Ogródek Gosi cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 7

Post »

Ja też tulipany sadzę w doniczkach i niedługo czekają mnie przenosiny :roll:
Mam pytanie do tych,którzy stosują ten sposób sadzenia:czy kwiaty nie są mniejsze od tych rosnących bezpośrednio w gruncie? U mnie tak zaobserwowałam ale być może to "wina" tegorocznej zimy ,bo w ubiegłym roku kwiaty były duże i wyrośnięte.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne tulipany masz Gosiu ale moje zaczynają już przekwitać i robi się nieciekawie natomiast jednoroczne jeszcze są zbyt małe żeby zakryć zasychające liście. To taki nieciekawy moment. Jednak za niedługo zakwitną róże i będzie OK :D
Naparstnica wykiełkowała i ma się dobrze. :heja
;:196
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Piękne masz tulipany, Gosiu.
Ja z tulipanami odpuściłam, zbyt wilgotną mam ziemię w ogrodzie a na wykopywanie nie mam siły.
Musiałabym co roku sadzić nowe żeby był efekt.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Gosiu, też podziwiam tulipany. Ładnie wyglądają w tych kępach. Ja niestety na jesieni nie wpadłam na to żeby posadzic cebule. Byłam dziś u Aguniady i też miała takie śliczne fioletowe. Ogólnie ogród ma naprawdę piękny. Odebrałam buczka, jest wspaniały. :tan
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, zastanawiam się nad tymi donicami, bo ja mam już ciasno. Same cebulki jakoś łatwiej upchnąć. No, ale muszę spróbować, bo to faktycznie denerwujące z tymi liśćmi.

Gosiu, ja bym je zostawiła w doniczce, ale bez podlewania. One właśnie mają być suche. Jeśli weźmiesz w rękę cebulkę i jest twarda, to znaczy, że jest z nią wszystko w porządku. Jeśli miękka, top znaczy, że zgniła.
Ja zostawiam w przewiewnym, ale nie nasłonecznionym miejscu do jesieni.

Monia, tak mi się wydawało,że takich normalnych cebulowych teraz nie ma. Nie ma co przepłacać. No chyba, że kogoś bardzo pili :D

Ewa, myślisz, że mrówki specjalnie zakładają gniazda w donicach? Ja też nie lubię dodatkowej roboty, ale tutaj chodzi o walory wizualne :D
Bo takie usychające liście to nic ładnego, a w dodatku sadząc coś jednorocznego można uszkodzić cebulki, a tak masz kłopot z głowy.

Eluś, moje tulipany też już zaczynają przekwitać. Za gorąco było. Muszę je teraz porządnie odkarmić, no cierpliwie poczekać na zaschnięcie.
Cieszę się. Mam nadzieję, że ona bedzie biała, bo mogła się zapylić inaczej. Chociaż w pobliżu nie rosła żadna inna.

Asiu, wielka szkoda, że nie możesz mieć tulipanów. A gdybyś zastosowała metodę Jacka z doniczkowaniem tulipanów i ich wykopywanie po kwitnieniu? Jakiś czas byłyby w suchym miejscu.

Jola, już wyczytałam, że buczek trafił w końcu do Ciebie. Bardzo mi się podoba ten kolor tulipanów. I jestem już przekonana do jakości cebulek kupowanych w Auchanie. Te są właśnie od nich. W jednej torebce było ze 20 cebulek no i zgadzają się ze zdjęciem. Jesienią będziesz musiała nadrobić.

No to dalszy ciąg tulipanów. Trzeba się nimi cieszyć póki są.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to zdjęcie dla mojej koleżanki, która ostatnio zagląda na forum :D Mój buk Fountaine

