Witam
Rankiem zbudziłam się z deszczem.

Nareszcie dobrze podlał mi ogród. Najlepiej to widać po piwoniach, którym znacznie wydłużyły się łodyżki. Po południu już grzało słoneczko i mimo krążących jeszcze chmur już deszcz nie padał. Teraz to już mamy prawdziwą wiosnę. Nawet zaczynają u nas kwitnąć drzewka owocowe.
Justynko, 
teraz to dla nas nastał pracowity okres. Ale jak cieszy każda wschodząca roślina. Wiele bylin i krzewów się rozsiewa. Kiedyś też odkryłam siewki lawendy i udało mi się uzyskać z takiej siewki nową roślinę.
Regularnie rozsiewa mi się tawułka z tych mniejszych. Mam chyba Goldflame. Ale te siewki nie zawsze powtarzają jej cechy.
Nawet rozsiewają mi się thuje a już bardzo muszę kontrolować brzozę. Ta potrafiłaby zamienić ogród w brzezinę w ciągu kilku sezonów.
Aniu,

bo te łapki jakieś takie bardzo pracowite są chyba.
Trzeba dać roślinom trochę swobody. Mnie to łatwo przychodzi, bo czasu na wszystko nie starcza.
Iza - tu.ja 
kiedyś trafiłam na takie sadzonki ciemierników w torebkach w Auchanie. Sadzonki były dość nędzne, ale po kilku sezonach jakoś się pozbierały i nawet już chyba po raz drugi u mnie kwitną. Siewek na razie nie widziałam. Może jeszcze za słabe, a może ich nie odróżniam. Pewnie, jak coś zakwitnie, to będę wiedziała , co to.
Nie jestem pewna, czy można taką sadzonkę już trochę rozrośniętą podzielić. Muszę , gdzieś poczytać i chętnie się z Tobą podzielę.
Co do tulipanów, nie pamietam niestety nazwy. Może, gdybym znalazła gdzieś opakowanie... Kupowałam je jako takie z serii (kolor + zielony), gdzie kolor miał być biały

i owszem biały robi się w miarę przekwitania
Izaziem,

dla Ciebie to jeszcze mam sporo rozrośniętych już siewek moich wilczomleczy
Możemy też dołożyć ciemierniki, jak będą. A jakie róże zamówiłaś ?
Izabelko,

to jest nadzieja, że też się doczekm takich siewek.
Maju 
sasanki , to raczej bylina. Mam te same krzaczki w tym samym miejscu od kilku sezonów .
A przy okazji się rozsiewają.

Zwróć uwagę, że lubią raczej wapienne podłoże, taki żwirek, który szybko obsycha i nie tworzy zastoisk wodnych.
Kasowanie uśmieszków ....