Zyto-każdą roślinę poza tym zaczynającym kwitnąć na żółto,który chyba jest pełnikiem,jaskrem? rozpoznałam ,goździki płożące(floksy szydlaste)na skalniaku dużym,a te wyższe fioletowe na małym płaskim skalniaczku,zawilec na rabatce z zawilcami,brunerami ,trójsklepkami i bergeniami w cienistym miejscu.Bardzo porządnie lało,z czosnków nadmiar wody otrzepywałam,żeby łodyga kulę kwiatową utrzymywała w pionie.Nawet lubczyk choć wysoki na boki się rozłożył.Wszystko powinno się teraz szybko przyjąć.Jest znaczne ochłodzenie.8 stopni,nocą chyba mniej.
Wraz z wiciokrzewem przybyły
dwie dżdżownice,mili i robotni goście,którzy zasilą populację Podwórkowych.
Panowie malarze bardzo energicznie wzięli się wczoraj do pracy,jeden do ścian,drugi do stolarki,a mnie przy okazji zakupu pędzla krzywaka w najbliższym sklepie udało się kupić poszukiwaną od dawna i bez skutku farbę Dulux"miodowe złoto" na duży pokój.
Evluk-za poradą jakiejś babuni sprzedającej sadzonki na placu tłukę teraz skorupki wiejskich i tylko takich jajek na drobno i podsypuję pod rośliny,nie mogę mieć kompostownika w Podwórkowym,zawsze to jakaś namiastka.W zeszłym roku podsuszone kamedulskie klauzurowe pokrzywy posiekałam i zakopałam pod piwonie.Wyniosłam na murek pelargonię Scarlet i psiankę,mrówki poradziły sobie z resztą mszyc na nich.
Teresat-miałaś wczoraj deszcz ze śniegiem?Zawilec pełny od Zyty doszedł do kolekcji z ubiegłorocznych jesiennych targów .Zwartnice biedne,bo najpierw upały ponad 30 stopniowe,a są na parapecie okna o wystawie południowo-zachodniej,a teraz stłoczone na maxa,bo kuchnię trzeba było przygotować dla fachowców czyli opróżnić.W pracy zaczynają mi kwitnąc dwie młode hoye.
Elsi-kiedyś Olga(Ogród Azy) nie pożałowała mi mięty ze swego ogródka(a ona miała ją z Powsina),z serca dała w wiaderku potężną kępę,w autobusie nawinniłam cały bagażnik!Krzaczor się rozrósł na całe okno mimo ,że był intensywnie podcinany i konsumowany,tak,że wiem co mięta potrafi i swoje miętowisko trzymam w ryzach,sadzonki znajomym wydaję na bieżąco,a także suszę listki dla braci do mieszanki herbacianej na zimę