Obrazek

No i mam pierwsze pąki różane ;:138
Grussan an Aachen
Obrazek

No i mam pierwszego pąka Edenki. Tylko bardzo się o niego boję, bo zaczęła atakować bruzdnica :evil: . Już parę larw zabiłam. Opryskałam dzisiaj róże, ale nie wiem, czy skutecznie, bo miałam resztki decisu.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Gratulacje na pierwsze pączusie....no to się zaczęło. ;:138 :heja
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jak widzę te pierwsze pąki to aż mi się chce skakać z radości ;:138 :heja
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu a to decis na to zadziała?? Wyczytałam, że Confidor 200 SL lub Basudin 25 EC. Pobiegłam szukać co to takiego, bo nigdy wcześniej się z tym nie spotkałam ;:202
Ja się nie mogę doczekać swoich pierwszych pąków.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moje Auchan-owe cebule tez sprawuja sie dobrze. Czosnki powylazily, Sniezynki tez, Zonkile niestety wylazly stanely i nic dalej ale bylo za zimno albo za sucho. Jedynie do tulipanow mam obiekcje... nie to, ze nie wylazly bo akurat Auchanowe wylazly ale kupilam 3 torby - White Garden tz zestaw kolorystyczny z roznymi cebulami w bialym kolorze i co i gucio. Biale tulipany okazaly sie mocno waniliowe z ciemnym srodkiem :evil:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odpowiedź dla Danusi-tulipany faktycznie drobnieją. Co roku przesadzam je do nowej ziemi, ale to nie przynosi poprawy. Te tulipany, które posadziłam do gruntu wyglądają dobrze, nie widać, żeby drobniały, a wszystkie są w podobnym wieku.
Buk na pięknym tle :D Pąki tylko na Therese Bugnet, reszta róż startuje i rozwija liście.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu tulipany przepiękne i takie jeszcze świeżutkie :D moje już zaczynają przekwitać, nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć....
.....i pąki na różach....moje zaczynają dopiero pokazywać pierwsze objawy życia po zimie a u Ciebie już pąki ;:oj ;:oj
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ależ Twój buczek ma już liście ;:oj Mój tylko pąki. Muszę go szybko sadzić to może podgoni. Kiedy swojego sadziłaś? On już pewnie dobrze ukorzeniony i dlatego ;:138
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Już pączki różane ;:oj ja nawet jeszcze nie mam liści na lovley fairy. Rabatki z cebulowymi piękniste.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Elu, Aniu, najbardziej cieszę się z Edenki. W zeszłym roku miała tylko badylki.

Kasiu, wiem, że decis na larwy nie pomoże, ale chodziło tez o mszyce. Mam ich po prostu zatrzęsienie. W zeszłym roku prawie ich nie miałam. W tym roku ręczne usuwanie nie pomaga.
Na larwy też muszę popryskać, bo przez te bestie straciłam wcześniejsze kwitnienie u paru róż.

Jula, bo Ty masz specyficzne wymagania co do bieli :D
Ja chyba nie widziałam śnieżnobiałych tulipanów. Mam białe, ale wpadające w wanilię tak jak napisałaś, ale bez ciemnych środków.
Ja jestem zadowolona z kolorystyki.

Ewa, już nie mogę się doczekać kiedy buk naprawdę się rozrosnie.
Czyli jednak ten sposób na sadzenie cebul ma swoje wady.

Agus, w tym roku tulipany zbyt szybko przekwitają. Zresztą to są zdjęcia robione kilka dni temu
Mimo wszystko u Was było zimniej. W dodatku chyba mój żywopłot robi dobrą robotę :D

Jola, mój ma już listki, ale Twój jest zdecydowanie większy :wink:
Ja kupowałam w tym samym miejscu rok temu. Dużej różnicy nie widzę. Ale poczekam cierpliwie.

Aniu, nie wiem co moim różom się stało. jakoś tak wystartowały szybciej. Chociaż bruzdnica zniszczyła mi wiele mlodych pędów.

Kilka fotek na dobranoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja kalina burkwooda kwitnie ;:138
Co za zapach :roll:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Oj jak mnie sie irysy podobaja ;:167 Moje tez juz wypuscily pare lodyg z pakami ale po tych ulewnych deszczach wyszystko lezy plackiem na ziemi :roll: Niby podwiazalam dzisiaj ale chyba nic z tego nie bedzie.
A wiesz co zrobilam, wykopalam moja Kaline zimowa, bo wiesz ona jeszcze mala jest. Wsadzilam do donicy i przechowam ja zima w pomieszczeniu, jestem ciekawa czy zakwitnie .. co myslisz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”