Choroby i szkodniki Rododendrona

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Zablokowany
info
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2011, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

chore rododendrony

Post »

Witam serdecznie
proszę o poradę co się dzieje z moimi rododendrami a przy okazji wklejam również zdjęcia innych roślinek ale nie pamiętam ich nazwy;-) niestety większość już wyrzuciłam bo całe uschły. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dawid90-25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2012, o 11:17

Re: Chory Rododendron

Post »

Witam wszystkich
Jak się pewnie domyślacie też mam problem z moimi rh. Posiadam 2 rh jeden kilkuletni, którego liście zrobiły się żółte i troche opadły oraz jeden młodszy, który ma na wszystkich liściach czarne plamy ( dostałem go już w takim stanie w zeszłym roku). Dodam tylko że oba okazy rosną w części ogrodu gdzie nie ma trawy ale jest wysypana kora iglaków. Bardzo mi zależy na tym aby te rh wyzdrowiały i dalej się rozwijały
dlatego za każdą opinie z góry dziękuję.

P.s. Przypadkiem znalazłem takie coś: http://www.gadar.pl/nawozy/815?affiliat ... id=1&ref=8
Co o tym sądzicie?? Naprawdę daje takie efekty?
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40

Pilna pomoc mile widziana!!!

Post »

Witam serdecznie wszystkich.
Kilka lat temu z mezem kupilismy dom z ogrodem, w ktorym znajduja sie 4-5 metrowe Rhododendrony. Ostatniej zimy z powodu mrozow stracilismy jeden okaz, kilka tygodni temu na kolejnym zauwazylam dziwne plamy. Rhododendrony maja 20-30 lat, wiec zawsze wychodzilam z zalozenia, ze nie potrzebuja zadnej szczegolnej pielegnacji. Prosze o pomoc, inaczej w oczach sasiadow będę uchodzila za ciamajde i morderczynie pieknych okazow. A co tam z opinia...serce boli-zmilujcie sie i podpowiedzcie prosze cos.

Dziekuje bardzo, pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Reszta fotek na fotosiku, jakos nie moglam ich zaladowac ;:14
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
kaaja6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2012, o 22:22
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich :)
Od lipca ubiegłego roku jestem posiadaczką małego ogródka :)
W 'spadku' po poprzednich właścicielach dostały mi się rododendrony. Na jednym, największym pojawiły się jakieś plamy na liściach.
Dzisiaj pooglądałam dokładnie chore liście i zauważyłam małe, białe żyjątka - czy to może być mączniak rzekomy?
Zdjęcie nie jest dokładne bo chore liście załapały się w kadr przez przypadek, ale chorują głównie liście tuż przy pąkach kwiatowych.
Obrazek
Patiann
200p
200p

Re: Pilna pomoc mile widziana!!!

Post »

Czy naprawde nikt nie ma pojecia, co temu biedakowi dolega i czy jest szansa na odchorowanie takiego staruszka?
będę wdzieczna za jakakolwiek odpowiedz.
Pozdrawiam Patiann.
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trudno na podstawie takich zdjęć o jakąś pewna opinię i konkretną poradę. Jedyne co zobaczyłem na tych zdjęciach to ślady żerowania opuchlaka i stare skorkowaciałe zmiany na liściach. Co ciekawe widać je tylko na dolnych partiach roślin a może to wina zdjęć. Nie wiem jak tam z nawożeniem ale na pewno warto zastosować jakieś, najlepiej czymś fizjologicznie kwaśnym, do tego mikroelementy dolistnie ze dwa razy, jakieś żelazo, może bor bo te kropeczki na liściach to mogą być od tego. Krzewy rosną w sporym zagęszczeniu i mogą być po prosty głodne. Tego rocznych objawów infekcji grzybowych nie widziałem .
Pozdrawiam Piotr
Patiann
200p
200p

Post »

