozchodniki ościste,a nawet sadzonki papryczki ozdobnej w trzech kolorach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znany koneser-kocur sąsiadów z uznaniem niuchał zawartość części żywnościowej...nie odstępował mnie na krok w czasie sadzenia,a potem długotrwałego podlewania,jak skończyłam po 20.00 zaczęło siąpić bardzo delikatnie i z przerwami,opady nasiliły się w nocy i trwają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tija-jestem zadowolona z wyboru narcyzów jakiego dokonałam głównie w Myślenicach.Ładnie przezimowały.Ale jesienią pewno znowu się skuszę.Co do tulipanów,chyba próby nie ponowię,a jeśli to muszą być niskopienne.Serduszka przekwita.
Elsi-pewnie się znajdzie!A jak nie to zapisze,żeby wyszukać na targach jesiennych.
Taką ścieżkę wyłożoną starymi dachówkami widziałam.Andrzej Max proponował takie ich wykorzystanie albo na obwódki.

Obrazek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Śliczności i same rarytasiki.
Biały narcyz cudowny, muszę się za takim rozejrzeć. Zwartnica też niczego sobie :)
A co to za kwiatek na pierwszym zdjęciu ostatniego postu? Listki ma jakby był zawilcem.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewka W panelu z 15 małymi doniczkami sadzonek był rarytas: "zawilec pełny"- ten z pierwszego zdjęcia o który pyta
Tereska był tam też "gwoździk płożący" który nadaje się na skalniak... ja go uwielbiam, w doniczce były chyba trzy kłącza sadzonki
( one co roku wypuszczają nowe sadzonki które płożą się w granicach do 25cm.) - kwitną w jesieni do mrozów, szkoda że go nie podpisałam.
Były tam też miniaturowy gwoździki już z pączkami.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto-każdą roślinę poza tym zaczynającym kwitnąć na żółto,który chyba jest pełnikiem,jaskrem? rozpoznałam ,goździki płożące(floksy szydlaste)na skalniaku dużym,a te wyższe fioletowe na małym płaskim skalniaczku,zawilec na rabatce z zawilcami,brunerami ,trójsklepkami i bergeniami w cienistym miejscu.Bardzo porządnie lało,z czosnków nadmiar wody otrzepywałam,żeby łodyga kulę kwiatową utrzymywała w pionie.Nawet lubczyk choć wysoki na boki się rozłożył.Wszystko powinno się teraz szybko przyjąć.Jest znaczne ochłodzenie.8 stopni,nocą chyba mniej.
Wraz z wiciokrzewem przybyły dwie dżdżownice,mili i robotni goście,którzy zasilą populację Podwórkowych.Panowie malarze bardzo energicznie wzięli się wczoraj do pracy,jeden do ścian,drugi do stolarki,a mnie przy okazji zakupu pędzla krzywaka w najbliższym sklepie udało się kupić poszukiwaną od dawna i bez skutku farbę Dulux"miodowe złoto" na duży pokój.
Evluk-za poradą jakiejś babuni sprzedającej sadzonki na placu tłukę teraz skorupki wiejskich i tylko takich jajek na drobno i podsypuję pod rośliny,nie mogę mieć kompostownika w Podwórkowym,zawsze to jakaś namiastka.W zeszłym roku podsuszone kamedulskie klauzurowe pokrzywy posiekałam i zakopałam pod piwonie.Wyniosłam na murek pelargonię Scarlet i psiankę,mrówki poradziły sobie z resztą mszyc na nich.
Teresat-miałaś wczoraj deszcz ze śniegiem?Zawilec pełny od Zyty doszedł do kolekcji z ubiegłorocznych jesiennych targów .Zwartnice biedne,bo najpierw upały ponad 30 stopniowe,a są na parapecie okna o wystawie południowo-zachodniej,a teraz stłoczone na maxa,bo kuchnię trzeba było przygotować dla fachowców czyli opróżnić.W pracy zaczynają mi kwitnąc dwie młode hoye.
Elsi-kiedyś Olga(Ogród Azy) nie pożałowała mi mięty ze swego ogródka(a ona miała ją z Powsina),z serca dała w wiaderku potężną kępę,w autobusie nawinniłam cały bagażnik!Krzaczor się rozrósł na całe okno mimo ,że był intensywnie podcinany i konsumowany,tak,że wiem co mięta potrafi i swoje miętowisko trzymam w ryzach,sadzonki znajomym wydaję na bieżąco,a także suszę listki dla braci do mieszanki herbacianej na zimę
Obrazek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny zawilec, wygląda jak chryzantema :)
Śnieg nie padał, ale grad przez chwilę. Stałam w oknie patrzyłam jak rąbie po kwitnących wiśniach i jabłoniach.
Na szczęście nie padał długo i mam nadzieję, że dużych szkód nie wyrządził.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Witaj!
U mnie bożykwiat nie poradził sobie. Co prawda sadziłem go tylko raz, ale nie chciałem już drugi raz ryzykować. W tym roku posadziłem też serduszka. Na razie wyglądają ok i mają kwiatuszki. Ze względu na kolor posadziłem je na gwieździe.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś przepiękny dzień.
Teresat sprezentowała mi białe trąby anielskie.Już posadzone. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Priamie-masz serduszkę różową?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - zawilec niesamowity,w pierwszym momencie myślałam, że to chryzantema :shock:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-no bo tak wygląda jak chryzantema,tylko teraz nie sezon na nie.Chwilę posiedziałam na ławeczce,ale zaraz poderwałam się okopywać i pielić,grabić,sadzić miętę omszoną i niecierpka nowogwinejskiego.
Foggio-róża przetrwała zimę,wzrasta.Twarda sztuka!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, co to jest na ostatnim zdjęciu? Jakiś pierwiosnek? Zielony?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

EwkaEs pisze:Priamie-masz serduszkę różową?
Różowo-białą.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieliśmy obfity deszcz i trochę gradu...na pierwszy rzut oka nie widać strat.Miałam nosa,by jeszcze nie sadzić podpędzanych na parapecie w doniczkach dalii i lilii.
Teresat-to zielony pierwiosnek Francesca,jeszcze nie całkiem dojrzały,będzie miał złociste środki kwiatków.
Foggio-jak widzisz-żyje i ma się dobrze.
Priamie,no tak biała serduszka jest całkiem biała,a różowa ma rozbielone końce kwiatów.
Klimatolodzy z Uniwersytetu Jagiellońskiego po przeprowadzeniu szeregu wnikliwych badań orzekli,że z naszego miasta najlepiej się wyprowadzić.Jezioro chłodnego powietrza winno być w niecce Wisły,ale nie zalega tam.W centrum mamy wyspę ciepła.No i dlatego u mnie w Podwórkowym różne rośliny kwitną wcześniej.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Ewuniu ślicznie , wiosennie u ciebie , piękne roślinki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”