Patiann pisze:Czy naprawde nikt nie ma pojecia, co temu biedakowi dolega i czy jest szansa na odchorowanie takiego staruszka?
będę wdzieczna za jakakolwiek odpowiedz.
Pozdrawiam Patiann.
Fakt, zdjecia sa ruszone, ale ekspert zawsze rozpozna:)) Dlatego serdecznie dziekuje Ci za odpowiedz...bylam pewna, ze z racji swojego wieku dadza rade same zwalczyc choroby, ich poprzedni wlasciciel zapewnial, ze niczym nie zasilal krzakow.
Serdeczne Dzięki jeszcze raz:))

Jeszcze jedno pytanie-czy usunac porazone liscie? Jest ich sporo.
piobuk1
200p
200p

Post »

Takie najgorsze liście można usunąć, bez przesady jednak. Zresztą najlepiej robić to powoli a nie na raz. Poza tym można je pewnie troszkę sanitarnie przeciąć po kwitnieniu. Oczywiście obserwacja w trakcie wegetacji pozwoli na wychwycenie ewentualnych niepokojących zmian i szybka interwencję. Racjonalne nawożenie, tego potrzebują w pierwszej kolejności.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do wszystkich Nowonarodzonych, prosimy poczytać to Forum. Są odpowiedzi na wszystkie wasze pytania w sprawie chorób i pielęgnacji Rh, wystarczy poszperać. :D Sezon ogrodniczy w pełni i nie ma zbyt wiele czasu na odpowiadanie wszystkim z osobna, tym bardziej, że te wszystkie pytania były wałkowane wielkorotnie i są specjalne wątki z opisem chorób ze zdjęciami do identyfikacji.
Zapraszam do lektury i pozdrawiam serdecznie. :wit
kaaja6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Przeczytałam wczoraj cały wątek o chorobach, pooglądałam zdjęcia ale jakoś nie mam pewności 100%.
Nie chciałabym zaszkodzić roślinie, a te plamy na liściach na wcześniej zamieszczonych, przez forumowiczów, zdjęciach wydają mi się jakieś inne :(

Sama jestem moderatorem na innym forum i wiem, że nie należy zawracać gitary niepotrzebnie i naprawdę jakbym miała pewność to bym nie pytała.
piobuk1
200p
200p

Post »

Na podstawie tego zdjęcia nie da nic konkretnego powiedzieć. Natomiast na pewno trzeba je odpowiednio nawozić i obserwować. Plamy i uszkodzenia które już są pozostaną ale prawidłowa uprawa sprawi że nowe silne przyrosty , zdrowe liście zdominują krzew i będzie lepiej. Poza tym jeśli dobrze rozumiem skrót to żyjątko = zwierzątko a to na pewno wtedy nie jest żaden mączniak, gdyż to grzyb. Poza ty tak naprawdę to na różanecznikach naprawdę bardzo rzadko występują choroby grzybowe, znacznie częściej mamy do czynienia ze zmianami wywołanymi nieprawidłowymi warunkami uprawy. Dlatego czytać, czytać, podglądać jak robią to inni i naśladować ich a będzie dobrze.
Pozdrawiam Piotr
kaaja6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

dziękuję bardzo za odpowiedź :)
poczytałam jeszcze trochę w necie i pooglądałam zdjęcia i tak się zastanawiam czy to nie brak magnezu albo potasu?
przesadzałam ten rododendron z innego miejsca i wsypałam do dołu przed posadzeniem torf dla rododendronów więc chyba mu nie zaszkodziłam tym przesadzaniem. Kupię odpowiedni nawóz i zasilę roślinę i zobaczymy.
Martwi mnie jeszcze to, że pąków ma dużo ale nie kwitnie, a wydaje mi się, że już powinny być kwiaty ;:204
misanto
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2009, o 21:43

Post »

Moje rododendrony ładnie przeżyły zimę, natomiast dzisiaj z przerażeniem odkryłam, że na jednym z nich pąki pokryte są nalotem, czy to może być szera pleśń?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To zależy , jakim nalotem ? Masz zdjęcia?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
misanto
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2009, o 21:43

Post »

Nalot jest koloru białego , zdjęcia zrobię jutro.
Zablokowany

Wróć do „Rhododendrony i azalie”